2013 m. rugsėjo 25 d.

Morkų pudingas

-Atsiprašau, kur čia raštinė? Į mane kreipiasi pagyvenęs vyriškis.
Demonstratyviai žvilgteliu į maždaug už 20 cm nuo manęs kabančią informacinę lentą, kurioje didelėmis raidėmis parašyta "II-asis aukštas: Raštinė".
-Antrame aukšte.
-Dėkui. Žmogelis nueina.
Ir toks dialogas pasikartoja maždaug kartą per savaitę. Pasikartotų dažniau, jei ištisą dieną stoviniuočiau prie priešais įėjimą kabančios lentos, kurioje smulkiai surašyta, kuriame aukšte ir kuriame kabinete ką galite rasti. Turiu įtarimą, kad žmonės nelabai beskaito. Ne tik knygas, bet ir užrašus. Kaip pavyzdžiui gatvėje stovintis raudonai apvestas užrašas "70" nereiškia, jog toje vietoje galima greitį padidinti iki 130 km/h, arba kainos etiketėje užrašas "Nuolaida taikoma perkant 2 vnt." nereiškia, kad galima vargšei pardavėjai iškelti sceną ir ją pasiųsti ten, kur vėžiai žiemoja, kai ji atsisako nuolaidą pritaikyti vienai prekei.
Laisvalaikiu pradėjusi skaityti maisto produktų etiketes (o ką daryti, kai knygos baigiasi?), pastebėjau, kad pvz., duonoje ar batone cukrus yra trečias ingredientas (o ingredientai etiketėse surašomi nuo ingrediento, sudarančio didžiausią dalį produkte, iki mažiausio), negana to, kai kurie jų dar papildomai įdeda gliukozės sirupo, kad jau nuo pirmojo kąsnio būtų skanu. O ką jau kalbėti apie desertus. Tai štai, jei vieną dieną labai norėsis, ko nors saldaus, bet nesinorės cukraus dozės, šis morkų pudingas kaip tik buvo nominuotas "skanūs ir sveiki desertai be cukraus" kategorijoje ir laimėjo oskarą. Ir Emmy. Ir dar priedo Misteris Neišvaizdusis konkursą. Užtat jis skoniu nenusileidžia niekam. 

Reikės: 
260 g morkų (3-4 vidutinių morkų)
2 šaukštų kokoso sviesto (kurį galite pasigaminti galingu blenderiu sumalę kokoso drožles)
2 šaukštų riešutų sviesto (arba saulėgrąžų sėklų sviesto)
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto (arba vanilės miltelių... ne vanilinio cukraus!)
0,5 arb. šaukštelio cinamono
0,5 arb. šaukštelio muskato
0,25 arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių
žiupsnelio druskos

Morkas nuskuskite, supjaustykite gabalėliais ir sudėję į puodą su vandeniu, virkite iki morkos suminkštės. Vandenį nupilkite, o morkas suberkite į trintuvės (blenderio) indą ir sutrinkite. Įdėkite abiejų rūšių sviestą, prieskonius, druską ir vanilės ekstraktą (ar vanilės miltelius) ir sutrinkite iki daugmaž vientisos masės. Štai ir viskas. Labai sudėtingas receptas :D Tiekite su šviežiomis ar šaldytomis uogomis, riešutais, kokoso drožlėmis ar skaldytomis kakavos pupelėmis.
Receptas iš PaleOMG

4 komentarai:

  1. ha, aš vakarais tokį patį visad daraus - kai noriu ko nors gardaus, sveiko ir ne per sunkaus. Vis rekomenduodavau draugams, tik kadangi iš galvos receptas atėjo, pavadinimo niekaip nepritaikydavau. Pudingas - tikrai tinka : ) Ir džiovinti abrikosai čia labai tinka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mm, na, "košytė" kažkaip nelabai gražiai skamba, o jis ir primena tirštą pudingą :) Reiks kada pabandyti ir su abrikosais :)

      Panaikinti
  2. Reik man pasidaryti visokių tokių paprastučių dalykėlių sąrašiuką - vakarienėms. O taip pasižiūriu į morką ir tematau ją keptuvėje tušinamą.... o galvoj baltas lapas be minčių, kad ir tų paprastučių :))

    Simpatiškos nuotraukos tos ''košytės''.. galvoju kai aš dariaus, kažkoks tamsus gavos.. lyg neturėjau kakavos bert.. gal bėriau.. hmm :)) su kakava ir skanu būtų :))))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo... įdomiai, taip pat įdomu būtų ir paragauti. Spėju, kad skonis dar labai priklauso ir nuo to, kokios morkos papuola, sėkmė, jei būna saldžios :)
    off topic - kaip su foodie penpals reikaliukai, ar dar dalyvauji?

    AtsakytiPanaikinti