2014 m. lapkričio 10 d.

Špinatų suktinukai su varške ir lašiša

Šį receptą tinklaraščiui gaminau prieš 8 savaites. Žinau, kad prieš 8, nes Instagram pasidalinau žaliųjų suktinukų nuotrauka, o Instagram turi keistą bruožą nuotraukos datą įvardinti laiko tarpu nuo šiandien atgal. Todėl pavyzdžiui, žinau, kad kolegės gimtadienis buvo prieš 6 savaites, draugės vestuvės - prieš 9, o Maltoje buvau prieš 28 savaites (ir iki šiol nesugebėjau apie ją parašyti įrašo tinklaraštyje - nerealus operatyvumas iš mano pusės). Bet laikas iš tiesų kažkaip sugebėjo nuo manęs pabėgti ir, praėjusią savaitę draugei pasiteiravus, kur planuoju švęsti Naujus metus, pasimečiau. Kokius Naujus metus... juk iki jų liko dar... O, siaube, juk jau lapkritis! Tai štai ir su suktinukais taip nutiko, kad spėjau juos pagaminti dar bent 5 kartus, kol prisiruošiau receptą įkelti ir į tinklaraštį. Tačiau suktinukai tikrai nuostabūs. Žalius suši primenantys ritinėliai, kurių gamybai nereikia itin daug laiko ar brangių produktų, idealiai tinka užkandžių stalui net ir išrankiausiems svečiams. Ir prašom neišsigąsti mano siaubingų pjaustymo peiliu sugebėjimų - dailiai supjaustyti suktinukai atrodo itin žaismingai ir gali papuošti bet kurį stalą. 

Špinatų suktinukai su varške ir lašiša
350 g šaldytų špinatų
3 dideli kiaušiniai
žiupsnelis druskos
1/3 arb. š. malto muskato
150 g varškės su žalumynais
200 g rūkytos lašišos

Špinatus atitirpinkite ir gerai nusausinkite (ne tik leiskite vandeniui nuvarvėti, bet dar papildomai nuspauskite uždengę popieriniu rankšluostėliu ar per sūrmaišį). Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su špinatais, druska ir muskatu. Baltymus išplakite iki standumo ir atsargiai įmaišykite į špinatus. Pasistenkite nepermaišyti, nes špinatų sluoksniui purumo ir tūrio suteikia būtent plakti baltymai.
Formą (maniškė 38x25 cm) išklokite kepimo popieriumi, lengvai patepkite aliejumi ir supilkite špinatų masę. Šaukštu ar silikonine mentele špinatus plonu sluoksniu paskirstykite formoje, išlyginkite. Špinatų sluoksnį kepkite 190 C orkaitėje apie 20 min. Iškepusį ištraukite ir leiskite atvėsti. Tuomet kartu su kepimo popieriumi iškelkite iš formos ir viršutinę pusę paguldykite ant maistinės plevelės bei atsargiai nulupkite kepimo popierių (priklausomai nuo kepimo popieriaus - nuo vienos rūšies popieriaus špinatų blynas pats nukrinta dar nespėjus atlipti, tuo tarpu nuo kitos reikia labai atsargiai plėšti). Varškę paskirstykite ant špinatų blyno ir išdėliokite lašišos gabalėlius (šiam receptui geriausia pirkti mažais gabalėliais supjaustytą ir salotoms skirtą lašišą, nes daug patogiau išdėlioti). Susukite lakštą su varške ir lašiša į ritinėlį ir suvyniokite į maistinę plėvelė bei dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Kitą dieną supjaustykite ir pasidalinkite su draugais. Arba bendradarbiais. Arba pasikvieskite mane į svečius. 
Receptas iš Gotuję bo lubię. 

5 komentarai:

  1. jau žinau, ką gaminsiu penktadienį. AČIŪ!!! Nepaprastai dailiai ir skaniai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomu, kuo būtų galima pakeisti lašišą? Receptas labai vilioja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei nepatinka lašiša, galite keisti kokia kita rūkyta žuvimi. Kadangi tiek špinatų, tiek varškės sluoksniai turi labai švelnų skonį, šitam trečiajam reikia kokio išraiškingesnio, ryškesnio skonio produktų. Jei žuvis iš viso nepatinka, galite vietoj lašišos užtepti pvz., džiovintų pomidorų pesto.

      Panaikinti
    2. Lašišą mėgstu, bet iš šeiminykščių yra kas nevalgo. Valgėm šiandien suktinuką, patiko, tik man trūksta kažkokio stipresnio prieskonio, gal reiktų tept česnakine užtepėle. Išbandysiu. Lauksiu kitų receptų:)

      Panaikinti