2012 m. vasario 5 d.

Niujorko sūrio pyragas

Prisipažinsiu, vienintelis produktas be kurio negalėčiau gyventi, yra varškė. Todėl New York cheesecake pavadinimas mano ausiai skambėjo itin meiliai. Vienas nerealiausių pasaulio miestų ir varškė (na, iš esmės, sūris yra varškė). Ar begali būti kas nors geriau?

 Niujorko sūrio pyragas // New York cheesecake

Pagrindui reikės:
230 g forminių sausainių
113 g sviesto
0.5 puodelio cukraus
1/4 a. š. druskos

Įdarui reikės:
1250 g grietinėlės sūrio (10 Philadelphia sūrio pakuočių po 125 g)
1 puodelio cukraus
3 š. miltų
5 kiaušinių
80 ml grietinėlės
citrinos, apelsino žievelės, vanilės ekstrakto

Vyšnių užpilui reikės:
400 g šaldytų (arba šviežių, jei turite) vyšnių
0.5 puodelio vandens
2 š. citrinos sulčių
1/4 puodelio cukraus
1 š. krakmolo

Sausainius sumalkite virtuviniu kombainu (1), o jei tokio neturite, sutrupinkite mėsos plaktuku (t. y. prieš tai sausainius sudėję į storesnį plastikinį maišelį) iki iš sausainių liks tik itin smulkūs trupiniai (2). Į sausainius supilkite cukrų ir ištirpdytą sviestą (3), viską gerai išmaišykite ir sudėkite į 24 cm apvalią formą nuimamais kraštais (4), tiesa, prieš tai skardą ištepę riebalais. Trupinių masę gerai paskirstykite po visą formą, prispauskite pirštais tiek prie dugno, tiek prie formos šonų. Formą uždenkite plastikine plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą, kad pagrindas apstingtų.
Į virtuvinio kombaino indą (o jei tokio neturite, į didesnį dubenį) sudėkite visą grietinėlės sūrį (5), cukrų ir miltus ir nedideliu greičiu išplakite/išmaišykite (6). Nepamirškite karts nuo karto išmaišyti visą masę, kadangi sūris turi savybę prilipti prie indo kraštų ir tuomet liks gabalėliai neišsimaišiusio sūrio. Po vieną sudėkite kiaušinius (7), tarp kiaušinių plakite masę apie pusę minutės, galiausiai supilkite grietinėlę, sudėkite citrinos/apelsino žievelę (8), vanilės ekstraktą, jei turite. Aš teturėjau tik šviežius apelsiną ir citriną, todėl sutarkavau jų žieveles.
Kadangi mano virtuvinio kombaino indas buvo mažokas, baigusi maišyti masę virtuviniu kombainu, dar kartą perplakiau viską mikseriu (9). Na, žinot, kad būčiau tikra, jog koks užsislėpęs neišsimaišęs sūrio gabalėlis nesugadins man pyrago. Sūrio masę supilkite į apvalią formą (10), formą įstatykite į skardą (11) (kadangi iš formos gali pradėti lašėti riebalai) ir įdėkite skardą į iki 180 C įkaitintą orkaitę. Pakepkite 15 min., tada temperatūrą sumažinkite iki 120 C ir palikite kepti dar 1,5 h (12).
Kepantį pyragą karts nuo karto patikrinkite, kad neperkeptų. O iškepęs jis bus, kai vidurys dar atrodys šiek tiek minkštokas ir pajudinus skardą judės. Nebijokit, pyragui ataušus, ir vidurys sukietės. Išėmę iš orkaitės, neaštria peilio puse "apipjaukite" aplink, t.y. atskirkite pyragą nuo formos sienelių (13), kadangi aušdamas pyragas kiek susitrauks. Palikite formoje, kad atauštų. Geriausia per naktį. Ryte nuimkite formos sieneles. Kadangi amerikietiški pyragai pasižymi saldumu, norėjau kažko, kas tą saldumą atsvertų. Paprasčiausiam sūrio pyragui nebūtinas vyšnių užpilas, tačiau tikrai patariu jį pasigaminti, o ir laiko daug neužima. Šiek tiek atšildykite šaldytas vyšnias (15), supilkite jas ir likusias užpilo dalis į puodelį ir užvirkite. Pavirkite dar porą minučių ir išjunkite. Leiskite užpilui atvėsti ir galiausiai užpilkite ant pyrago (16) (aš dalį skysčio palikau, kadangi jo buvo kiek daugoka). Štai ir viskas.
Receptas iš Joy of Baking ir Smitten Kitchen.
Pastabos
Pyragas gaunasi toks keistai purus. Ir tiesą pasakius, ganėtinai saldus. Stenkitės neperplakti sūrio masės, nes priešingu atveju ji pradės kilti, o po to subliūkš, arba pyragas sutrūkinės. Žinau, kad Smitten Kitchen autorė nurodo, jog kepti aukštoje temperatūroje pyragą reikia iki jis išsipūs/išsikels, bet čia nevisai teisinga informacija, kadangi sūrio pyragas pasikelti neturi (arba vos vos).
Jei galvojate, kad pyragas po pusantros valandos dar nėra pilnai iškepęs, pakepkite dar. Aš pridėjau papildomas 10 minučių, bet tik todėl, kad mano orkaitės temperatūra neatitinka nustatymų (tiesiog beviltiškai reikia orkaitės termometro, bet vis nesugebu nusipirkti). 
Pyragui nebūtina naudoti Philadelphia grietinėlės sūrį, bet kažkodėl visi receptai rekomenduoja būtent jį. Pridursiu, kad pagrindiniuose prekybos centruose jis ganėtinai brangus - visi kaip susitarę už 125 g dėžutę prašo 4,49 Lt, todėl geriau palaukite akcijos arba pirkite didmeninės prekybos parduotuvėse (10 dėžučių jau didmeninė prekyba, tiesa? :D).

25 komentarai:

  1. Labai gražios nuotraukos ir viliojantis pyragas. Įsivaizduoju, kad su "Philadelphia" iškepa toks super kreminis. Ir dar vyšnios...mmm

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) Pyragas tikrai toks kreminis, bet kartu keistai purus :)

      Panaikinti
    2. Daug kur ziurejau kad galima naudoti ir mascarpone verskes suri :) Beveik tas pats gaunasi tik biski skonis kitoks :)

      Panaikinti
    3. Na, originalus New York cheesecake tai su Philadelphia kepamas. Bet man su paprasta kaimiška varškyte tai būtų pats skaniausias, nes ir philadelphia, ir mascarpone rieboki ir nepritaikyti mano lietuviškam skoniui :)

      Panaikinti
  2. oho kiek Philadelphia dėžučių :D pyragas turėjo gautis ne tik dieviško skonio, bet ir velniško brangumo.
    labai dailus gardumynas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tiesų, brangu :) once in a while galima, bet dažniau... :) Aš penktadienį nusipirkau dešimt dėžučių Philadelphia po 4,49 Lt, o šeštadienį užtikau akciją Cash&Carry po 2,99 Lt už dėžutę, tai susinervinau, kad nepalaukiau :)

      Panaikinti
  3. agam, man ir atrodo, jog velniškai brangu.. bet, net neabejoju, kad laaabai skanu, tikrai paragaut norėtųs :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš mielai pasidalinčiau, nes tikrai jo daug gaunasi, nežinau, kas čia pas mane tiek suvalgys :D

      Panaikinti
  4. Puikiai atrodo! Tik 10 vnt. Philadelphia - rimta prabanga :) Manau, galima keisti President varške (Būna PC po 0,5 kg ir 1 kg) arba Ricotta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man Philadelphia kiek per riebi, todėl mielai pakeisčiau paprasta (t.y. ne kremine varške), bet tuomet ir pyrago skonis keistųsi. Man rodos, dar RAMA kažkokį cream cheese gamina, bet kainuoja panašiai. O President varškės nepastebėjau, reiks geriau paieškoti :)

      Panaikinti
  5. Filadelfijos sūrį keičiant kitu , pačio sūrpyragio skonis irgi keičiasi ;)

    Skaniai atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, kad keičiasi :) norėjau pabandyti, kaip čia gausis su Philadelphia :) Nieko visai, gerai gavosi, bet perkant sūrį tikrai širdį ir piniginę skaudėjo :)

      Panaikinti
  6. Pyrago ingredientai prabangūs savo kaina, kaip ir kelionė į Niujorką.
    Aš panašų pyragą kepiau, tik naudojau maskarponės sūrį ir avižinių sausainių trupinius. Kolegos suvartojo vos spėjau apsidairyti.
    Šis pyragas suviliojo mane savo atvaizdu. Skanu akims :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hihi, šįkart kiek pigiau apsiėjau su ingredientais nei su kelione į Niujorką :) Maskarponė man visad patikdavo, o avižiniai sausainiai labai gera mintis. Tikrai, jie tokie rūpesni ir mažiau kvapų jose. Reiks pabandyti kada :)

      Panaikinti
  7. Pyragas atrodo įspūdingai! 8) visokius varškinius desertus baisingai mėgstu, oo kaip norėčiau jo čia ir dabar =D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi varškė yra viskas :D Neveltui prisijungiau prie Facebook'o varškės mylėtojų klubo. Jie gal ir juokais, bet aš visai rimtai :D

      Panaikinti
  8. Va va Philadelfia kaina atbaido nuo jo išbandymo. Reiktų susirast kur tą Rama creme bounjour parduoda didesniais kiekiais. Atrodo be galo skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mmmmm.... vertas dėmesio pyragas!!! Tikrai kepsiu. Tik kepsiu puse normos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai puikiai tinka Crem Bonjour :) Ir pyragas tikrai nerealaus skonio ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, kad ne aš viena varškės ir sūrpyragių gerbėja :)

      Panaikinti
  11. Pabandysim ir mes su zmona siandien panasu skanumyna nulipdyti :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš jau Jums pavydžiu! Pirmiausia dėl to, kad dviese smagiau gaminti ir virti, ir kepti, o antra, kad vakare turėsite kuo pasimėgauti. Mm :) Skanaus, sėkmės ir laukiu pranešimo apie rezultatus :)

      Panaikinti
  12. Gal galite pasakyti kiek maždaug viskas kainuoja? :) Norėčiau pasidaryti, girdėjau puikių atsiliepimų, tačiau panašu, kad labai brangiai išeis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi praėjo daugiau nei pusantrų metų nuo tada kai gaminau, tikrai nepasakysiu, kiek viskas kainuoja, be to, renkantis skirtingų brandų produktus, skirtingai kainuos. Brangiausiai kainuoja kreminis sūris, tačiau jei rinksitės ne Philadelphia, o kitą panašų ir pigiau kainuojantį grietinėlės sūrį, tikrai sutaupysite, o ir pyragas kainuos mažiau nei man (maniškis kainavo apie 60 Lt, bet nuo tada kainos pakito).

      Panaikinti