2014 m. gruodžio 22 d., pirmadienis

Avižiniai meduoliniai sausainiai

Nyderlanduose pagrindinė kalėdinė šventė yra gruodžio 5 d. - Sinterklaas, kuomet Sint Nicolaas arba Šv. Mikalojus atkeliauja laivu iš Ispanijos (olandiškas Kalėdų senelis daug protingesnis - 11 mėnesių per metus gyvena Ispanijoje, kur šilta, o ne tolimajame šaltajame Šiaurės ašigalyje) kartu su savo pagalbininkais Zwarte Pieten. Pagalbininkai tempia didelius maišus, pilnus skanėstų, kuriuos dalina ir mėto dovanėlių laukiantiems vaikams. Lapkričio - gruodžio mėnesiais parduotuvėse populiariausiomis prekėmis tampa Sinterklaas saldumynai: pepernoten, taai-taai, kruidnootjes, speculaas, šokoladinės varlės ir pelytės, šokoladinės raidės ir pan. Mano namus šiemet Sinterklaas saldumynais aprūpino draugas olandas - netikėtai vieną dieną gavau 3 kg sausainių ir saldainių, tarp kurių buvo ir speculaaskruiden - meduolinių/imbierinių sausainių prieskonių mišinys. Olandiškas mišinys pasižymi didesniu žvaigždinio anyžiaus kiekiu, o jo sudėtyje yra net kalendros, tačiau, gamindami olandiškus sausainius, speculaaskruiden galite pakeisti bet kokiu kitu meduolinių sausainių prieskonių mišiniu ir papildomai įberti žvaigždinio anyžiaus.
Šie avižiniai sausainiai su meduolio prieskoniais yra sveikesnė olandiškų kruidnoten versija. Tikrieji kruidnoten (liet. pažodžiui "prieskonių riešutai") arba kruidnootjes (liet. pažodžiui "prieskonių riešutukai") yra tarsi mūsų avižinių ir imbierinių sausainių hibridas - traškūs ir aštrūs, gaminami iš kvietinių miltų, rudojo cukraus, sviesto ir, suprantama, prieskonių. Na, o šiam receptui naudosim avižinius dribsnius, medų, datules ir kokoso aliejų. Ir prieskonius. 

Avižiniai meduoliniai sausainiai
175 g avižinių dribsnių
5 š. kokoso pieno (arba migdolų pieno, ar kitokio naudojamo pieno)
1,5 š. speculaaskruiden (ar kitokių meduolio prieskonių)
60 g kokoso aliejaus
5 datulės (išmirkytos)
2 arb. š. cinamono
2 š. medaus (arba klevų sirupo)
žiupsnelis druskos
1,5 arb. š. kepimo miltelių
Avižinius dribsnius galite virtuviniu kombainu sumalti iki miltų prieš sudėdami kitus ingredientus, bet man sausainiuose labiau patinka nedideli dribsnių gabaliukai, todėl aš visus ingredientus sudedu į virtuvinį kombainą iš karto ir sumalu iki beveik vientisos masės. Iš gautos tešlos formuokite nedidelius rutuliukus - maždaug 20 ct monetos dydžio ir 175 C orkaitėje kepkite 15 min. 
Receptas pritaikytas iš Havermoutje. 

1 komentaras:

  1. Kaip smagu turėti draugų užsienyje, tuomet galima sulaukti tokių smagiai netikėtų staigmenų ;))) Būtinai reikės išbandyti šitą receptą, nes sausainiukai atrodo tiesiog kerinčiai! Niam niam niam ;D

    AtsakytiPanaikinti