2013 m. vasario 11 d.

Kokoso šokoladas

(Please scroll down for the English version of the post)
Pastaruoju metu suvalgau tiek kokoso, kad visai rimtai svarstau pasisodinti palmę kieme. Tik reikia sugalvoti, kaip čia išvengus sniego, kad mano palmės nenužudytų. Tada galėčiau pasisodinti visą palmių plantaciją. Ir laimėti Nobelio premiją už inovatyvumą ir palmių auginimą ekstremaliomis sąlygomis (taip taip, specialiai man bus įsteigtas toks prizas). O svarbiausia sutaupyčiau tuos milijonus (kuriuos kasdien laimiu teleloto), išleidžiamus kokosui, kokoso pienui ir kokoso aliejui.
Jei nesate ragavę kokoso sviesto, neįsivaizduojat, kiek daug prarandat. Pasakiškas skonis, kurio su niekuo negalėčiau palyginti. Na, jis tiesiog išskirtinis. Bet kokoso sviestas kambario temperatūroje būna toks kietas, kad iš stiklainiuko jį turiu daužyti šaukšteliu. Arba stiklainiuką kokį pusvalandį palaikyti karštame vandenyje, kad galėčiau pasisemti šaukščiuką kokoso sviesto. Man per daug vargo iki tos neapsakomos laimės. Bet... pasirodo, meilę kokosui galima suderinti su meile šokoladui, o galutinis variantas būna tiesiog nerealus. Stebuklinga idėja - "kokoso šokoladas", kuriai įgyvendinti tereikia kokoso drožlių, kakavos ir medaus. 
KOKOSO ŠOKOLADAS
450 g kokoso drožlių
1/2 puodelio kakavos (125 ml)
4 šaukštai tirpinto medaus (60 ml)

Kokoso drožles supilkite į virtuvinį kombainą ar blenderį ir įjungę didžiausią greitį palikite maltis 10-15 minučių. Susimalęs kokosas (kokoso sviestas) turėtų būti gana skystas (toks kaip liesa grietinė). Į blenderį supilkite kakavą (geriausia būtų naudoti aukštesnės kokybės neapdirbtą kakavą, bet paprasta taip pat tiks) ir tirpintą medų (šiaip jau kokosas pats savaime saldus, tad jei per daug saldžiai nemėgstate, galite medaus sumažinti ar visai nedėti. Bet tuomet sumažinkite ir kakavos kiekį, kad nebūtų per kartu). Visą mišinį dar pamalkite, kad visi ingredientai susimaišytų. Neišsigąskite, jei netyčia visa masė sušoks gabalėliais. Taip kartais nutinka, bet nuo to šokolado skonis nepasikeičia. Masę išdėkite į formeles (patartina silikonines). Tai gali būti tiek keksiukų formelės, tiek šokoladiniams saldainiams skirta forma, tiek elementariausias keturkampis indas (tačiau jį prieš tai išklokite maistine plevele, kad būtų lengviau sustingusį šokoladą išimti). Formeles ar indą įkiškite į šaldytuvą ar tiesiog palikite per naktį vėsioje vietoje sustingti. Na, o po to jau valgykite vietoj pusryčių, pietų ir vakarienės (arba, jei jūs normalus žmogus, taip nedarykite). Šokolado gaunasi visai nemažai (10-12 šokoladukų po 50 g), todėl galite ingredientų kiekį sumažinti per pusę.
Receptas iš Whole Natural Life.

COCONUT CHOCOLATE
Recently I have been eating so much coconut that I am absolutely seriously considering planting a coconut palm in my yard. Now I only need to think of a way to prevent the snow from killing my palms. Then I could plant the entire plantation of palms. And win a Nobel prize for innovation and growing palms in extreme conditions (yes, they are going to establish this prize just for me). What's more important is that I am going save all those millions (that I win daily in the lottery) I've been spending on coconut, coconut milk and coconut oil.
If you have never tried coconut butter, you have no idea how much you've been missing out. It tastes dreamy, there's nothing else like it. It's exceptional. However in room temperature coconut butter is quite solid and I have to scrape it one tiny bit at a time from the jar. Or I could keep the jar in hot water for half an hour. Yet, too much trouble just to get that one teaspoon of the coconut butter. However, it seems the love for coconut butter can be combined with the love for chocolate and the final version is just amazing. This miraculous thing known as "coconut chocolate" only needs some desiccated coconut, cacao and some honey. 
You'll need:
450 g desiccated coconut (1 lb)
1/2 cup of cacao (or cocoa powder)
4 tbsp of honey, melted

Pour the coconut into food processor or blender, turn it on and leave the coconut to blend for 10-15 min. Blended coconut (coconut butter) will be liquid like (think low fat sour cream/yogurt). Add the cacao to the blender (of course it would be the best to use raw cacao, but conventional unsweetened cocoa powder will be okay too) and melted honey (the coconut is sweet on its own so if you are not a huge fan of sweet things, you might want to reduce the quantity of honey or omit it at all. But in that case, reduce the amount of cacao too to make sure the chocolate is not too bitter). Blend everything a bit more just to make sure everything is well mixed. Don't worry if the mix gets a bit crumbly - it happens sometimes but the taste of chocolate does not differ. Divide the chocolate mass into silicone moulds (chocolate bar moulds, cupcake cases, chocolate candy moulds) or you can just pour the mix into a simple container (though before that cover the bottom of the container with some plastic wrap - to ensure that chocolate gets out of the dish easily). Put the moulds or the container into the fridge or leave it in the cold place overnight to solidify. And then eat the chocolate for breakfast, lunch and dinner (or if you are, unlike me, a normal person, don't do it). The recipe makes quite a huge amount of chocolate (10-12 chocolates weighing 50 g each) so you might wanna cut it in half. 
The recipe is from Whole Natural Life.

26 komentarai:

  1. Erzinkis ant nakties...
    Tai einamiausias 'saldumynas' namuose.. kabutėse, nes net nesaldinu... tikriausiai prieš kalėdas, po kalėdų suvalgiau kokoso kelis kg... :) dar šviečiasi šis gėris.. :D
    formelės... iš vis visą reikalą sušokoladina :) jaukuma nuotraukose ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aham, man irgi jei tik sąžinė leistų, kokosas atstotų visus valgymus. Bet kažkaip nesmagu darosi, kai pagalvoju, kiek aš jo suvalgau, todėl kartais ir normalaus maisto pasiimu. Daugiausia dėl akių. :D

      Panaikinti
  2. Atrodo nuostabiai!
    O žinai, pas mus parduotuvėse parduodą kokoso sviestą, kuris kambario temperatūroje toks minkštas.. kaip koks margarinas.
    Reiks užmest akį, gal kartais su kokiom priemaišom...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mmm, joa, gali būti, kad tas pats, tik mano kambario temperatūra +13 C, tai todėl sviestas niekada nesuminkštėja :D Laukiu vasaros :D

      Panaikinti
  3. Va cia tai ideja! manau mano spintelej esancio kokoso likimas jau aiskus :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. jau stingsta !!! Prisilaižiau begaminant :))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš tai kokį trečdalį suvalgau kol viską į formeles sukraunu :D nu ką aš padarysiu, kad jis taip "atsitiktinai" netelpa į formelę ar "atsitiktinai" užpuola mano šaukštelį :D

      Panaikinti
    2. eina sau... jie šaldytuve man per kokį pusvalandį spėjo sustingti !!! na ir kaip jų visų vienai "nesutvarkius"... baisios kančios manęs dabar laukia .. :DDDD NEREALU !!!

      Panaikinti
  5. ėėė, taip nesąžininga :D aš neturiu virtuvinio kombaino, tik tą tokį blenderį-koją. :D Be to mano kokoso drožlių laukia kiaušinienės kalneliai :/
    aš kolkas praktikuoju blenderiuotą bananą su kakava ir šiek tiek medaus. :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tavo garbei vakar valgiau blenderiuotą bananą su graikiškais riešutais :D O Indrė (keistaipaprasta) iš tikrųjų mala su tuo immersion blender ir jai visai gerai gaunasi. Man tai kantrybė baigiasi su tuo blenderiu žaisti po trijų minučių, užtat tempiuosi pilną virtuvinį kombainą... :D

      Panaikinti
    2. Na aš rankinį turiu omeny, kur tas tik su kotu, o viską piliesi į silkės kibirėlį ir mali. Net ne tame puode su S raidės peiliukais.. jame man nesusimala ir laiko gaišimas, kai trantalietas rankinis sumala greitai (paskleisdamas smarvikę :)) :D

      Panaikinti
    3. Jo jo, tai ir sakau, immersion blender, kur laikyt reikia. Tas su induku, tai bent jau stovi, tai tik paspaudus laikyt reik, iš viso vargas :D

      Panaikinti
  6. Su rankiniu blenderiu ir malu (pigiausiu, brangaus gaila... o ir pigus neužlinksta net akmenis malant, brangesnis..mat perkaista kartais :)) puikiai susimala, tad ne pretekstas negamyt šokolado Voriukas pasakytų :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nevalgyti šokolado iš viso nėra priežasčių. Neegzistuoja. Šokoladas yra gėris, o gėrį reikia skleisti... mhm, arba gal šokoladas yra blogis, o blogį reikia naikinti, todėl aš taip ir darau :D

      Panaikinti
    2. sunakinau masišką kiekį.. kad nebūtų... nes tiesiog kai yra tai blogai.. geriau blogai tegu būna, kai nėra... sunaikinau už tai.

      Panaikinti
  7. hmz, per 10-15 minučių mano blenderio knopkės išlystų į kitą pusę nuo spaudimo. :D su juo net bananą susiblenderiuos kartais yra tikra kančia, tokios tos knopkės nepatogios.
    bet jeigu kada nors gaminsiu šitą gėrį - pasidalinsiu įspūdžiais. nes atrodo tikrai labai mmmmmmm ir nei ingridientai, nei gamybos procesas neprieštarauja mano asmeniui. :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. O kur gauti tokią formą, kaip tikros šokolado plytos? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ebay :) Jei konkrečiai, tai aš pirkau iš čia http://www.ebay.co.uk/itm/4-Bar-MEDIUM-Chocolate-Mould-70g-Professional-Silicone-Rectangular-Bar-Mold-/380526071881?pt=UK_Bakeware&hash=item58991f1049 :)

      Panaikinti
  9. Bandziau daryti ir as si sokoldada su rankiniu blenderiu. 15 minuciu neistveriau, o ir nebutu susimale vis tiek, tada jautesi kokoso drozles kiek. gal padauginau su kakava, nes suvalgius, lieka kartus(nemalonus) jausmas burnoje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtų susimalę, tik reikėjo kantrybės turėti. Na, o prie natūralaus kakavos skonio ne visi pripratę, tad gal iš pradžių nuo mažesnio kiekio reiktų pradėti pratintis ir kiek mažiau dėti. Juk visada galima pataisyti situaciją: padarai šokolado masę ir paragauji - jei per kartu, tuomet dar kokoso sviesto/maltų drožlių pridedi ir problema išspręsta.

      Panaikinti
  10. Super atrodo, ir tikiu kad skanumelis. Na ka del tokio gerio teks pirkti nauja prietaisa kad kokoso drozles virstu svietu, nes kaip tik sugedo kombainas ir reik naujo bet kolkas issiverciau be, nors daug kur reikejo. Bet parasius eglutei poste apie toki skanesta nu kur cia nesusigundysi, teks pirkti, ne kitais budai nepavyks jo padaryti. Nebent pas kaimyne :-) :-) :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pretekstas pas kaimynę kasdien apsilankyti irgi geras :D o ir Kalėdos artėja, gal dar spėsit Kalėdų seneliui laišką parašyti ir apie kombainą užsiminti :)

      Panaikinti
  11. Atrodo labai skaniai, bandysiu pasigaminti šį kokoso šokoladą. Labai gerai blenderiai tokiais atvejais, nežinau kaip reikėtų išsivesrsti be šio virtuvės prietaiso.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kuo būtų galima pakeisti medų?:-)

    AtsakytiPanaikinti