2013 m. lapkričio 14 d.

Pusryčių košė

Visai išprotėjau ir dedu košės receptą. Ne kokio nors prabangiai skambančio prancūziško patiekalo, kurio net nemoku pagaminti ir tikriausiai negaminsiu, bet košės. Kai aplinkiniai ima dalintis savo istorijomis iš darželio laikų (žinomomis kaip antrasis pasaulinis plovo karas ir didysis mūšis prie Vaido lovos), aš tyliu nudelbusi akis į žemę. Nes darželio aš nelankiau. Tiksliau lankiau. Savaitę. Kol kažkoks beprotis nustūmė mane nuo laiptų ir praskėlė kaktą. O tada močiutei neišlaikė širdis žiūrėti į baisiai nelaimingą vaiką (mane) ir ji metė darbą, kad galėtų mane auginti. Ir augino. Tai štai iš močiutės darželio laikų mano istorija yra rytinės košės. Manų, kvietinių kruopyčių, perlinių kruopų, avižinė ir grikių. Taip jauku būdavo rytais sėdėti prie apšarmojusio lango su dubenėliu košės. Paprastos močiutės košės.
O dabar rytais sėdžiu su šia koše - kiek kitokia, be grūdų, bet iš sėklų. Ir džiaugiuosi, kad neteko valgyti darželio svilėsių. 

Reikės:
1/3 puodelio graikinių riešutų (40 g)
1/4 puodelio kokoso drožlių (4 šaukštai, ~20 g)
1/4 puodelio šviesių linų sėmenų (4 šaukštai)
1 šaukštas čijos (ispaniškojo šalavijo) sėklų
1 arb. šaukštelis cinamono
1/4 arb. šaukštelio jūros druskos
2 puodeliai verdančio vandens
Riešutus, linų sėmenis, kokoso drožles ir čijos sėklas blenderiu sumalkite iki miltukų, suberkite cinamoną ir druską ir dar šiek tiek pamalkite, kad jie įsimaišytų. Supilkite du puodelius verdančio vandens ir, blenderį nustatę nedideliu greičiu, pradėkite malti košę (čia labiausiai tiktų elementari uždaroma kokteilinė/blenderis, bet ir su rankiniu trintuvu įmanoma sumalti), vis po truputį didindami greitį, kol masė pasidarys vientisa. Tuomet blenderio turinį supilkite į puodą ir ant mažos ugnelės pavirkite dar 10 minučių, nuolat maišydami. Košę padalinkite į du dubenėlius, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis, skaldytais riešutais, medumi ir tiekite.
Receptas iš Paleo Cooking

8 komentarai:

  1. Skaniai atrodo. Gaila rytais laiko visai nebeturiu, tai pietauju darbe kokį jogurtą...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinok, darbo dienų rytais mano pusryčiai užtrunka 10 minučių pagaminti ir suvalgyti, nes daugiau laiko neturiu, tad košes palieku savaitgaliams :) Aš taip tingiu rytais keltis anksčiau, kad normaliai papusryčiaučiau... Miegu iki septyniolikto žadintuvo :D

      Panaikinti
  2. Butinai pagaminsiu vyrui savaitgali!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai! :) O kaip vyrui su paleo sekasi? Patenkintas, dar nemetė? Žmonos neįkalbinėja prisijungti? :D

      Panaikinti
  3. Voriuk, o būtina pavirti? Aš net avižų košės nesu virusi nė sykio, visada paprastus dribsnius (niekad tuos suvirškintus alia greito pasigaminimo ir nesu vartojus) užpilu vandeniu, uždengiu lėkštute, kol viską susiruoši ryte ir košė gatava.
    Gundo....

    AtsakytiPanaikinti
  4. Visą dieną negalėjau nusedėt vietoje, vis galvojau apie šią košytę tad pagaminau. Nesitikėjau, kad taip lengvai ir puikiai išeis. Man, kaip naujajai Paleo mitybos šalininkei ypač aktualu kuom pakeisti grūdus ir kokius sveikus saldumynus valgyti. Labai ačiū už daug nuostabių idėjų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip šaunu, kad patiko :) Gal kasdien tokią košytę ir nelabai paranku valgyti, bet retkarčiais tikrai ne pro šalį pasiįvairinti racioną, tiesa? :)

      Panaikinti
  5. Tikrai taip, valgiau košytę vakar ir šiandien pusryčiams dar buvo likę :). Nors tik savaitė praėjo nuo to, kai pradėjau maitintis pagal Paleo, bet įdėjus šaukštą medaus į košę (na jau labai norėjau saldumo :D) buvo taaaaip saldu :D Dabar vėl užsukau, pas Jus į svečius, galvoju ką vakarienei pasigaminti. O šitos košės saldaus skonio jausmo man visai savaitei užteks :D

    AtsakytiPanaikinti