2012 m. birželio 25 d.

Joninės ir ramunėlių keksiukai

Voriuko keksiukų veidas - Gabrielė
Ilgiausia diena-trumpiausia naktis vidury miškų ant upelio kranto, apsiginklavus deglais beieškant paparčio žiedo, leidžiant vainikėlius upeliu tikintis rasti tą vienintelį bei dangų siekiantis laužas. Na, tikriausiai daugumai tobulos Joninės atrodytų taip (šioje vietoje tiktų pridurti jaunuoli, pieno skyrius kitoje pusėje), bet mūsiškėse dar figūravo ir kiti smagumai.
Paskutinioji nuotrauka vaizduoja buities ir žemės darbų įrankių panaudojimą įrengiant šokių aikštelę. Kas sakė, kad karutis negali būti žemų dažnių kolonėlės pakyla, o skalbinių dėžė - didžėjaus pultu. Lietuviams kliūčių nebūna. Išskyrus svečius rusus, visai nesikuklinančius iš po panosės nugvelbti paparčio žiedą. Ką jau padarysi, užtat mūsų vainikėliai laisvai nuplaukė Virintos vingiais ir dabar tikriausiai jau iriasi Baltijos jūra Danijos link. Manasis tai tikrai. Sėdėdami prie laužo ir stebėdami iš dangaus pelenų sniegą sulaukėme aušros.  Misija "Joninių nakties nemiga" įvykdyta. Iki kitų metų.
Na, o dabar apie keksiukus. Joninės man visada asocijuojasi su pievų gėlėmis ir braidžiojimais po pelkėtas lankas bei įvairiaspalvių žiedelių vainikėliams rinkimu. Ramunėlės, kaip pagrindinės mano arbatų įkvėpėjos, visada figūruoja mėgstamiausių gėlių sąraše. Turėdama močiutės pririnktų ir sudžiovintų ramunėlių, nusprendžiau pagaliau išbandyti jau senokai matytą receptą: medaus, ramunėlių ir migdolų miltų keksiukus. Be gliuteno, rafinuoto cukraus ir pieno produktų. Ir tikrai kvepiantys vasara. Receptą rasite toliau.

Ramunėlių, medaus ir migdolų keksiukai // Chamomile, honey and almond meal muffins

Jums reikės:
3 puodelių migdolų miltų (arba smulkiai maltų migdolų)
0.5 arb. šaukštelio smulkios druskos
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
3 valgomųjų šaukštų džiovintų ramunėlių
3 kiaušiniai
90 ml kokoso aliejaus (arba kito sveiko riebalų šaltinio)
90 ml medaus

Ramunėles (1) sumalkite iki smulkių miltukų (2). Suprantama reiktų nuskabyti ramunėlių kotukus ir malti tik žiedelius, bet man nemaišė ir kotukai. Kokoso aliejų įdėkite į stiklinaitę, kurią pamerkite į karštą vandenį, kad aliejus ištirptų (3), o medų ištirpinkite ant nedidelės ugnies (4).
Migdolų miltus, kepimo miltelius, ramunėles ir druską sumaišykite dubenyje (5). Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, supilkite kokosų aliejų bei medų (6) ir viską gerai išmaišykite. Tuomet po truputėlį įsijokite migdolų miltus (maniškiai buvo stambokai sumalti, todėl sietelis negelbėjo) ir gerai išmaišykite (7). Tešlą padalinkite į devynias formeles (tešlos turėtų būti iki keksiuko formelės viršaus) (8). Kepkite 175 C temperatūroje apie 25 minutes (arba iki keksiukai gražiai pagels).
Receptas iš Roost.
 Pastabos
Apėjusi visą miestą niekur neradau migdolų miltų, todėl galiausiai nusipirkau pusę kilogramo migdolų, juos užpyliau karštu vandeniu, leidau pamirkti pusvalandį, nuėmiau jų luobeles, padžiovinau 90 C orkaitėje 10-15 minučių ir sumaliau blenderiu. Voila ir keturi puodeliai migdolų miltų. Dar būtų buvę geriau, jei būčiau malusi kavamale, nes dabar miltai gavosi kiek stamboki, bet kadangi kepiau ne macaroons, o keksiukus, man kuo puikiausiai tiko.
Recepto autorė siūlo dėti sodos, o ne kepimo miltelių. Kadangi recepte nėra jokios rūgštelės, nusprendžiau geriau dėti kepimo miltelius, kad neduokdie nesijaustų sodos. (Redaguota: kaip jau pastebėjo Ineta, medus yra rūgštinis produktas, todėl, jei Jums patogiau, kildinimui galite naudoti ir sodą)
Taip pat vietoj ghi (lydyto sviesto) naudojau kokosų aliejų, nes tiesiog norėjau išvengti pieno produktų recepte.
Jei pamatysite, kad keksiukai tik įdėjus pradėjo rusti, sumažinkite temperatūrą. Aš kepdama porą kartų pakeičiau kepimo režimą ir galiausiai apsistojau ties "viršus-apačia" režimu ir 165 C temperatūra, bet turiu įtarimą, kad mano orkaitė kiek savarankiška pasidarė ir metas ją pakalibruoti būtų.
Vaikinai befotografuodami keksiukus įsismarkavo ir galiausiai sukomponavo natiurmortą "Mešlavabalio kapinės". Nieko nepadarysi, per daug gryno oro kartais ir neigiamai atsiliepia :P

Ačiū Aušrai, Evaldui, Gabrielei ir Vytautui už Uno ir ŽD turnyrus, keksiukų naikinimą ir fotografavimą bei puikiai praleistą laiką.

13 komentarų:

  1. Nuostabūs :) Pasipešiu Lietuvoj visokių gėlių, prisidžiovinsiu ir paskui lapnosiu su visokiais keksiukais ir duonelėm :) Jaučiu net kvapą ramunikių dabar.. mmmm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai būtinai vasarą reikia prisižiedauti :) Aš irgi sakiau eisiu rinkti ramunėlių , čiobrelių ir aviečių lapų - tikrai prasivers žiemą :)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Dėkui :) man irgi patiko, kai pamačiau Roost blog'e ją. Kvepia vasara :)

      Panaikinti
  3. Kokios Joninės! Gražu :) Ir keksiukai puikiai skamba :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) po daugiau nei dešimties metų mūsų Joninės jau tradicinėmis patapo ir kasmet vis daugiau entuziastų susirenka :) O keksiukai man irgi smagi idėja pasirodė. Tokia vidurvasariška :)

      Panaikinti
  4. Puikūs keksiukai:)
    P.S medus reaguoja su soda, nes jis rūgštinis produktas:) Taip, kad soda čia tinka:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O ne, iš tiesų? :D Ech, kokia gėda, kad nežinojau :D

      Panaikinti
  5. Kaip gražu! Net iš nuotraukų matosi, kaip smagiai leidot laiką ir ne tik prie alaus bokalų :)) Mūsų laužas taip pat ko ne siekė dangų ir spragsėjo lyg norėdamas kažką išsipasakoti :)
    Žavingi keksiukai. 10 balų už idėją :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai dėkui už smagias Jonines :* O keksiukai tikrai buvo skanūs, tiesiog tirpo burnoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labuks. Labai gražūs ir skanūs atrodo keksiukai. TIk vat klausimėlis. Turiu kukurūzų miltų, o migdolų tiek pirkti kažkaip gaila. Ar jie tiktų, ar verčiau negailėti pinigėlių? ačiū labai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika :) na, naudojant kukurūzų miltis skonis ir konsistencija bus kitokie. Pabandyti visada galima :) Gali pvz., per pusę dėti migdolų miltus su kukurūzų miltais. Aš kažkaip vien iš kukurūzų miltų kepti nesiryžčiau :) O kodėl būtent kukurūzų miltai? Jei migdolų miltai per brangūs, o kvietinių naudoti nesinori dėl sveikatos, galima kokoso miltus (smulkiai maltas kokoso drožles) naudoti. Tiesa, tada kinta produktų kiekiai, miltų reikia mažiau, o kiaušinių kiekis padidėja :)

      Panaikinti