2014 m. balandžio 3 d., ketvirtadienis

Braziliškos sūrio duonelės

Aplink kaip tyčia visi pradėjo kalbėti apie vasaros ar net ankstyvo pavasario atostogas, planuoti, žymėtis ir džiaugtis artėjančiomis laisvomis dienomis. Kartu ir diskutuoti, kur ir kada kuris norėtų apsilankyti, ką pamatyti ir aplankyti. Pvz., Pietų Ameriką: Peru su savo aukštomis uolėtomis kalvomis ir senuoju Machu Picchu, Venesuelą su žydrais ežerais ir verdančiu gyvenimu (tik ne streikus, piketus ir Maduro) ar Braziliją bei jos nedidukus kaimelius, Rio karnavalą, Amazonės miškus. Na, bet kol taupomės tuos kalnus aukso, reikalingus kelionėms aplink pasaulį, persikelti į kitą pasaulio galą galime knygų, filmų ir maisto pagalba. Tad šiandien nors trumpam atsidurkim Brazilijoj, kur rytais gatvėmis sklando minkštučių sūrio duonelių kvapas. Bet jei netyčia atsirasit Bolivijoj, Paragvajuj ar Argentinoj (kaip Doroti Ozo šalyje), sūrio duonelių rasite ir tenykštėse kepyklėlėse, todėl būtinai paragaukite su pesto, uogiene ar tiesiog prie arbatos. 

Braziliškos sūrio duonelės
1,5 puodelio tapijokos miltų
65 ml riebios grietinėlės
65 ml vandens
15 g sviesto
0,5 arb. šaukštelio druskos
1 kiaušinis
0,5 puodelio tarkuoto kieto sūrio (parmezano ar čederio; mūsų "Džiugas" puikiai tiks)
Grietinėlę, vandenį ir sviestą supilkite į nedidelį puodą, įberkite druskos ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Maišydami leiskite sviestui ištirpti. Kai pradės kilti nedideli burbuliukai, puodą nukelkite nuo viryklės ir suberkite tapijokos miltus ir išmaišykite. Palikite masę 5 min. atvėsti. Išplakite kiaušinį ir jį supilkite į tapijokos masę (kuri neturi būti karšta, nes priešingu atveju kiaušinis nuo karščio ims trauktis) ir gerai išminkykite. Suberkite tarkuotą sūrį ir dar kartelį išmaišykite, kol masė ims panašėti į tešlą. Šaukšteliu (kurį pašlapinkite vandeniu, kad tešla mažiau liptų) ar rankomis formuokite 3-5 cm rutuliukus ir juos dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami kelių cm tarpus tarp rutuliukų. Skardą pašaukite į iki 200 C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min. kol rutuliukai išsipūs ir gražiai pageltonuos. Skaniausia valgyti dar šiltus.
Receptas pritaikytas iš The Ancestral Table

11 komentarų:

  1. Omg! Koks didelis ačiū tau! Aš prieš kelias savaites braziliškam restorane tokių duonelių ragavau ir jos mane iškart pakerėjo, pagalvojau dar, kad reiks susirast receptą.. o dabar receptas pats mane susirado :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu! Aiškiai likimo ženklas, kad reikia į Braziliją keliauti :D

      Panaikinti
  2. Va šitos tai geros:) Aš irgi kepu, tik pagal truputį kitokį receptą. Jeigu prisiruošiu iškepti savaitgalio pusryčiams, namuose šventė. Vaikams patinka net labiau už saldumynus, ką bekalbėt apie suaugusius. Reikės kurį savaitgalį ir pagal šitą receptą pamėginti. O nuotraukos kokios gražios!..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Kristina :) o pagal kokį receptą tu kepi? Aš irgi noriu pagal kitokį receptą pabandyti :D

      Panaikinti
    2. Vita, savąjį receptą esu paskelbusi čia:
      http://susaukstuaplinkpasauli.blogspot.com/search/label/Argentinos%20virtuv%C4%97
      Maniškės iš Argentinos šiaurės, ten jos vadinamos chipa.

      Panaikinti
    3. Labai skanios gavosi, puikus receptas:)

      Panaikinti
  3. Sveiki,
    O kaip dėl riebios grietinėlės?? Tarp sudėtinių dalių yra, bet pačiame gamybos procese dingsta....kepiau be jos.
    Visai neblogai pavyko...bet vistiek smalsu, kuriuo metu ją naudoti?
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O siaube, net pati nepastebėjau, kad nurodymuose vietoj "grietinėlės" parašiau "pieną". Atsiprašau. Va, taip ir būna, kai receptą rašau ne iškart po gaminimo, o praėjus kuriam laikui. Bet kuriuo atveju, grietinėlę, sviestą ir vandenį reikia sumaišyti puode ir vos vos užvirti, įberti druskos, nukelti nuo viryklės ir tada įmaišyti tapijoką. Labai nesmagu, kad pražiopsojau.

      Panaikinti
  4. Nesigavo.... kokio didumo puodelį turite galvoje....?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na va, o kas nutiko?
    Mano visuose receptuose puodelis = 250 ml.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neiškilo ir gavosi kieti kaip akmenukai. Mano puodelis pasirodė buvęs didesnis, bet dėjau tik 1....

      Panaikinti