2012 m. spalio 31 d.

Spalio Foodie Penpals

(Please scroll down for English version of the post)
Dar vienas mėnuo ir dar vienas Foodie Penpal siuntinukas, pilnas skanumynų. Jūs neįsivaizduojat, kaip yra smagu laukti tos dėželės ir kaip nekantriai aš jas praplėšiu (todėl man siuntinius gražiai pakuoti yra beprasmiška... dvi sekundės - ir popieriaus kaip nebūta). Šio mėnesio Foodie Penpal išpildė iškart du mano Foodie Penpal bucket list'o (ką? Jūs tokio neturit? oi...) punktus: mano angelas maistinukas - vaikinas (o juk kaip įdomu, ką jis išrinks... dauguma mano draugų tikriausiai kiekvieną mėnesį siųstų alų ir traškučius...) ir siuntinukas turėjo ateiti ne iš angliškai kalbančios šalies - Švedijos. Man visada yra smalsu ragauti produktus, kurių etikečių aš visiškai negaliu suprasti ir nežinau, nei kas ten, nei iš ko susideda (na, kartais planas ir nepasiteisina... pvz., Islandijoje kavai nusipirktas pienas pasirodė besąs rūgpienis). O man šį mėnesį teko garbė dėžutę su skanėstais pakuoti Teresai į seną gerą Angliją. 
Man siuntinuką ruošusiam Gareth spalis buvo pirmasis Foodie Penpal mėnuo, tad iš pradžių svarsčiau jo negąsdinti savo keistu "to netoleruoju, to nevalgau, šito negaliu" sąrašiuku, bet kažkokiu būdu pateikiau ne tik visą sąrašą, bet dar ir informavau, kad pastaruoju metu maitinuosi kaip urvinis žmogus (t. y. laikausi paleo principų). Tikra beprotė, iš tiesų, bet Gareth kuo puikiausiai susitvarkė su užduotėle ir mes galiausiai kuo smagiausiai aptarinėjom paskutiniąsias urvinių žmonių mitybos naujoves (prisiekiu!).
Vienas netikėčiausių dalykėlių siuntinyje buvo Älgkorv arba briedžio mėsos dešra. Atsigavusi po pirmo šoko (Ooo neee, jie nužudė Kenį Bembį briedį) aš jau tą pačią dieną ragavau dešrytės. Tik pagalvokit, briedis juk nešertas antibiotikais ir beverčiu pašaru, tad kiek vertingų maistinių medžiagų ten galima rasti. Kaži, o prie dešros briedžio ragai nepridedami... Dar viena miela ir gana netikėta siuntinio dalelė - paties Gareth pagamintas čatnis, kuriam siuntėjas suteikė legendinį Šviesoforo čatnio vardą (nes jame yra geltonų, žalių ir raudonų pomidorų... o pomidorai užauginti paties Gareth... tikrai!). Jaučiuosi pagerbta tokio dėmesio (ir šiek tiek susigėdusi, nes pati gyvenime nesu čatnio gaminusi). Niekas niekada nesuklys man atsiuntęs arbatos, nes ji pas mane geriama kibirais. Šįsyk iš Švedijos gavau Kobbs Sörgårdste juodosios arbatos su rabarbarų, braškių ir pasijų vaisiaus skoniu. Krizenau iš Gareth laiškutyje parašyto paaiškinimo: "Švediška arbata? Na, arbatos lapai čia neauginami, bet ant pakučio yra Švedijos vėliava, tad kas aš toks, kad ginčyčiausi." Arbata tikrai puiki ir įdomaus skonio. Mano šio mėnesio Foodie's gyvena Giotenburge, o ten pat įsikūręs ir vienas seniausių saldainių fabrikų Europoje - Kanold, kuris šokoladą gamina jau nuo 1901-ųjų, tad Gareth man parinko trijų skonių šokoladinius Kanold saldainius: švediško viskio skonio, su jūros druska bei žemuogių. Galiu patvirtinti, kad jūros druskos saldainiukas tikrai skanus. Artėjančios žiemos (na gerai, atėjusios žiemos) proga buvo puiku rasti ir švediškųjų pepparkakor sausainėlių. Nežinau kaip jums, bet man visada cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais kvepiantys sausainiai primena Kalėdas. Šita milžiniška dėžė sausainių sužavėjo aplankiusius svečius (ypač kai "visai atsitiktinai" informavau juos, kad sausainiai iš ŠVEDIJOS!!! :D), tad jie gan greit sušveitė didžiąją jos dalį. Na, ir galiausiai Gareth mane pradžiugino Smörgås Kaviar ikrų pasta, skirta sumuštiniams. Laiškutyje buvau informuota, kad Smörgås Kaviar yra kaip anglų Marmite (arba dievini, arba nekenti), tad galiu pasakyti, jog aš prie pirmųjų, nes tikrai skanu. Tikrai. 
Juk sakiau, kad tą pačią dieną prapjoviau savo briedišką dešrytę. Įdomus skonis, nors nežinodamas ir nepasakytum, kad mėsa kitokia nei įprasta (labai paranku, kai aplinkoje yra nevalgančių nieko, kas nėra kiauliena).
Didelis didelis ačiū Gareth už puikiai parinktus maistelius ir už nerealiai smagius laiškus :)
Jei kas susidomėjote, apie Foodie Penpal galite pasiskaityti Carol Anne tinklaraštyje Rock Salt (Europos maistinukams) arba Lindsay tinklaraštyje The Lean Green Bean (Amerikos žmogiukams).

OCTOBER FOODIE PENPALS
One more month and one more Foodie Penpal parcel full of delicious things. You have no idea how much fun waiting for the little box brings and how impatiently I rip the box off right after receiving it (that's why packing things nicely for me is pointless... two seconds and - there isn't even a piece of paper left). This month Foodie Penpal got even two items checked off my Foodie Penpal bucket list (what? you don't have one? oh...): my Foodie angel this month was a guy (it's always so interesting to see what food a guy chooses... I mean, if it was up to my male friends, they would probably send beer and potato chips every single month) and my parcel had to be sent from non-English speaking country - Sweden. I am always curious to try new food items, which labels I can't read and have no idea what it is or what it's made from (okay, so sometimes this plan backfires, e. g. once in Iceland I bought some milk for my latte and milk turned out to be clabber). The parcel I prepared flew all the way to good ol' England and reached Teresa.
It was the first Foodie Penpal month for Gareth (aka my Foodie) so at first I contemplated not telling him my strange "this I don't tolerate, this I dislike, that I can't eat" food list, however somehow I managed to tell him not only all that stuff, but I also informed him that recently I've been eating like a caveman (i. e. according to paleo diet principles). I know, an absolute madmanwoman, but actually, Gareth did an excellent job at this  Sisyphus task I gave him and eventually we ended up discussing the latest trends of cavemen diet (I swear!).
One probably the most unexpected thing in the parcel was Älgkorv or moose meat sausage. After the initial shock (oh, no, they killed Kenny Bambi a moose) I actually the same day started devouring the sausage. Just consider the fact that the moose wasn't brought up on antibiotics and weird feed, which means its meat has high nutritional value. I wonder... shouldn't horns be supplied as an addition to the sausage... One more lovely and unexpected part of the parcel was chutney made by Gareth himself. By the way, he named the chutney as Traffic light Chutney (since it's made out of yellow, green and red tomatoes... and tomatoes are grown by Gareth himself... really!). I feel honoured by his attention (and a bit ashamed as I've never made chutney in my life). You'll never go wrong sending me some tea, because I drink tea by the buckets. This time from Sweden I received Kobbs Sörgårdste black tea with rhubarb, strawberry and passion fruit flavour. I giggled at Gareth's explanation in the letter: "Swedish tea?? Well, the leaves aren't grown here but it has a Swedish Flag on the front so who am I to argue." The tea is indeed great and has an interesting taste. My Foodie for October lives in Ghotenburg and this city also has one of the oldest confectionery factories in Europe - Kanold. This factory has been making chocolates since 1901 and Gareth sent me three lovely chocolates to try: swedish whiskey one, one with sea salt and one with wild strawberries. I can personally certify that sea salt chocolate was indeed tasty. For the upcoming winter (well, okay, for the current winter) it was great to find a box of Swedish pepparkakor cookies. I don't know about you but the smell of ginger, cinnamon and cloves always reminds me of Christmas. This huge box of cookies bewitched my guests (especially after me "accidentally" mentioning they were delivered from SWEDEN!!!), so the guests devoured the bigger part of my box (cookies and not the carton). Well, and finally Gareth included a tube of Smörgås Kaviar caviar meant for sandwiches. In the letter I was enlightened that Smörgås Kaviar is like English Marmite (you're either love it or hate it) and I proudly can say I fall into the first group because it is really yummy. Seriously :)
I've told you I had cut my moose-y sausage the same day I got it. Interesting taste, although not knowing you wouldn't tell the meat is somewhat different (a useful thing when around there is someone who does not  eat anything that is not pork).
A big big thank you for Gareth for such precisely picked items and unbelievably awesome letters :)
If anyone is interested, you can read more about Foodie Penpals on Carol Anne's blog Rock Salt (for European foodies) or on Lindsay's blog The Lean Green Bean (for Americans).

11 komentarų:

  1. Kaviarai išties toks, kaip pasakytų anglai, fifty-fifty reikalas. Jie, panašiai kaip ir lakrisinai guminukai (tie juodi, beje, irgi neretai parvežami lauktuvių iš Skandinavijos) - vienų nekenčiami, o kitų - dievinami. Beje, Švedijoje populiariausi Kalles kaviarai (mėlynose tūbelėse). Šokoladą dažniausiai veža "Marabau". Briediška mėsa labiausiai paplitusi šiauriau. O štai dėl arbatos šiek tiek nustebau. Švedai - vieni didžiausių Europoje kavos gerėjų (jiems kavos pertraukos - šventas dalykas), tad ir lauktuvėms daugiausiai parvežama kava iš Švedijos. Taigi, švediška arbata siuntinuke atrodo išties originaliai. Bet kokiu atveju, smagios lauktuvės. Tikiuosi, juos nuoširdžiai patiko. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, man kažkaip keista, kad ikriukų pastos gali kažkas nemėgti. Juk žuvį tai visi valgom. Vat kad kažkas Marmite nemėgsta, tai oiiii kaip tikiu :D Aš, ačiū dievui, spėjau savąjį siuntėją informuoti, kad lakrisų man nesiųstų, nes fui fui fui, po to beliktų tik į klozetą juos nuleisti :) Beje, maniškis Foodie nors ir gyvena Švedijoje, bet kiek supratau, yra britas, tad galbūt dėl to jam arbata buvo artimesnė nei kava (o ir kava toks slidus reikalas, nes vieni geria, kiti baiminasi kofeino). Spalio siuntinukas iš tikrųjų super duper, nes viskas įdomu, skanu ir vartojama :)
      O, Giedre, pati negalvoji prisijungti prie Foodie Penpal gretų? Visai smagu būna ;)

      Panaikinti
  2. Lucky you. I love Swedish goodies, although as a Brit, I would find it hilarious to send everyone Plopp chocolate. It is nice and has a caramel centre. And a bonus funny name.
    Algkorv is also a favourite of mine, I am glad you enjoyed it too.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Haha, yeah, I can imagine opening a box full of chocolate. Then you take a closer look and it says Plopp on each of one of them :D And Algkorv was indeed unexpected but a very welcome addition to the already great parcel :)

      Panaikinti
  3. Reiks ir man sudalyvaut šiam projekte;) o ka pvz tu siuntei savo priskirtam draugui?:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, priklausomai, ko kas pageidauja. Spalio mėnesio Foodie Penpal Teresa norėjo kažko iš rugių ir kmynų, tai siunčiau ruginės duonos, kmynų arbatos, kmynų traškučių, dar lietuviškų grybukų-sausainių ir pan. Kita mergina pageidavo lietuviško ko nors, tai siunčiau grikių miltų makaronų, džiovintų grybukų, lietuviško medučio ir pan. :) Na, jei trūksta idėjų, ką siųsti, tai galima pereiti pereiti per visų kitų Foodie Penpal įrašus ir pasidomėti, kas ką siuntė ir ką gavo (sąrašas yra TheLeanGreenBean bloge). Žodžiu, tikrai smagu dalyvauti. Būtinai pabandyk. Kad ir vieną mėnesį :)

      Panaikinti
  4. Be galo džiaugiuosi atradusi tavo blog`ą. Šita idėja nuostabi! Užsiregistravau ir jau ruošiu siuntinuką savo pen pal`ui;>

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiugu, kad mūsų (aka lietuvių) gretos vis didėja :) Aš irgi jau po truputėlį susiperku savo Foodie siuntinukui produktus. O kaip nekantru laukti savosios dėžutės, tiesa? :) Lauksiu tavo įrašo apie patirtį, tikiuosi ji bus gera :)

      Panaikinti
  5. Geras kaip įdomu!!! Pirmą kartą išgirdau apie Foodie Penpals, gundausi sudalyvauti!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai pabandyk, nes labai smagu :) Tiesa, dėl Kalėdinio laikotarpio (sulėtėjusio pašto darbo ir lėšų trūkumo) gruodžio mėnesį FP nebus organizuojamas, bet registruokis sausio mėnesiui. Arba gali dar pamąstyti, bet būtinai iki sausio 5 (arba bet kurio mėnesio 5 dienos) reikia užsiregistruoti, kad spėtum tą mėnesį sudalyvauti. Tai vat, lauksim dalyvaujant :)

      Panaikinti
    2. Būtinai! Registruojuos ir su nekantrumu laukiu sausio! :))

      Panaikinti