(Please scroll down for English version of the post)
Vasara - saulė - atostogos - avietės. Na, gerai, atostogos baigėsi (nieko čia gero), pastarosiomis dienomis lietaus daugiau nei saulės, bet turguje vis dar yra aviečių! O ką reikia daryti, kai turi aviečių? Aš paprastai darau taip, bet šįkart po pinterest ir foodgawker atakų vienintele paieškos fraze "wedding cupcakes" (liet. vestuviniai keksiukai) radau kai ką labai mielo ir gražaus. Blondinuką keksiuką su avietiniu šveicarišku morenginiu kremu. Atrodė jis tobulai. Na, gal šveicariško morenginio kremo iki šiol nebuvau dariusi, bet save raminau bandydama įtikinti, kad viskam būna pirmas kartas, o aš iššūkių nebijau ir pan. ir pan. Aišku, būtų buvę tiesiog puiku, jei būčiau nuosekliai perskaičiusi visą gaminimo instrukciją, bet pff, kas skaito visą receptą? Ne aš! Norit spėti, kas nutiko? Pirmoji kremo partija nukeliavo kanalizacijos vamzdžiu, o aš pagaliau išsitraukiau receptą. Aha, pasirodo, baltymus reikia plakti iki jie atvės iki kambario temperatūros. Ech, ką gi, vėl pradedam viską iš naujo. Ačiū dievui, antrąkart viskas gavosi kaip priklauso.
Šviesūs keksiukai su avietiniu morengų kremu
Keksiukams reikės:
300 ml miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
125 g sviesto
150 ml cukraus
3 didelių kiaušinių
75 ml pieno
100 g baltojo šokolado
Avietiniam kremui reikės:
150 g aviečių
5 kiaušinių baltymų
200 g kambario temperatūros sviesto
175 g cukraus
Sviestą bei cukrų išsukti iki kol masė pasidarys puri ir balkšva, po vieną sudėti kiaušinius ir gerai išplakti. Miltus, kepimo miltelius bei druską persijoti į atskirą dubenį. Pakaitomis į sviesto masę supilkite miltų mišinį bei pieną, kaskart vis gerai išplakdami.
Baltąjį šokoladą supjaustykite mažyčiais kubiukais (beje, jei turite, galite naudoti ir baltojo šokolado lašelius - tokius mažyčius šokolado gabalėlius, angl. chocolate chips) ir supilkite į bendrą masę, išmaišykite. Keksiukų skardą išklokite popierinėmis formelėmis (keksiukų gaunasi ~16) ir tešla pripildykite apie 2/3 formelės. Keksiukus kepkite iki 175 C įkaitintoje orkaitėje apie 15-18 minučių. Atsargiai, jei perkepsite, keksiukai pradeda ruduoti. Jų paskirtis būti baltutėliais, tad prižiūrėkit. Iškepusius palikite visiškai atvėsti.
Avietes nuplaukite ir sumalkite blenderiu iki tyrelės. Gautą tyrelę perkoškite per sietelį, kad atsikratytumėte bjauriųjų sėklyčių. Beje, avietės užsispyrusios ir per sietelį pralįsti nelabai nori, tad teks pasidarbuoti šaukštu.
Avietes nuplaukite ir sumalkite blenderiu iki tyrelės. Gautą tyrelę perkoškite per sietelį, kad atsikratytumėte bjauriųjų sėklyčių. Beje, avietės užsispyrusios ir per sietelį pralįsti nelabai nori, tad teks pasidarbuoti šaukštu.
Į indą, kuriame paprastai tirpinate šokoladą (na, aš paprastai tai darau dubenėlyje, kurį uždedu ant puodo su verdančiu vandeniu) sudėkite kiaušinio baltymus bei cukrų. Visąlaik maišydami, kad kiaušinio netyčia nesutrauktų, kaitinkite šią masę iki ji bus 65 C temperatūros. Aš kadangi cukraus termometro neturiu, kaitinu iki ištirpsta cukrus. Vienur skaičiau, kad apie porą minučių. Kitoje vietoje rašo, kad jei masę patrynus tarp rankų cukraus granulių nebesijaučia, reiškias kaitinti pakanka. Baltymų masę perpilkite į kitą dubenėlį (mano atveju tai buvo virtuvinis kombainas) ir plakite iki masė taps puri, balta ir atvės iki kambario temperatūros. BŪTINAI atvėsinkite! Plakimas gali užtrukti ir apie 10 minučių, ir daugiau. Po gabalėlį sudėkite sviestą, kaskart visiškai įplakdami įdėtąjį gabaliuką. Neišsigąskite, jei masė staiga atsiskirs. Ilgiau paplakus ji taps vientisa. Galiausiai sudėkite ir avietes bei dar paplakite. Tiesą pasakius, vienas svarbiausių dalykų morenginiam kremui pagaminti yra plakimas, plakimas ir dar kartą, plakimas. Kuo daugiau, tuo geriau. Kai masė taps vientisa, galite puošti savo atvėsusius keksiukus.
Receptas iš Call me cupcake.
BLONDIE CUPCAKES WITH RASPBERRY SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
Summer - sun - holidays - raspberries. Well, okay, holidays are long over (and nothing well about that here), recently there has been more rain than sun, but at least the market has rasberries to sell. And what do you do when life hands you raspberries? I usually do this (<- there's a link), but this time after numerous hours spent on pinterest and foodgawker with only one search keyword - "wedding cupcakes", I came across this adorable blondie cupcake with raspberry buttercream. It was perfect. Okay, sure, I had never made swiss meringue buttercream before, but I tried to convince myself that there always is a first time for everything and I am always up for a challenge etc. etc. Of course, it would have been perfect if I had read all the steps of buttercream making, but... who in the world reads the entire recipe? Not me, that's for sure! So, you wanna guess what happened? The first attempt at making buttercream went down the drain and I finally decided to read the recipe. Oh... I must let egg white to cool down to a room temperature. Okay, let's start this again. Thank god, the second attempt was successful.
For the cupcakes you'll need:
300 ml flour
1,5 tsp baking powder
pinch of salt
125 g butter
150 ml sugar
3 large eggs
75 ml milk
100 g white chocolate
For the raspberry meringue buttercream you'll need:
150 g raspberries
175 g sugar
200 g soft butter
5 egg whites
Beat the butter and sugar until it's fluffy and white. Then add eggs one at a time, beat well between adding them. Sieve flour, salt and baking powder into a separate bowl. Add milk and dry mix alternately, beat well between adding the ingredients. Chop white chocolate into little pieces (or you can use white chocolate chips instead - here we don't have any to buy) and mix into the batter. Prepare your cupcake pan as you prefer (I usually use paper baking cups). There are gonna be about 16 cupcakes, depending on the size of your pan. Fill 2/3 of each cup with batter and bake in oven heated up to 175 C for 15-18 minutes. Be careful, because if overbaked the cupcakes turn brown, even though they are supposed to be white. When they are done, leave them to cool.
Wash raspberries and blend them into a puree. You're gonna want to deseed the puree, so strain it through a sieve (or at least that's what I did). The raspberries are quite stubborn and don't want to go to the other side so you're gonna need some spooning action (get it? get it? yes, i am three years old). Add egg whites and sugar to the double boiler (or to a simple bowl over the simmering water) and while whisking the mix all the time (to prevent the egg whites from hardening up) let it heat up to 65 C. If you don't have a sugar thermometer (I don't) just make sure the sugar has melted (rub some mix between your fingers, if you don't feel sugar then you're good to go). Pour egg whites mix into another bowl (or food processor/Kitchen aid) and whip it until it doubles, turns white and fluffy and cools down. REMEMBER, it has to cool down to a room temperature. Then add butter one piece at a time, whipping the mix well everytime. Then add raspberries (and of course, mix and whip until it's smooth). Actually, the most important thing to swiss meringue is lots and lots and lots of whipping. The more, the better. When the buttercream is smooth, you can decorate your lovely cupcakes.
The recipe is from Call me cupcake.
Žinai ... šone radau idėją, kuria pasinaudojau ;) O keksiukai mur mur gražūūūs :) Kiki dėl morenginių kupstukų ir klozeto :)) Būna pasitaiko ir patyrę nepataiko kaip sako liaudis :D
AtsakytiPanaikintiFoodie penpals? Labai liuks, aš dabar irgi kaip tik pirmojo savo siuntinuko laukiu. Smagu laukti ir gauti (o siųsti dar smagiau).
PanaikintiAi, aš tai nepergyvenu, kad pirmas maišymas to kremo nepavyko. Būna, pasitaiko. Tik tų aviečių gaila. Ir baltymų :( Šiandien į parduotuvę nuėjau, o ten kiaušiniai po 7 Lt. Nėra pigesnių. Tai toks lengvas šokas ištiko ir noras anuos iš klozeto gelbėt užėjo :D
Mhm foodie penpals :) Parašiau, bet dar neatrašė nieko organizatorė. Labai smagu laukti, aš žiemą lietuvaičių kalėdinės dovanėlės apsikeitime dalyvavau - smagu :) o čia su UK ar Europa (kai britiškų blogų, tiesą sakant, net neturiu ką skaityt, visi amerikietiški nuostabučiai kol kas..), tad noris atrasti savo kraštų bendraminčių :)
AtsakytiPanaikintiDėl kainų tikiu, ir apskritai dėl maisto, kuris keliauja šiukšlinėn. Nemėgstu išmesti, nors kai kurių dalykų nenaudingų organizmui negaila - ko pati nevalgau, o nuo kito žmogaus lieka :) Tada ne maisto gaila, bet laiko ir kaštų :D:D
O kaip manai, jei pakeisčiau avietes į jų uogienę, skonis ir tekstūra nepakistų? Nes žiema, aviečių nėra..
AtsakytiPanaikintiNa, skonis tai pakistų kiek, nes uogienės būna saldintos, tai bus saldesnis kremas (jis ir taip gana saldus). Gali pabandyti citrinos sulčių kiek įlašinti, kad atsvertų saldumą. O tekstūra tai neturėtų pakisti :) nes morengas pats iš baltymo ir cukraus gaunasi, o kuo jį saldini, skanini, spalvini nėra itin svarbu :) Aš tai jau laukiu šviežių uogų... gal kiek ir ankstoka, bet vis tiek laukiu :D
AtsakytiPanaikintisveiki norejau paklausti ar galima avietes pakeisti maistiniais dazais ?
AtsakytiPanaikintiNa, keisti galite, bet maistiniai dažai neduos jokio skonio - tai bus tiesiog super saldus sviestas. Avietės duoda skonį ir rūgštelės :) Jei keisite dažais, nepadauginkite jų - reikia labai nedaug.
Panaikintidekoju :)
Panaikintidar vienas klausimelis iskilo o jeigu as noreciau tik morengini krema be nieko tai kiek ir ko reiktu zinau kad reikia cukraus ir baltymu bet nezinau kokio kiekio
PanaikintiReceptas toks pat, tik nedėkit aviečių :) morengams iš tiesų reikia tik baltymų ir cukraus (na, dar kartais drėgmę šalinančio priedo), bet čia morenginis kremas, tad dedamas ir sviestas :)
PanaikintiŠokoladą patariu susmulkinti kuo mažesniais gabalėliais, antraip iškepus visas šokoladas gali būti sukritęs keksiuko apačioje... :)
AtsakytiPanaikinti