2012 m. kovo 17 d.

Spekkoek. Versija 2.

Nors po to kai iškepiau pirmąjį spekkoek, buvau tikra, kad nebekartosiu šio eksperimento, bet neapraėjo nė mėnuo, o aš vėl išsitraukiau savo apdulkėjusį van Dale olandų - anglų žodyną, kadangi tikrai olandiškai spekkoek versijai norėjosi tikro olandiško recepto. Suprantama, olandų kalba. 
Jei įdomu, čia galite pasiskaityti, kas yra spekkoek.

Olandiškas prieskonių pyragas // Spekkoek // Thousand Layers Spice cake

Jums prireiks: 
500 g sviesto
100 g vanilinio cukraus
300 g cukraus
10 kiaušinių
250 g miltų
2 a. š. druskos
2 a. š. citrinos sulčių
3 a. š. grietinėlės kavai
Įvairių prieskonių:
10 a. š. cinamono
2 a. š. gvazdikėlių
5-6 a. š. maltų anyžių
2 a. š. malto muskato
2 a. š. kardamono
 Dubenyje sumaišykite sviestą su vaniliniu cukrumi ir 100 g paprasto cukraus (1) (jei kilo įtarimų 1 paveikslėlyje balti yra ne miltai, bet maltas vanilinis cukrus... taip nutinka, kai išsiunti vyrą į parduotuvę pirkti vanilinio cukraus ir vietoj to gauni vanilinės pudros), išsukite masę. Trynius atskirkite nuo  baltymų (2), sumaišykite su likusiu 200 g cukraus bei išplakite iki standžių balkšvų putų (3). Iki standumo išplakite baltymus. Trynių ir baltymų mases įmaišykite į sviesto mišinį, išmaišykite. Citrinos sultis, druską ir miltus taip įmaišykite į pagrindinį mišinį ir gerai viską išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
Masę padalinkite į dvi dalis (viena gali būti kiek didesnė) (4). Į vieną iš dubenių (į tą, kurioje tešlos kiek mažiau) sudėkite visus prieskonius (5) ir gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Aš naudojau 20 cm skersmens apvalią formą, bet tiks bet kokia kita forma, kurią turite po ranką. Dugną išklokite kepimo popieriumi, tiek popierių, tiek šonus patepkite aliejumi ir įkiškite į orkaitę, kad forma sušiltų prieš pilant masę. Pirmajam sluoksniui pilkite baltą masę, kadangi taip bus lengviau pamatyti, kad pirmasis sluoksnis iškeps. Pirmojo spekkoek sluoksniui pildavau po 100 ml, šiam naudojau po 200 ml tešlos ir vėlgi priėjau prie išvados, kad geriausias kiekis būtų 150 ml vienam sluoksniui. Pirmasis baltas sluoksnis keps 8-10 min, priklausomai nuo jo storio. Ar iškepęs, galite patikrinti dantų krapštuku. Antrajam sluoksniui temperatūrą sumažinau iki 185 C ir įjungiau grilio funkciją, bet jei norite, galite toliau kepti Jums įprastu režimu. Antrasis sluoksnis, kaip tikriausiai jau supratote, turėtų būti iš "prieskoninės" rudosios masės. Taip sluoksnis po sluoksnio iškepkite visą pyragą. Dėl plaktų baltymų sluoksnį tikriausiai išmes pūslėmis, tokiu atveju pasistenkite plastikine mentele pūsleles gražiai prispausti atgal į jų vietą. Paskutinysis sluoksnis turėtų būti baltas, bet jei Jums, kaip man, neliks baltos masės, nepergyvenkite, pyrago sluoksnis nuo to nenukentės. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, atsargiai peiliu atskirkite pyragą nuo formos sienelių ir palikite atvėsti.
Receptas iš Mijn Recepten Boek.

Pastabos
Originalus receptas siūlo naudoti vanilės ankštį, o ne vanilinį cukrų, bet man buvo kiek per brangu, todėl naudojau vanilinį cukrų. 
Neturėjau maltų anyžių, o ir nemaltų neradau pirkti, todėl vietoj anyžių įbėriau imbiero. Bet anyžiai čia labai labai rekomenduojami. 
Pasistenkite sluoksnių neperkepti, nes jie tada nesulips ir valgant išsisluoksniuos, t. y. ims kristi vienas nuo kito. Negražus vaizdelis.
Šitas pyragas laaaaabai laaaabai tinka prie karšto vyno. Gaila (na, gerai, iš tiesų visai negaila), kad žiema baigėsi.

2 komentarai:

  1. Skaniai labai atrodo, pasižymiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaniai atrodo, bet su dabartinėm kaiušinių kainom, tai tik per šventes tokį :DDDD

    AtsakytiPanaikinti