2014 m. vasario 19 d.

Čija sėklų košė su kokoso pienu

Statistika: kas ketvirtas receptas šiame tinklaraštyje yra košės. Nežinau, ką tai pasako apie mane. Tikriausiai tai, kad penkias dienas per savaitę pusryčiams valgydama kiaušinius, savaitgaliais noriu jaukaus maisto (ne ne, tai ne eufemizmas šlamštmaisčiui). Pamenate pusryčių košės receptą? Ji skoniu ir konsistencija primena kvietinių kruopyčių košę, o ši, čijos sėklų, labai panaši į avižinių ar perlinių kruopų košę, tokia minkštutė ir puri (atrodo, tarsi šnekėčiau apie pagalvę). Tie, kurie skaitėte Christopher McDougall knygą Born to Run ar domėjotės Tarahumara indėnais, tikriausiai girdėjote ir tai, kad Tarahumara čijos sėklas naudoja energijai atgauti (dažniausiai iskiate gėrimo pavidalu) (ir ne tik jie), tad būkit tikri, kad ši košė suteikia sparnuuuus.

Čija sėklų košė su kokoso pienu
2 kiaušiniai
400 ml kokoso pieno
120 ml vandens
0,5 arb. šaukštelio vanilės miltelių (arba 1 vanilės ankštis)
1 bananas (žaliais pakraščiukais)
1 arb. šaukštelis cinamono
žiupsnelis druskos
1/4 puodelio čija (ispaniškojo šalavijo) sėklų
pagal pageidavimą vaisių, uogų, banano, riešutų, kuriais papuoštumėte ir pagardintumėte košę
Kiaušinius įmuškite į dubenėlį, gerai išplakite ir atidėkite į šoną. Į puodą supilkite kokoso pieną ir vandenį, suberkite vanilės miltelius (jei naudojate vanilės ankštį, tuomet ją perpjaukite, išskobkite sėklytes ir įmeskite ankštį) ir maišydami užvirkite. Nesustokite maišyti ir virkite apie 5 minutes (jei naudojate vanilės ankštį, po 5 minučių virimo ją išimkite). Į išplaktus kiaušinius įpilkite tris šaukštus karšto kokoso pieno, išplakite, o tada toliau plakdami kiaušinių masę supilkite į puodą su kokoso pienu. Maišydami virkite dar 5-10 min., kol skystis sutirštės. Tada masę supilkite į trintuvą (ar rankinio trintuvo indą), įmeskite bananą ir sutrinkite iki vientisumo. Įberkite truputį druskos, cinamono ir čijos sėklas. Dar kartą įjunkite trintuvą, bet trumpam - norim, kad masė išsimaišytų, o ne sutrintų sėklas (galite viską išmaišyti ir šaukštu). Košę supilkite į stiklainį (ar padalinkite į keturis dubenėlius) ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą - ryte jau turėsite pusryčius (jei norite šiltos, košę lengvai pašildykite puoduke ant viryklės). 
Receptas pritaikytas iš 21 Day Sugar Detox Cookbook

3 komentarai:

  1. Ačiū drauge, kad dalinies tom košėm, man tik įsikirpt uodegon reikia pasigaminti jas. Ši bus manau penktadienio vakaro ruošimsas, ir nešiuos į treniruotę - bus kaip tik po jos! Labaiiii skaniai atrodo! Tad papūdysiu savo bananą dar iki penktadienio :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. o kodel negalima is karto valgyt silta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, čijos sėklytės turi išbrinkti, o tam prireikia keleto valandų. Jei valgysim iš karto, sėklytės bus kietos ir bus ne kiek košė, kiek neaiškus skystis su kietais akmenukais :)

      Panaikinti