2012 m. vasario 27 d.

Spekkoek. Versija 1.

Kas per vienas yra spekkoek, galite rasti čia. Po to kai susirinkau 11 skirtingų spekkoek versijų receptų, nusprendžiau, kad gal jau būtų metas ir išbandyti kurį nors vieną. Be to, artėjo Kinų Naujieji metai, o anot visų perskaitytų tinklaraščių, spekkoek arba Lapis legit tiesiog būtinas tuo metu. Po ilgų svarstymų išsirinkau receptą su 30 kiaušinio trynių (tegyvuoja kalorijos!!!), kuris anot recepto autorės yra drėgnesnis ir "tikresnis".
 
Indonezietiškas prieskonių pyragas // Thousand Layers Spice cake // Spekkoek // Lapis Legit

Jums prireiks:
500 g sviesto
3 v. š. kondensuoto pieno
1 v. š. įvairių prieskonių (cinamono, muskato, kardamono, gvazdikėlių)
100 g miltų
350 g cukraus pudros
30 kiaušinio trynių
0,5 a. š. vanilės ekstrakto

Supjaustykite sviestą gabaliukais ir gerai išplakite mikseriu. Supilkite kondensuotą pieną ir dar kartelį išplakite. Atskirai išplakite trynius, cukrų ir vanilę iki masė sutirštės ir pabals. Per 5-6 kartus supilkite trynių masę į sviesto masę ir gerai sumaišykite. Įsijokite miltus bei prieskonius ir dar kartą viską išmaišykite.
O dabar svarbiausias spekkoek gamybos etapas - kepimas. 20x20 cm dydžio skardą ištepkite riebalais. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C režimu "viršus-apačia" (ar kitu režimu, kuriuo jūs paprastai kepate pyragus). Tuščią (bet riebalais išteptą) skardą įdėkite į orkaitę, kad sušiltų (taip bus paprasčiau paskirstyti tešlą po formą). Formą ištraukite iš orkaitės ir įpilkite šiek tiek tešlos. Receptas, iš kurio dariau liepia pilti 100 g, bet kadangi svertis kažkaip nepatogu, aš atsimatuodavau savo šaukštu-matuokliu, taigi vienam sluoksniui pildavau 100 ml, bet kadangi sluoksniai gavosi gana siauroki, manau, kitąkart sluoksniui skirsiu 150 ml. Taigi pirmąjį sluoksnį paskirstykite skardoje (galite ir šaukštu, jei skarda mažai įkaitusi ir tešla netirpsta kaip priklauso). Įdėkite į įkaitusią orkaitę ir pakepkite apie penkias minutes. Tada perjunkite orkaitės režimą į "grilis" ir perkelkite skardą į viršutinę lentyną. Dar pakepkite apie 5 minutes arba iki pamatysite, kad viršus jau parudavo. Neperdeginkite, bet ir nepalikite visiškai žalio, kadangi spekkoek skiriamasis bruožas - apskrudę sluoksnių viršūs, kurie ir sudaro neįprastą sluoksniuoto pyrago vaizdą. Kai pirmasis sluoksnis apskrus, skardą išimkite ir įpilkite sekančią 100 ml "dozę". Nuo apačioje esančio įkaitusio sluoksnio įpilta tešla turėtų patirpti (t. y. suskystėti), todėl lengvai ją galėsite paskirstyti po formą ir be šaukšto. Formą vėl įdėkite į orkaitę ir kepkite 6-7 minutes grilio režimu. Na, arba iki sluoksnio viršus apskrus (NE sudegs!). Jei iškepusio sluoksnio paviršiuje susidaro pūslyčių, pradurkite jas adata arba jei jos nedidelės suplokite mentele (maniškė - paprasčiausia plastikinė kepimo mentelė). Taip iškepkite visus sluoksnius, o kai ištrauksite paskutinįjį, uždenkite pyragą aliuminio folija (kad pyrago viršus neapdegtų) ir režimu "viršus-apačia" dar kepkite 20 minučių. Ištraukę iš orkaitės, pyragą išverskite ant grotelių (taip ant jo atsiras brūkšneliai ar kryžiukai, priklausomai nuo grotelių - dėl nesuprantamų priežasčių jiems tai labai gražu), kad pyragas atvėstų.
Aš vis tik nusprendžiau, kad man tų brūkšnelių nereikia ir pyrago viršų palikau viršuje, o grotelių žymės liko pyrago apačioje. Kai pyragas atvėso, plonai apipjoviau šonus (kad matytųsi išvargtieji sluoksniai) ir supjausčiau nedideliais gabaliukais (bei siaubingai įsipjoviau į pirštą). Iš tiesų, šis pyragas paprastas tik užima nemažai laiko.
Receptas iš J's Kitchen

Pastabos
Pyragas gaunasi keistai šlapias ir atrodo kaip nepilnai iškepęs. Nesijaudinkit, jis toks turi būti. Na, ar bent jau daugeliui toks gaunasi. 
Siūlyčiau prieskonių įdėti daugiau nei parašyta šiame recepte - pyragas bus išskirtinesnio, ryškesnio skonio.
Jei baltymų nedėsite (dauguma receptų siūlo dėti pusę-trečdalį trynių skaičiaus), daug pūslių ant sluoksnių paviršiaus neturėtų iškilti, todėl per daug nepersistenkite lygindami pyrago paviršių.


6 komentarai:

  1. Nerealu! Aš niekad nedrįsau kepti dėl didelio kiaušinių kiekio, nors labai norisi paragauti. Ar vertas tiek darbo ir kiaušinių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hihi, aš irgi ilgokai ruošiausi :) Jei atvirai, tai manau, kad olandiška versija (kur vienas sluoksnis paprastas, kitas pagardintas prieskoniais) yra skanesnė nei Indonezijos. O ir kiaušinių joje mažiau. Na, o darbo tai nėra per daug :) jei tuo pačiu metu kažką veiki virtuvėje ir užsistatai laikmatį, kuris supypsi, kai reikia pilti naują sluoksnį, ta valandėlė net nepasijaučia :)

      Panaikinti
    2. Gal kada kai turėsiu daug daug kiaušinių ir sugalvosiu pabandyti. O kur dabar baltymus dėsi? :)

      Panaikinti
    3. Baltymus suvalgiau pusryčiams per savaitę maždaug. Atsibodo siaubingai :D Bet visai pamiršau pridurti, kad turint tokį kiekį baltymų būtų galima kad ir French macarons pasigaminti. Na, ar taip kokius morenginius pyragaičius :)

      Panaikinti
  2. Eina sau... Nerealiai :)

    Bet tai kiaušų kiek! Dar gi pavlovas galima kept iš baltymų. Bet tai vis tiek 30 baltymų lieka!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įspūdingai!
    Nusišaučiau, jei šitiek trynių įmušus man nepatiktų skonis :D
    Baltymus tai be problemų suvartočiau :)

    AtsakytiPanaikinti