2015 m. sausio 23 d., penktadienis

Keptos daržovės su tahini padažu

Šis žiemos sezonas jau galėtų ir baigtis, nes vos per porą mėnesių sugebėjau susirgti jau tris kartus. Neeilinis talentas, sutinku, bet abejoju, ar galėčiau nukonkuruoti "Project Mayhem". Nusprendžiau, kad pats metas valgyti daugiau vitaminų, dar žinomų jų brand'iniu vardu DARŽOVĖS. Šiaip labai neblogi, tad tikrai rekomenduoju visiems. Šviežių daržovių salotos yra labai puikus dalykas... vasarą, kai šilta ir norisi gaivos, tačiau žiemą labiau linkstu prie šiltų daržovių patiekalų. Pavyzdžiui, orkaitėje keptų daržovių, kurias valgau tiek vienas, tiek tiekiu prie mėsos ar vištienos patiekalų kaip garnyrą. Tobula. Bet žiema vis tiek galėtų baigtis. 

Keptos daržovės su tahini padažu
1,5 kg įvairių daržovių (aš naudoju saldžiąsias bulves, morkas, briuselio kopūstus, pastarnokus, bet taip pat tiks ir moliūgas, saliero šaknis ir kt.)
3 šaukštai alyvuogių aliejaus (ar kito naudojamo aliejaus)
1 arb. š. druskos
2 šaukštai kepintų sezamo sėklų
Padažui:
2 arb. š. alyvuogių aliejaus
50 ml obuolių arba baltojo vyno acto
3 šaukštai tahini (sezamų pastos)
1 šaukštas tamari padažo (arba coconut aminos - žr. pastabą apačioje)
2 šaukštai medaus
Daržoves nulupkite (nuplaukite ar nuvalykite), supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais (nepamirškit, kad pvz., briuselio kopūstų gabaliukai turi būti kiek didesni, kadangi jų tankis mažesnis ir jos greičiau iškeps), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros ir kepkite apie 30-40 min. Kol daržovės kepa, paruoškite padažą: padažui skirtus ingredientus supilkite kartu ir sumaišykite iki padažas taps vientisa mase. Ištraukę daržoves, pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis ir užliekite tahini padažu bei tiekite. 
Pastaba. Sojos padažas turi gliuteno, tad jo vengiantys turėtų rinktis tamari sojų padažą. Paleo mityboje soja šiaip jau nėra rekomenduojama (nors tamari yra fermentuotos sojos gaminys, tad bent dalis neigiamų medžiagų yra sunaikintos ar jų kiekis sumažėjęs fermentacijos metu), todėl jį galite keisti panašaus skonio coconut aminos (kokoso amino rūgščių) padažu. Lietuvoje coconut aminos pirkti neteko matyti, tačiau jo tikrai rasite iherb internetinėje parduotuvėje ar Jungtinės Karalystės specializuotose maisto parduotuvėse. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą