2012 m. sausio 28 d.

Obuolių pyragas ant pagaliuko

Diena prieš draugų ar bendradarbių gimtadienius būna užimta foodgawker naršymu. Reikia surasti ką nors neįprasto. Pyrago ant pagaliuko versiją luxirare pasiūlė dar 2009 metais, bet aš ją pasiryžau išbandyti tik šiemet, bendradarbės gimtadieniui. Nes įprastas tortas jau pabodęs (=aš jo nemoku kepti).
Viskas, ko jums prireiks yra obuolių pyrago receptas.

Obuolių pyragas ant pagaliuko // Apple pie pops

Tešlai reikės:
350 g miltų
230 g sviesto
1/4 a. š. druskos
5 v. š. cukraus
60 ml šalto vandens

Įdarui reikės:
2 obuolių (rinkitės tvirtesnius, kad neištežtų per daug greit)
0,5 stiklinės
0,5 a. š. obuolių pyrago prieskonių (arba meduolių prieskonių)
1 a. š. citrinų sulčių
1 v. š. kukurūzų krakmolo (arba bulvių krakmolo)
1 v. š. vandens

Papildomai:
1 kiaušinio trynys
1 a. š. pieno
medinių iešmiukų (arba čiulpinukų lazdelių, jei turite)
Dubenyje gerai sumaišykite miltus, cukrų, druską (1, 2).
Sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį su miltais ir smaišykite elektriniu mikseriu (o jei turite virtuvinį kombainą, naudokitės juo - žymiai mažiau vargo) (3), kol masė primins mažus trupinukus (4).
Įpilkite 60 ml vandens ir sumaišykite tešlą. Masė turėtų būti ganėtinai tvirta ir nelipti prie rankų (5). Jei vandens pasirodys mažai, galite įpilti dar iki 60 ml vandens. Tešlą suvyniokite į plastikinę plėvelę ir 20 minučių įdėkite į šaldytuvą (6).

Obuolius nulupkite (7) ir supjaustykite kubeliais. Į puodą sudėkite obuolius, pusę stiklinės cukraus, prieskonius ir citrinos sultis ir ant vidutinio karštumo ugnies užvirkite (8). Pavirkite dar porą minučių. Mažame puoduke sumaišykite krakmolą su šaukšteliu vandens (9), supilkite į obuolius, išmaišykite ir virkite, kol masė sutirštės (10). Palikite atvėsti.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo, padalinkite į dvi dalis (bus patogiau) ir iškočiokite iki 3-5 mm storio. Stikline, puodeliu ar sausainių formele išspauskite skrituliukus (ar kitokios formos) (11). Mano sausainių formelė buvo 6,5 cm skersmens. Pusę jų sudėkite į kepimo popieriumi išklotas kepimo skardas (12). Į kiekvieną iš tešlos gabaliukų įspauskite po medinį pagaliuką (medinį iešmelį mano atveju) (13), uždėkite po šaukštelį obuolių įdaro (14) ir ant viršaus uždenkite likusiais tešlos apskritimais. Pasistenkite pirštais gerai apspausti aplink įdarą, kad kepant šis neišbėgtų lauk ir mediniu pagaliuku ar šakute pagražinkite sausainio kraštelius (15). Kiaušinio trynį išplakite su pienu ir aptepkite sausainių viršų, aštraus peilio galiuku įrėžkite kiekvieno sausainio viršuje tris rėželius (= angutes vandens garams iš obuolių išeiti) (16). Įdėkite skardas į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 20-25 minutes arba iki sausainiai gražiai pagels (ir atrodys valgomi). Iškepusius ištraukite ir leiskite atvėsti prieš imdami iš skardos. 
Pastabos
Nors Buttercream Bakehouse receptas nurodo, kad į tešlą galima pilti 60-120 ml vandens, bet įpylus 80 ml (visiškai netyčia) tešla pasidarė per skysta ir teko pridėti miltų, todėl iš pat pradžių stenkitės vandens nepadauginti.
Originalus receptas prašo kukurūzų krakmolo, bet kadangi tokio mano virtuvė gyvenime nėra regėjusi, bulvių krakmolas puikiai tiko.
Tešlą kočioti stenkitės kuo ploniau, nes stori tešlos gabaliukai turi savybę atlipti arba neiškepti. Vis tik, apatinį apskritimą padarykite šiek tiek storesnį, kad laikytųsi iešmelis. Tiesa, iešmelį gerai įspauskite į tešlą (t.y. darykite priešingai nei dariau aš), kad laikytųsi, nes, deja, iškepusi tešla turi savybę prarasti plastilininius sugebėjimus laikyti pagaliuką.
Jei iškepęs pyragiukas nesilaikys ant pagaliuko ir kris (kaip, deja, bus su dauguma, todėl stenkitės nedaryti staigių judesių), nepergyvenkite. Jeigu ką, apsimeskit, kad toks ir buvo planas - iškepti mažus obuolių pyragėlius NE ant pagaliuko. Juk skonis dėl to nenukenčia.
Alternatyvius obuolių pyrago ant pagaliuko receptus rasite Bakerella, Luxirare, Our Best Bites svetainėse.

7 komentarai:

  1. Nagi tikrai puiki idėja, nematyta man dar :) nors tokiais užsiimt nemėgstu - per ilgai trunka :D bet dovana tikrai miela

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va va, norėjau dar pridurti, kad dėl savęs gamintis tokius tikrai per daug laiko užtrunka :) Geriau jau paprasčiausią obuolių pyragą išsikepti - ir laiko ir nervų kainuos mažiau :D

      Panaikinti
  2. Nuostabi puiki smagi idėja, bet laiko reikalauja :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reikės išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bet su maltos mėsos įdaru būtų labai skanu ir kitaip... Ačiū už idėją.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mažučiai kibinukai ant pagaliuko? Kodėl gi ne :D
      P.S. o gal būtų galima paklausti, kur radote nuorodą? Matau, kad FB, bet nematau, kur konkrečiai. Dėkui :)

      Panaikinti
  5. Viskas... einu ieškoti orkaitės internetu. Taip skaniai atrodo, kad privalau tai pasigaminti. Ačiū už super idėją! :)

    AtsakytiPanaikinti