2014 m. liepos 11 d.

Braškinis "jogurtas" su kokoso aliejumi

Vieni žmonės turi oro temperatūros termometrus, o aš turiu kokoso aliejų. Ir pagal jį yra tik du metų laikai: vasara, kai kokoso aliejus - skystis, ir žiema, kai kokoso aliejų tenka skaldyti šaukštu. Visa praėjusi savaitė buvo vasara, o šiandien - vėl žiema. Teisybę sakė Game of Thrones (Sostų karai) - "winter is coming" (žiema ateina). Aš čia taip stengiuosi nukreipti jūsų dėmesį nuo fakto, kad šiame tinklaraštyje jau trys mėnesiai (!) nebuvo jokio naujo įrašo. Taip, aš irgi pasibaisėjusi. Juolab kad negaliu pasiteisinti savo itin užimtu tvarkaraščiu ir grandiozinėmis permainomis gyvenime, nes jų tiesiog nebuvo. Taigi, verčiau pašnekėkim apie Sostų karus kokoso aliejų. 
Ar matėt, ar girdėjot, kad žurnalas Time, 1984 m. išspausdinęs straipsnį apie sviesto ir sočiųjų riebalų žalą (ir šia istorija papuošęs viršelį), 2014 m. viename iš birželio mėnesio numerių išspausdino istoriją, paneigiančią 20 a. teorijas, jog riebalai yra visų ligų priežastis. Tai štai kokoso aliejaus 91 proc. sudaro sočiosios riebalų rūgštys, 6 proc. - mononesočiosios ir 2 proc. - linoleno/omega-3 rūgštys, tačiau nors didžioji aliejaus dalis yra sočiosios riebalų rūgštys (kurioms ilgą laiką nepagrįstai buvo verčiama kaltė dėl širdies ligų), iš tiesų kokoso aliejus yra vienas sveikiausių riebalų šaltinių pasaulyje. Mažina cholesterolį, padeda nuo skrandžio ligų, didina organizmo išeikvojamų kalorijų kiekį, padeda apsisaugoti nuo infekcijų ir pan. Ir dar svarbus aspektas - kokoso aliejus suteikia sotumo.
Tokia įžanga reikalinga tam, kad neišgąsdintų receptas. Na, ar tiksliau, vienas jo ingredientų. Šiam "jogurtui", kuris iš tiesų yra putėsių konsistencijos (tačiau putėsiai yra desertas, o čia turim visą patiekalą), prireiks 200 ml kokoso aliejaus. Receptas skirtas 4-5 porcijoms, taigi kiekvienai jų teks apie 3 šaukštus kokoso aliejaus. Nemažai, tačiau toks indelis tikrai suteikia sotumo ir puikiai atstoja pusryčius, vakarienę ar kurį kitą valgį. O ir pagaminus iš anksto, patogu kurį nors rytą, kai taip tingisi keltis anksčiau pusryčiams gamintis, išsitraukti indelį iš šaldytuvo ir su juo keliauti į darbą. Receptui galite naudoti tiek šaldytas, tiek šviežias braškes (ar kitas uogas), o medus ar bananas yra skirti saldumui suteikti, tačiau jei jums braškėse jo pakanka, tikrai nėra būtina.

Braškinis "jogurtas" su kokoso aliejumi
800 g braškių (šaldytų ar šviežių)
1 šaukštas medaus (arba 0,5-1 bananas, priklausomai nuo jo dydžio)
3 kiaušinių tryniai
200 ml kokoso aliejaus
Braškes nuplaukite ir perpjaukite (ar, jei jos šaldytos, prakirpkite maišelį) bei suberkite į puodą (jei vietoj medaus naudojate bananą, jį supjaustykite ir įmeskite kartu su braškėmis). Puodą pastatykite ant viryklės ir ant vidutinės ugnies virkite, kol uogos suminkštės (užvirti nereikia). Į suminkštėjusias braškes įdėkite šaukštą medaus, viską sutrinkite rankiniu trintuvu (blenderiu) ir braškių masę supilkite į didesnį dubenį. Kiaušinių trynius galite išplakti atskirai ir tada supilti į braškes, tačiau man patogiau, mikseriu plakant braškes, į jas įmesti po vieną trynį. Tik nepamirškite plakti, nes priešingu atveju, karšta garuojanti braškių masė akimirksniu iš trynio padarys kiaušinienę. Taigi, plakdami sumeskite trynius ir plakite tol, kol masė atvės (pravės). Kokoso aliejų ištirpinkite mikrobangų krosnelėje ar ant viryklės ir, toliau plakdami, jį po truputėlį supilkite į braškes. Supylus visą aliejų iš karto, jis sunkiai susimaišys su braškėmis (kaip žinia, aliejus turi savybę lipti viršun), tad verčiau pilkite po šaukštą ir paplakite, tuomet vėl šaukštą ir vėl plakite. Na, ir taip toliau, kol pasibaigs aliejus. Gautą masę išpilstykite į indelius ar stiklines ir statykite į šaldytuvą kelioms valandoms. Aš visada išpilstau į užsukamus stiklainiukus - taip "jogurtas" neprisigeria netinkamų kvapų. Sustingusį puoškite uogomis, riešutais, kokosų grietinėle ar valgykite vieną. Patartina suvartoti per 5-6 dienas. 
Receptas pritaikytas iš Primal Cravings.

13 komentarų:

  1. Bet rimtai aš gaminau, juk žinai :) Tikrai baisulingai patiko, sukirtau nemirksėjus :) Dar rekomendavau treneriui pasidaryti, tik tas žmogelis biškį braškes per mažai nusunkė, nekažkas matomai gavos... :D bet skanus ''smothie'' išėjo :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, aš ne dėl to, kad negaminai, tiesiog priminė juos :D
      Braškių nusunkti NEREIKIA. Juk jas apverdi, sutrini, gaunasi skystis, tačiau su plaktais kiaušinio tryniais jis toks purus pasidaro, o įplaktas kokoso aliejus sustingdo viską. Nors, žinant tavo trenerį, jis matyt šaukštą aliejaus įdėjo į visą kilogramą braškių ir gavo skystį :D

      Panaikinti
  2. Oi ne čia kitas treneris, kuris nebijo riebalų :D anas nuo to kiekio būtų išprotėjęs, akys keliolika kartų apsisukusios aplink savo ašį, ir dar raumenų mėšlungis būtų sutraukęs :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ir tave su saliero kotu dar prilupęs būtų, kad tokias nesąmones jam siūlai :D

      Panaikinti
  3. Įdomu, ar gautusi be kiaušinio trynio ? Kuo juos pakeisti? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm, aš irgi galvojau, kad ne visi norės kiaušinio trynius valgyti (nors šiaip jie beveik verdančiose braškėse patys išverda). Kiaušinio tryniai sutraukia (sutirština) masę ir jie plakami priduoda purumo "jogurtui", būtent dėl kiaušinio tokie putėsiai ir gaunasi. Aišku, galima ir braškes su kokoso aliejumi susiplakti, tik skirsis konsistencija ir skonis.

      Panaikinti
  4. Kaiiiiiip gražuuuuuuuu! Fantastiškos nuotraukos, Vita.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jule :) Čia, aišku, tas grožis - uogų nuopelnas, tačiau aš prisiimsiu visus laurus :D

      Panaikinti
  5. Kaip gardžiai atrodo. Kaip tik namie yra užsilikęs kokoso aliejus, tai išbandysiu Jūsų receptą. Manau, tai gali tapti mano mėgstamiausiu pusryčių patiekalu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labiau sugadinti gerų produktų nebesugalvojote: ir braškes užkaitinti ri kokoso aliejų mirobangėje ištirpinti.... Būtinai taip darykite - tai iš tokio produkto tikrai neturėsite jokios naudos...

    AtsakytiPanaikinti