2015 m. kovo 29 d.

Malta

Jeigu Europoje vyktų valstybės, geriausiai tinkančios aplankyti per 7 dienų atostogas, rinkimai, juos neabejotinai laimėtų Malta. Nedidelė Maltos sala turi viską, ko galėtumėte norėti iš atostogų vietos: paplūdimius, kalvas, senus miestus, antikines vietoves, nardymui tinkantį dugną ir grotas, skanų maistą ir draugiškus gyventojus. Nepaisant to, ar norite ilsėtis aktyviai, ar kiauras dienas tįsoti paplūdimyje, ši sala visa tai gali pasiūlyti. O geriausia, kad viskas taip kompaktiškai išsidėstę, kad nereiks laiko švaistyti ilgoms kelionėms tvankiame automobilyje (na, ar kondicionieriumi apsirūpinusiame Maltos autobuse). 
Iš tiesų Maltoje buvau prieš metus, Maltai švenčiant stojimo į Europos Sąjungą dešimtmetį. Metus laiko bandžiau nuspręsti, rašyti įrašą į tinklaraštį ar ne (žmonės kalba, kad teisininkai turi sutrikusių prioritetų sindromą ir niekad nesugeba greitai apsispręsti), bet praėjusių metų atostogos buvo puikios, tad dalinuosi įspūdžiais ir vaizdais iš jų. Galbūt tarp jų rasite naudingos informacijos ar įkvėpimo savo atostogoms, o gal prisiminsite, kur jau patys lankėtės (ir kur, neabejoju, norite sugrįžti dar ne kartą). 

Kadangi įrašas gana ilgas, paspaudę žemiau surašytas nuorodas, peršoksite į dominančią įrašo vietą. 
Trys Miestai (Vittoriosa, Cospicua, Senglea)

MELLIEHA
Pradedu pasakoti apie Maltą nuo Mellieha miestelio ne dėl to, kad jis svarbiausias, o dėl to, kad būtent ten buvome apsistoję, ten prasidėdavo visi mūsų rytai ir baigdavosi vakarai. 
Maltos valstybę sudaro trys gyvenamos salos: Maltos sala, Comino sala (kurioje gyvena vos vienas ar du žmonės) ir Gozo sala, bei trys negyvenamos salos: Filfla, kuri Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo kaip bombonešių lėktuvų treniruočių vieta, Cominotto ir Šv. Pauliaus sala. Visos trys gyvenamos salos yra netoliese viena kitos, į Gozo ir atgal kasdien plaukia keli keltai, į Comino salą keltas plaukia kiek rečiau, ypač ne turistinio sezono metu. Mellieha yra paskutinė didelė gyvenvietė, kurią tenka pravažiuoti tiems, kurie keliauja link Cirkewwa keltų prieplaukos ir ketina keltis į Gozo. Už tai iš ant kalvos įsikūrusios Mellieha atsiveria puikus vaizdas į abi mažąsias salas. Mellieha pasirinkome atsitiktinai, airbnb radę jaukius apartamentus su gražiu vaizdu. Apartamentų pasirinkimas tikrai pasiteisino, tad jei ieškosite, kur apsistoti didesnei žmonių grupelei (iki 8 žmonių), tikrai rekomenduoju šiuos: 4 miegamieji, 2,5 vonios, apartamentuose daug vietos (nes jie ~42 metrų ilgio). Tiesa, mes nuomojomės juos iš kito savininko (panašu, kad dabar jis pasikeitęs), bei apartamentuose nėra oro kondicionieriaus, tad vasarą jie tikriausiai netiks. 
Vaizdas iš apartamentų balkono į Mellieha įlanką. Tolumoje ant kalno matosi Raudonasis bokštas.
Mellieha miestas ir Mellieha bažnyčia nuo Mellieha įlankos paplūdimio (Ghadira paplūdimio).
Pagrindinė Mellieha traukos vieta - Mellieha Mergelės bažnyčia (Il-Madonna tal-Mellieha), kurią 1990 m. palaimino Popiežius Jonas Paulius II ir kuri matoma iš visų miestelio vietų. Šalia bažnyčios taip pat rasite II pasaulinio karo bunkerius, kuriuose gyventojai slėpdavosi nuo krentančių bombų. Tokių bunkerių Maltoje yra nemažai, kadangi nedidelė sala sunkiai kentėjo nuo bombardavimų, tad ir taip nedidelė salos populiacija ėmėsi veiksmų apsisaugoti. Tiesa, jei nuspręsite aplankyti tik vienus bunkerius Maltoje, rinkitės Birgu (Vittoriosa) apsauginėse sienose įsikūrusį Malta At War muziejų. 


Mellieha apylinkėse taip pat rasite ir neįprastą kaimelį, kurį 1979 m. Paramount Pictures ir Walt Disney Productions pastatė kino filmui Popeye (Popajus) su Robin'u Williams. Anchor Bay (Inkaro) įlankoje pastatytas spalvingas kaimelis buvo planuojamas nugriauti filmavimams pasibaigus, bet dėl kažkokių priežasčių liko stovėti. Šiuo metu jame įsikūręs pramogų parkas (o pramogų parkas nebūtinai reiškia vandens parką), dirbantis visą savaitę ir labiausiai tinkantis mažiesiems Maltos lankytojams. Norėdami kaimelį aplankyti, turėsite kiek paėjėti nuo Mellieha pėstute (~15 min.), nes, deja, autobusas ten nevažiuoja, tačiau nuo uolos atsiveriantis vaizdas tikrai vertas šios trumpos kelionės.

Keliukas link Popajaus kaimelio bei šiuo keliuku einant tolumoje matoma Mellieha bažnyčia. 
Popajaus kaimelio prieplauka
Popajaus Sweethaven'o kaimelis
VALLETTA
Malta už savąją sostinę turi būti dėkinga Hospitaljerų šv. Jono ordino riteriams (arba kitaip - Maltos ordinui), kurie 16 a. turkų išvyti iš Rodo salos apsistojo Maltoje ir, sulaukę finansinės paramos iš krikščioniškojo pasaulio, pasistatė sau miestą. Tuo metu ordino Didysis magistras buvo de Valette, kuris pasistengė, jog jo ryšys su miestu liktų amžiams - naująją riterių sostinę pavadino Humilissima Civitas Valletta, t. y. Nuolankiausias Vallettos miestas (magistro kuklumas tiesiog neišpasakytas). Valletta - nedidukas miestas (tačiau kadangi apsuptas krūvos kitų - Floriana, Vittoriosa, Sliema etc., atrodo tarsi milžinas), jame gyvena vos 7 tūkst. žmonių. Antrojo pasaulinio karo metais miestas, kaip valstybės sostinė, buvo bombardavimų centre, tad gyventojai išsikėlė į aplinkinius miestelius, kur "dovanų" iš dangaus sulaukti buvo mažesnė tikimybė. Vallettos gatvelės siaurutės, kylančios ir besileidžiančios nuo Sceberras kalno (ant kurio Valletta ir įsikūrusi), laiptuotos ir tiesios (mane labai labai žavi laiptuotos gatvelės, tikriausiai dėl to, kad pas mus tokių nėra). Rinkdamiesi dieną, kurią ketinate apsilankyti Vallettoje, pasitinkrinkite, kokio dydžio kruizinis laivas tądien švartuosis Vallettos krantinėje. Maltos uostas itin populiarus tarp Viduržemio jūros kruizų, tad jau ir taip siaurose ir turistų pilnose gatvelėse, atplaukus vienam ar net dviem kruiziniams laivams, susidaro nepraeinamos spūstys. O jei jau pateksite į tokius kamščius, rinkites šalutines gatveles, o ne pagrindinę Respublikos gatvę (Triq ir-Repubblika).
Quarry Wharf, miesto Victoria vartai ir tolumoje matomi Vallettos uosto vartai
Respublikos gatvė (Triq ir-Repubblika) nuo pagrindinių miesto vartų pusės ir Pirklių gatvė (Triq il-Merkanti) iš šv. Jono Ko-Katedros
Vallettos krantinė (ir kruizinių laivų prieplauka)
Vallettoje svarbiausia lankytina vieta yra... pati Valletta - riterių laikų gatvelės, pastatai, įmantrios durys ir sienų papuošimai, tad būtinai pasiklaidžiokite po miestą (nebijokit, pasiklysti ten nelabai yra kur). Kita vieta, kur būtina apsilankyti - šv. Jono Ko-Katedra (vadinama ko-katedra, kadangi Mdinos katedra nuo seno buvo pagrindinė, tad jos dalinasi svarbiausios bažnyčios Maltoje vaidmeniu). Kartu su bilietu į Ko-Katedrą gausite ir audio gidą, kuris padės susipažinti ne tik su visa bažnyčia, bet ir su Maltos ir ordino istorija. Aplankykite Upper ir Lower Barrakka sodus, iš Upper Barrakka sodų nusileiskite liftu į Vallettos krantinę (Valletta Waterfront). Jei bus noro, galite apžiūrėti Antrojo pasaulinio karo bunkerius bei vadų slėptuvę, iš kurios buvo planuojamos visos karinės operacijos. Nepamirškite užsukti į Didžiojo Magistro rūmus arba bent jau apžiūrėkite ilgąją rūmų gallariją, kuri įkvėpė beveik Maltos simboliu tapusių gallarijų išplitimą po visą Maltą (gallarija - medinis uždaras balkonas su langais). 
Šv. Jono Ko-Katedra iš išorės ir viduje
Upper Barrakka Gardens
Vaizdai iš Upper Barrakka Gardens į Vallettą ir Senglea (kitapus Didžiojo Uosto)
Gallarijos (maltietiški balkonai)
Vienas iš Trijų Miestų - Birgu (Vittoriosa) kitapus Didžiojo uosto (nuo Vallettos krantinės)

TRYS MIESTAI (Vittoriosa, Cospicua, Senglea)
Stovėdami Vallettoje (Vallettos krantinėje ar Barrakka soduose) ir žvelgdami į kitą Didžiojo uosto pusę, pamatysite tris miestus - Vittoriosa, Cospicua ir Senglea, išsidėsčiusiuose dviejuose išsikišusiuose pusiasaliuose aplink Dockyard įlanką, kurie iki į Maltą atsikeliant riteriams hospitaljerams (arba kitaip, Maltos ordinui) vadinosi Birgu, Bormla ir L-Isla (ir daugelio vietinių iki šiol taip vadinami). Riteriai, išvyti iš Rodo salos, atsikėlė į Maltą ir pirmiausia 1530 m. įsikūrė mažame Birgu miestelyje, kurį bei kaimyninius Bormlą ir L-Islą apjuosė storomis gynybinėmis Santa Margerita ir Cottonera sienomis. 
Birgu (Vittoriosa) miesto St Angelo fortas
Senglea (L-Isla) ir jo Senglea Point bokštelis bei Gardjola parkas
Kaip ir Valletta, Birgu pagrindinė atrakcija yra pats miestelis ir jo siauros gatvelės, il Collachio rajonas, kuriame atsikėlę riteriai apsigyveno, Inkvizitoriaus rūmai (vieninteliai atviri visuomenei visame pasaulyje, tačiau nuolat restauruojami, tad neverti 7 € už įėjimą), bažnyčios ir Birgu krantinė, apstatyta prabangiomis jachtomis. 
Couvre Porte - trejų vartų sistema į Birgu
Senglea (L-Isla)
Apžiūrėjus Birgu, į kitapus Dockyard įlankos esančią Senglea patarčiau keltis valtele - tradicine maltietiška luzzu valtele, kuri visai netradiciškai varoma ne irklais, bet varikliu (bet galiu suprasti senuką, keliantį ta valtele - kas norėtų tiek irkluoti). Persikėlimas žmogui kainuos 4 € žmogui, o išlipę Senglea galėsite apžiūrėti jos įžymybes - Gardjola bokštelį ir sodus, Senglea baziliką, o po to pėstute per Bormlą keliauti atgal į Birgu. Arba sėsti į autobusą ir keliauti kur nors kitur. 

Senglea naktį
Dar viena vieta, kur verta užsukti lankantis Trijuose Miestuose - mano jau minėtas Malta At War muziejus, įsikūręs Birgu supančiose sienose. Čia ne tik apžiūrėsit parodas, pasakojančias apie Maltos vaidmenį ir kovą Antrajame pasauliniame kare, pažiūrėsit 1942 m. statytą 20 min. filmą, įgarsintą tuo metu dar nežinomo jūrų karininko Laurence Olivier ir pasakojantį apie Maltos vargus minėtame kare, bet ir galėsite nusileisti į bunkerius, kuriuose žmonės slėpdavosi nuo krentančių bombų. Nors, be abejo, suprantu, kad ne visiems istorija ir bunkeriai gali būti įdomūs (ne, iš tiesų nesuprantu - juk be galo įdomu). 

MDINA
Mdina - senoji Maltos sostinė, įsikūrusi salos centre ant nedidelės kalvelės. Į Maltą atsikėlę riteriai pageidavo gyventi arčiau savo laivų, tad apsistojo Birgu, o vėliau įkūrė Vallettą, tačiau Maltos aristokratai liko gyventi Mdinoje. Sienomis apjuostame mažame miestelyje pagrinde vien palazzi - seni didingi pastatai, kuriuose kadaise gyveno Maltos aukštuomenė. Į Mdiną įvažiuoti leidžiama tik vietiniams gyventojams, tačiau nenustebkite, jog siauros gatvelės bus sausakimšos turistų ir arkliais kinkytų karietų, o karts nuo karto teks duoti kelią automobiliams. Sako, kad vakarais, kai turistų būriai grįžta į savo kruizinius laivus, Mdina būna daug ramesnė ir didingesnė, tad jei apsistosite kur netoliese, būtinai aplankykite Mdiną ir pavakarėje. Jei esate prisiekę Game of Thrones (Sostų karai) serialo gerbėjai, neabejotinai atkreipsite dėmesį, jog Mdinos pagrindiniai vartai ir tiltas buvo filmuoti pirmajame serialo sezone. 
Mdina katedra - ta, su kuria Vallettoje esanti katedra dalinasi statusu
Nuo Mdina sienų atsiveria puikus vaizdas į Maltą. Didžiulis kupolas nuotraukos centre - Mosta Dome bažnyčia
Mdinoje paklaidžiokite gatvelių labirintais, užsukite į Mdinos katedrą, užlipkite ant gynybinių sienų ir pažvelkite į likusią Maltos dalį ir tankiai vieną prie kito susispietusius miestelius. Jei įdomu, iš anksto susitarkite su Karmelitų vyrų vienuolyno vienuoliais, kad įsileistų ir aprodytų vienuolyną, papasakotų jo istoriją. Aš prieš savaitę iki kelionės el. paštu susitariau su tėvu Charlo, o atvykus į Mdiną, vienuolyno duris atvėręs jaunesnis vienuolis pavedžiojo po vienuolyno celes ir pagrindines patalpas, kuriose vienuoliai gyvena ir dabar. Išleisdamas mus jis prasitarė, kad mūsų kalba labai primena rusų kalbą, kurią jis kaip tik mokosi. Hm, faux pas. Pietų galite užsukti į tame pačiame vienuolyne esantį restoranėlį, o desertui - į Maltoje gana garsią Fontanella Tea Garden kavinę, kurios terasoje gerdami kavą galėsite grožėtis Maltos vaizdais. 
Karmelitų vienuolyno bažnyčios kupolas
Fontanella Tea Garden tikrai rasite, nes nuorodų pilna visame miestelyje. Labai rekomenduoju gliuteno neturintį apelsinų ir migdolų pyragą
Na, arba tradicinį maltietišką pastizz su kava
MARSAXLOKK
Marsaxlokk garsėja savo spalvingomis valtelėmis ir kassavaitiniu sekmadienio turgumi, į kurį apsipirkti suvažiuoja visa Malta. Ir jau verčiau patikėkite, kad suvažiuoja visi, kas tik netingi ir rinkitės viešąjį transportą, o ne automobilį, nes priešingu atveju įstrigsite mažose Marsaxlokk gatvelėse automobilių spūstyse ir kankinsitės beviltiškai ieškodami, kur pastatyti savąjį transportą. Kiek teko girdėti, sekmadienio turgų Marsaxlokk tikrai būtina aplankyti. Jis pareingingai vyksta kiekvieną savaitgalį visus metus, išskyrus du sekmadienius: Velykų ir Atvelykio. Aišku, mums teko laimė į Marsaxlokk atvykti būtent Atvelykio savaitgalį ir gana desperatiškai ieškoti turgaus. Vietoje jo tądien grojo mažas maltietiškas orkestras, o minios žmonių sėdėjo prie kavinukių lauko staliukų. Atvykę kitomis dienomis Marsaxlokk rasite mini turgelį, skirtą turistams: suvenyrai, magnetukai, rankomis siuvinėtos staltiesės, vynai ir likeriai, uogienės ir sausainiai. Bet miestelį tikrai verta aplankyti vien dėl dailių valtelių, tingiai besiilsinčių Marsaxlokk uoste - vaizdas išties gražus.

GOZO SALA
Man patinka keltis keltais. Nepatinka laukti eilėje prie kelto, bet plaukti labai smagu. Maždaug pirmas dešimt minučių. O tada atsibosta ir norisi kranto. Gerai, kad keltas iš Maltos į Gozo salą trunka vos 25 min. Beje, jei kelsitės, nelakstykite aplinkui prašydami, kad kas nors paimtų jūsų pinigus už kelto bilietą - mokėti reikia keliantis iš Gozo atgal į Maltą.
Laukiant eilėje prie kelto
Plaukiant pro Comino salą
Pirmasis sustojimas Gozo saloje - Xewkija ir jos milžinišką kupolą turinti bažnyčia. Xewkija bažnyčios kunigas labai draugiškas ir šnekus, moka kelias kalbas. Jis mums trumpai papasakoja apie bažnyčią, aprodo zakristiją ir senos bažnyčios likučius ir už 2 € auką nuo žmogaus pasikeliame liftu į bažnyčios kupolo viršų (ok, iš tiesų šoną) ir pasidairom po apylinkes.
Toliau kelionės maršrute - Gozo salos sostinė Victoria, kuri dažnai vadinama senuoju vardu - Rabat, reiškiančiu "priemiestis". Rabat miestas pradėjo kurtis prie seno 15 a. Gozo miesto, aptverto storomis gynybinėmis sienomis - Il Kastell (Citadelės). Il Kastell dar mažesnis nei Mdina miestelis, galintis pasigirti katedra su trompe l'oeil piešiniu - optine apgaule, jog katedra turi kupolą, kuriam statant nepakako pinigų. Nuo Citadelės sienų taip pat puikiai matosi visa sala ir Victoria miestas. Nusileidę nuo Il Kastell kalvos, dar paklaidžiojame Il Borgo (senamiesčio gatvelėmis), žvilgtelime į Šv. Jurgio baziliką ir patraukiame į kitą kelionės tašką.
Victoria katedra
Trompe l'oeil
Victoria miestas ir šv. Jurgio bazilika nuo Il Kastell sienų
Tikriausiai pati populiariausia vieta Gozo saloje yra Azure Window (Tieqa Zerqa) arba Žydrasis Langas - natūraliai susiformavusi uolienos arka. Prognozuojama, jog dėl gamtos proceso ši arka greitu metu grius, tad lankydamiesi Maltoje nepraleiskite progos aplankyti ir ją. Šalia Azure Window rasite ir nediduką uolų apsuptą ežerą (iš tiesų - mažutį ežeriuką), kuris siauru tuneliu, vedančiu per uolas susisiekia su jūra. Už kelis eurus vietiniai žvejai (ar bent jau valtimis apsirūpinę gyventojai) jus perplukdys šiuo tuneliu ir aprodys Žydrąjį Langą iš kitos pusės, taip pat kaukolės ir krokodilo uolas. Tik nepamirškite, kad atviroje jūroje plaukiojimas valtimi nėra labai ramus (lengvos bangelės primena pasivažinėjimą Anykščių - Molėtų keliu).

Azure Window iš jūros pusės bei kaukolės uola
Paliekant Gozo
ATTARD
Attard miestelis garsus tuo, kad jam yra Maltos Prezidento rezidencija, apsupta visus metus žalio Šv. Antano parko (St Anton Gardens). Maltoje, kurios gamta nuo karštos saulės greitai apdega, šis sodas yra salos pasididžiavimas. Prisišliejusį prie parko rasite ir prezidentinį daržą, prisodintą žolelių, daržovių ir gėlių. Šis parkas žinomas ir tuo, kad jame esantys vartai su virš kabančiu laikrodžiu buvo vienas iš Game of Thrones (Sostų Karai) scenų fonas. Mažiesiems (ir ne tik) patiks ir mini zoologijos sodas su poniais, vištomis, ožkytėmis, lama ir keistu piktu ilgakoju paukščiu. 
Pamatęs mus vaikštančius, vienas iš parko prižiūrėtojų nuskynė mums pomelo greipfrutą
Vieta, kurioje filmuotas Game of Thrones serialas ir vartai, skiriantys parką nuo Prezidento rezidencijos kiemo (jį galite pereiti)
Žvilgsnis pro vartus į privatų Prezidento sodą
Levandos ir lauro krūmas bei žydintis granatmedis
MOSTA
Kone iš visų Maltos vietų matoma Mosta Dome bažnyčia turi vieną didžiausių kupolų visame pasaulyje. Jo išorinis aukštis - 61 m. Antrojo pasaulinio karo metais vienų mišių metu 200 kg sverianti bomba pramušė Mosta Dome bažnyčios kupolą ir įkrito vidun, bet įvyko stebuklas ir ji nesprogo ir nieko nesužeidė. Šiandien bombos kolegė (na, kita tokia pati bomba) eksponuojama bažnyčios muziejuje.

Maltoje tikriausiai pastebėsite nemažai gynybinių sienų. Visur: tiek miestuose ir aplink juos, tiek už miestų esančiose laukymėse. Britams valdant Maltą buvo baiminamasi galimo priešų išsilaipinimo šiaurės Maltoje ir puolimo iš ten, todėl britai pastatė 12 km sieną einančią natūralaus kalnagūbrio viršūne Maltos salos viduryje ir sienas pavadino karalienės Viktorijos garbei - Viktorijos sienos. Tiesa, šios sienos taip niekada ir neatnešė jokios naudos ir ilgainiui ėmė griūti, tačiau jos tikrai atrodo įspūdingai. Mostos Nuotakos parke (Gnien L-Gharusa Tal-Mosta) nedidelė šių sienų atkarpa sutvarkyta, tad ši vieta puikiai tiks sienas apžiūrėti bei pasižvalgyti į apačioje besitęsiantį slėnį.

ŠVENTYKLOS
Dar ketvirtame amžiuje prieš mūsų erą tuometiniai Maltos gyventojai iš akmenų pradėjo statyti didžiulius statinius. Maltoje ir Gozo saloje šių šventyklų likučių galite pamatyti daugelyje vietų. Tikriausiai patys įspūdingiausia - po žeme esanti Hal Saflieni Hypogeum mirusiųjų šventykla, tačiau norėdami čia apsilankyti, nepamirškite bilietus rezervuoti ar nusipirkti bent prieš mėnesį, nes dėl anglies dvideginio, iškvepiamo lankytojų, daromo neigiamo poveikio šventyklai, lankytojų kiekis yra ribojamas (be to, bilietas kainuoja apie 30 eurų). Iš žemės paviršiuje esančių šventyklų geriausia aplankyti Hagar Qim ir Mnajdra šventyklas, kadangi vienoje vietoje jų net kelios, tad mes pasirinkome būtent jas.  
MALTOS MAISTAS IR GĖRIMAI
Pažintį su nauja šalimi beveik visada pradedu nuo jos virtuvės. Kaip ir kalba, taip ir maistas yra kultūros dalis, padedanti geriau pažinti vietovę, žmones. Maltos virtuvė yra arabiškos, itališkos ir britiškos virtuvių mišinys. Kaip jau minėjau, Maltoje pankolis itin populiarus ir auga beveik kaip piktžolė, todėl nieko keista, kad patiekalai gardinami pankoliu, o vienas populiariausių saldumynų - mqaret yra pyragėlis, įdarytas datulėmis ir pagardintas pankolių sėklomis. 
Nacionalinis Maltos patiekalas - triušis (fenek), ruošiamas įvairiais būdais ir patiekiamas su įvairiais priedais: fenek bit-tewm u l-inbid yra triušis, troškintas vyno ir česnako padaže, fenek moqli yra keptas triušis, o stuffat tal-fenek yra troškintas triušis. Riteriams uždraudus paprastiems gyventojams medžioti žvėris (kadangi jie norėjo juos pasilikti savo medžioklei), gyventojams beliko triušiai, kurie ilgainiui tapo populiariausia salos mėsa.
Fenek moqli - keptas triušis, patiektas šampano ir pankolio padaže
Vienas populiariausių užkandžių Maltoje, kurį rasite pardavinėjamą beveik ant kiekvieno kampo ir kiekvienoje kavinukėje, yra pastizzi - sluoksniuotos tešlos pyragėliai su sūrio (arba trintų žirnelių) įdaru. Pastizzi kainuoja vos keliasdešimt centų ir tikrai yra nerealus užkandis pusryčiams ar pavakariams.
Pastizzi: viršuje - su sūriu, o apačioje - su žirneliais. 
Dar vienas maltietiškas produktas, kurio nerasite niekur kitur - gbjeniet - ožkos ar avies pieno sūriukai, švieži ar gardinti pipirais, druska, žolelėmis. Švieži primena rikotos ir mocarelos mišinį, o gardinti savo skoniu panašūs į fetą, tad puikiai tinka salotoms.
Gbejniet friski - švieži avies pieno sūriukai
Gbejna Mhawra - aštrus sūriukas; Gbejna tal-Bzar - sūriukas su pipirais
Ar esate ragavę kaktusų vaisių - opuncijų, kurios angliškai vadinamos prickly pears - dygiosios kriaušės? Jei Maltoje būsite vasaros pabaigoje ar rudenį, būtinai jų paragaukite šviežių, o kitu metu - nusipirkite opuncijų džemo ar likerio (anot opuncijų likeriu vaišinusio vieno restorano šeimininko, tai tradicinis Maltos likeris).
Maltos vynai nėra garsus visame pasaulyje, tačiau pastaruoju metu jų skonis patobulėjo. Norėdami paragauti vietinio vyno, rinkitės Meridiana ar Delicata vyndarių vynus. Tikriausiai populiariausias ir žinomiausias alus Maltoje - lageris Cisk, tačiau taip pat rasite elių HopLeaf ir Blue Label (alus, ne viskis). Ką būtinai rekomenduočiau paragauti iš Maltos gėrimų, tai Kinnie - kiek kartokas gaivusis gėrimas, primenantis toniko ir kolos mišinį, tačiau tikrai labai malonaus skonio. Jo niekur kitur nerasite (nors girdėjau gandus, kad jis importuojamas ir pardavinėjamas Nyderlanduose).

Maltos vyrai turi tradiciją popietėmis susirinkti paplepėti ir pasidalinti naujienomis. Po pietų mažose kaimo kavinukėse nerasite moterų - visur bus pilna vyrų, geriančių, ne, ne alų, o earl grey arbatą su pienu - dar vienas aiškus ženklas, jog Malta kažkada buvo britų valdos. 
FESTOS IR FEJERVERKAI
Malta - katalikiška šalis, todėl didžiausios šventės šalyje yra šventųjų, globojančių tą miestelį, dienos. Kaip kiekvienas Ispanijos kaimelis turi savo fiestas, taip Malta didžiuojasi festomis. Visos festos pagrinde vyksta vasarą: prasideda vėlų pavasarį ir baigiasi rudens pradžioje. Nuo vėlyvos gegužės iki rugsėjo vidurio nerasite savaitgalio, kurio metu nebus švenčiama bent viena festa, o kai kuriais savaitgaliais – net kelios. Likus kelioms dienoms iki šventės, bažnyčia išpuošiama raudonu damasku ir atvežiama festa statula (didelė tapyta šventojo statula) ir pastatoma pačioje bažnyčioje. Kitos statulos pastatomos ant pjedestalų aplink bažnyčią, o pastato eksterjeras dekoruojamas lempučių girliandomis. Vėliavėlės ir dar daugiau lempučių iškabinamos artimiausiose gatvėse – tik įvažiavę į miestą ar kaimelį iškart pasakysite, kad atėjo festa laikas. Festos išvakarės (dažniausiai šeštadienis) yra metas fejerverkams. Dauguma parapijų turi savo nuosavas mažytes fejerverkų gamyklėles (kuriose dirba 1-5 fejerverkų meistrai) ir tarp jų yra nuožmi konkurencija, kuri gali parengti geriausią šou. Važiuodami į Maltą, pasidomėkite, kuris miestelis tuo laiku švęs savo fiestą ir būtinai sudalyvaukite, na, ar bent jau šeštadienio vakarą apsilankykite pasižiūrėti fejerverkų. Malta turi tiek fejerverkų meistrų, kad kasmet Maltoje yra rengiamas tarptautinis fejerverkų festivalis, kurio trys vakarai vyksta skirtinguose salos miestuose, tačiau vienas kitam nenusileidžia didingumu. Pernai lankydamiesi Maltoje matėme fejerverkų festivalio vakarą Bugibboje ir baigiamąjį festivalio vakarą (kuris kartu buvo ir Maltos įstojimo į ES dešimtmečiui skirtas vakaras) Vallettoje. Tikrai įspūdinga.

4 komentarai:

  1. Taip ir noris keliauti! Puikus įrašas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai ačiū už tokį išsamų pasakojimą. Viską susižymėjau rudenio kelionei :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš jau pavydžiu, kad ten keliausi! Nerealiai graži ir smagi (ir skani) šalis :)

      Panaikinti
  3. Tikrai nuotraukose tokia ir atrodo ta Malta - nerealiai graži šalis. Svajoju ir aš ten nuvykti kada nors. Kada artimiausia skrydis i Malta šį rudenį?

    AtsakytiPanaikinti