2014 m. liepos 18 d.

Kokosiniai plantanų blyneliai

Aš kartais parduotuvėje jaučiuosi kaip Kolumbas, atrandantis naujas žemes (būtent, kad kaip Kolumbas, kuris atrado jau seniai atrastą žemyną), tačiau džiaugiuosi, kad Lietuvos prekybos centrai plečia prekių asortimentą ir Maxima pradeda pardavinėti saldžiąsias bulves, IKI - šalotinius svogūnėlius, o RIMI - plantanus. Ir kai nedidelėje gurmanų arba ekologiškų prekių parduotuvėje prie manęs prieina pardavėja pasiteirauti, ko aš čia slankioju apie tas prekių lentynas, susinervinu, kad mano geografin... kulinarinių tyrinėjimų ekspedicija buvo sutrukdyta. Tačiau tikrai paranku vėliau, gaminant talandietišką troškinį, žinoti, kur ieškoti įsigyti citrinžolės, ar kurion parduotuvėn traukti pirkti plantanų, kai vieną penktadienį užsimanai blynelių. 
Plantanų? Žiūrėdami į antrąją įrašo nuotrauką, supratingai linksite galvą: "Mergina tikriausiai gavo saulės smūgį ir nebeprisimena, jog pailgi geltoni vaisiai vadinami bananais." Tačiau iš tiesų šis vaisius yra banano pusbrolis plantanas. Plantanai didesni nei bananai, krakmolingesni ir turi mažiau cukraus. Tropikuose žalius plantanus gyventojai naudojai beveik kaip mes bulves, tad ir nevirtų jų nepatartina valgyti. Labai labai labai prinokę (= visiškai juodi), jie būna daug saldesni, tačiau pakankamai tvirti ir, priešingai nei bananai, išlaiko savo formą. Išvada: plantanai - universali daržovė. Arba vaisius. Šiuo atveju, turėsim vaisių, kuris blyneliams be jokio papildomo cukraus suteiks nemažai saldumo.

Kokosiniai plantanų blyneliai
1 labai prinokęs plantanas
3 kiaušiniai
100 ml kokoso pieno
100 ml kokoso miltų 
0,5 arb. š. sodos
0,5 arb. š. cinamono
žiupsnelis druskos
Plantaną supjaustykite, viską supilkite į rankinio trintuvo indą (ar dubenį) ir sutrinkite. Palikite kiek pastovėti, kad kokoso miltai išbrinktų ir sutvirtintų masę. Na, o tada kepkite keptuvėje po kelias minutes abi puses. Tik verčiau blynelius formuokite kiek mažesnius - bus lengviau apversti.
Receptas pritaikytas iš The Healthy Foodie

4 komentarai:

  1. o boze moi. Mergait, sunervavai mane... As ju kasdien matau ir galvoju, kad man reikia ju pasipirkti, nes jie gerieji angliavandeniai man, bet kita puse pagalvoja, kada gi as gaminsiu su jais kazka (esu tik ghee sviestuke pasikepinus... pasaka mmm).
    Na reiks savaitgaliais uzsibrezti ir kazka pasidaryti idomaus! (baigsis planai... salotu dubeniu :D )

    Pasakiskai atrodo! (ir persiprasau uz nelietuviskus rasmenis, darbe tokiu neturiu :D)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Geras :D Nu labai laiku, nes aš savo kaimo dviejų XX Maximoj jų irgi vieną dieną užmačiau didžiausiam savo nustebimui, bet taip ir nepaėmiau, nes nebuvo dar juodi, tai pagalvojau, kad ilgai laukt reiks, kol prisirps, bet va gi nu galima ir taip! Ačiū už idėją. Dabar jau bus drąsiau pirktis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šaunumėlis !!! Teko plantanų ragauti užjūryje ir ieškojau lt, deja tada taip ir neradau. Ryt atakuosiu rimiuką. Smagus receptukas ! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super! Gera žinia, kad Lietuvoje jau galima nusipirkti plantanų. Labai jų pasigesdavau, bet kadangi Rimi nuo manęs tolokai ir ten apsilankau retai, tai net neužmačiau, jog jie plantanais prekiauja. Ačiū už info ir už receptą!

    AtsakytiPanaikinti