2012 m. spalio 14 d., sekmadienis

Grikių košė... kitaip

(Please scroll down for English version of the post)
Naršydama po angliškus tinklaraščius ir skaitydama receptus niekaip negalėdavau suprasti, kaip čia yra, kad vienur prie sudedamųjų dalių nurodoma kasha grikiai, o kitur tiesiog grikiai. Pasitelkusi savo Sherlock'o Holmes'o sugebėjimus (ai, ką čia slėpti, jie vadinasi Google) radau paaiškinimą: tie kvapnūs maži rudi grūdeliai, kuriuos mama ir močiutė virdavo pusryčiams yra vadinamieji kasha grikiai - kepintos grikių kruopos. O kasha juos anglai vadina nuo Rytų Europoje, ypač slaviškai kalbančiose šalyse naudojamo žodžio. Lietuviškai tas žodis yra... košė. Taigi. Na, o jei rinksimės nekepintus grikių grūdelius, jie bus žalsvi ir šiek tiek sunkokai įkandami (ypač jei bandysit griaužti nevirtus). Bet užtat tiks daiginimui ir išsaugos visas savo vertingas maistines medžiagas. Grikiuose gausu antioksidantų (kurie mažina piktojo baubo - cholesterolio kiekį kraujyje), magnio (sveikesnei širdutei ir nervų sistemai), mangano, vario, seleno, kalcio, vitaminų B2 ir B3, folio rūgšties... na, jei šis sąrašas jūsų dar neįtikino grikių nauda organizmui, tuomet belieka palinkėti trumpų eilių McDonald's restoranuose. Gerai gerai, juokauju :)
Dar vienas svarbus elementas kurio gausu grikiuose... ne pala, apie viską iš eilės. Taigi, vasaros pradžioje man nustatė mažakraujystę. Žinot, tokią ligą, kai kraujyje labai trūksta geležies. O geležis yra deguonies pernešėjas iš plaučių į smegenis ir kitus gyvybei palaikyti būtinus organus. Organizme stingant geležies, pradeda stigti ir deguonies, jautiesi tarsi pagalve dusinamas visą ištisą dieną, greičiau pavargsti, pradeda kankinti apatija... Tragiškai nesmagu. Gniauždama savo tyrimų rezultatus grįžau iš poliklinikos namo į darbą ir pirmiausia, ką padariau, tai susiradau geležies daugiausiai turinčius maisto produktus: raudona, balta mėsa, brokoliai, briuselio kopūstai, moliūgų sėklos ir... grikiai. Tiesa, grikių geležis kaip ne gyvulinės kilmės (non-hema) įsisavinama kiek sunkiau, tam dar kartu reiktų suvartoti C vitamino (pavyzdžiui, kivi ar apelsiną), bet juk mėsos tris kartus kiekvieną dieną nevalgysi. Beje, žinot tą anekdotą: "Grikiai, grikiai, grikiai"? Ne? Ir nereikia :)

Jums reikės:
1/2 puoduko nekepintų grikių
80 ml migdolų pieno (sojos, avižų ar kt. pieno) (~ 5 valgomus šaukštus)
1 valgomą šaukštą čijos (ispaniškojo šalavijo) sėklyčių
1 valgomą šaukštą klevų sirupo (agavos sirupo ar medaus)
1/2 šaukštelio cinamono
pusės banano
Grikius užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti per naktį (ar bent 1 valandai). Išbrinkusius grikius perplaukite po bėgančiu vandeniu (iki kol nusiplaus grikių glitumas).
Trečdalį grikių atidėkit, o į likusius supilkit pieną ir klevų sirupą ir sumalkit blenderiu (ar rankiniu smulkintuvu), suberkit čijos sėklytes, cinamoną bei sudėkit bananus, viską dar kartelį sumalkit. Galiausiai įmaišykite grikių kruopeles, kurias buvo atidėję, papuoškit vaisiais ir uogomis, kokoso drožlėmis, moliūgų, saulėgrąžų sėklomis. Paprasta, bet skonis puikus.
Receptas iš Oh She Glows.

BUCKWHEAT PORRIDGE...IN A DIFFERENT WAY
Browsing through English blogs and reading recipes I couldn't understand why some ingredients listed kasha buckwheat and some - just buckwheat. I used all my Sherlock Holmes skills (okay, let's not lie, they are called Google) and found and an explanation: those little brown luscious grains, which my Mom and Granny used to make me breakfast from, are called kasha buckwheat - toasted buckwheat groats. English people call them kasha because of the word used in Eastern Europe, especially in Slavic countries. In Lithuanian the word is... košė. Well, and if you choose untoasted groats, they will be green and hard to chew (especially if you try to snack on uncooked ones). However the green ones are perfect for sprouting and do not lose all their nutritional value. Buckwheat has a lot of antioxidants (they lower the amount of the evil queen cholesterol in the blood), magnesium (for a healthy heart and nervous system), manganese, copper, selenium, calcium, vitamines B2 and B3, folic acid... well, if this list is not enough to convince you of benefits buckwheat has on your health, then I wish you short queues at the McDonald's. Ok, ok, I am just kidding :)
One more very important element that can be found in buckwheats is... no, wait, let me tell you about the background of this post. So in the beginning of the summer I got diagnosed with anemia. You know, the illness, where there is a lack of iron in the blood. Iron in the blood transmits oxygen from lungs to your brains and other importants body organs. When there is not enough iron in the blood, there also is a lack of oxygen and most of the time you feel like suffocating, you get tired much quicker, the apathy starts to kreep on... Utterly unpleasant. So with my blood test results in my hand I came back from clinic home to work and the first thing I did was finding which foods had the biggest amount of iron. And those were red and white meat, broccoli, brussel sprouts, pumpkin seeds and... buckwheat. Of course, iron in buckwheat is not animal-kind (non-hema) so for the body to use it, it is a bit more difficult: you have to also include vitamin C in your meal (e. g. a kiwi or an orange). But let's admit, eating meat three times a day is not a very good idea. 

You'll need:
1/2 cup of raw buckwheat groats
80 ml of non dairy milk (almond, soy, oats) (~5 tbsp)
1 tbsp of chia seeds
1 tbsp of maple syrup (agave syrup or honey)
1/2 tsp cinnamon
1/2 banana

Soak buckwheat overnight or at least for one hour before eating. Rinse the groats well and drain them. 
Set about one third of the groats aside. Place the rest of the buckwheat, milk and sweetener of your choice in the blender or the bowl (if using hand blender) and blend everything well. Add chia seeds, cinammon and banana and once again blend the mix. Put back the remaining buckwheat groats, mix everything, top with fruit, berries, shreded coconut, pumpkin or sunflower seeds. Serve.
The recipe's from Oh She Glows.

6 komentarai:

  1. vava dabar oat groats ir buckwheat groats nekepint7 nusipirksiu. Daiginimu užsiimsiu, granolų daigintų kiek skanių ir šiaip geruma šitie dalykai, nia? :) Skaniai atrodo, einu skaityt receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikrai gėris tie visi daiginti grūdukai :) ir daigintos granolos kaip tobulai atrodo. O iš daigintų grūdelių ir sėklyčių visokius batonėlius su medum ar kokoso sviestu galima pasidaryti... ech, kiek visko galima ;)

      Panaikinti
  2. Keista... Man grikiai niekada nesisiejo su saldumu. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi grikiai visada būdavo toks keistas padaras. Močiutė grikius patiekdavo apibarstytus cukrumi, o dėdė grikių košę gamindavo su milžiniškai lašinių ir grybų gabalais, tad tikrai keistas skonis susiformavo. Nei šioks, nei toks :D

      Panaikinti
    2. mirkyt galima ne ilgiau nei 15-20 min - po to pradeda grikiuose kauptis nuodingos medžiagos !!!

      Panaikinti
    3. Kaip miela iš Jūsų pusės, kad paaukojote savo laiką, jog parašytumėte šį faktą čia. Džiugu, kad trunkate tiek trumpai mirkydamas grikius ir jog mokate naudoti šauktuką.

      Panaikinti