2012 m. rugsėjo 5 d.

Kalafioro maltinukai

(Please scroll down for English version of the post)
O kartais taip nutinka: atidarai šaldytuvą, o ten nieko nieko nieko nėra. Na, be kalafioro galvos ir pusės raudonojo kopūsto (čia gal tik man taip nutinka). Tuomet sėdi ir bandai sugalvoti, kas iš to kalafioro galėtų išeiti. Na, iš tiesų tai kalafiorą (mūsuose dar žinomą kaip žiedinį kopūstą) pirkau planuodama gaminti begliutenį picos pagrindą, bet po to noras picai praėjo ir nebegrįžo. Vienam mėgstamiausių begliutenių receptų tinklarašty buvau mačiusi kalafioro keksiukus, tad nusprendžiau, jog pats metas jiems pasirodyti mano lėkštėje. Na, keksiukams gal ir ne, bet kalafioro bokštukams tai tikrai. O ir galutinis rezultatas nenuvylė: labiau priminė vištienos maltinukus nei daržovių patiekalą. Patikėkit, jei gerai iškepsit, niekas ir neatseks, jog čia pagrindinio veikėjo vardas yra kalafioras.

Jums reikės:
1 žiedinio kopūsto galvos
5 šaukštų migdolų miltų (75 ml)
3 kiaušinio baltymų
česnako granulių, pipirų, druskos pagal skonį
Kalafiorą padalinkite į žiedynus ir juos peiliu susmulkinkite (nors jei turite didelį virtuvinį kombainą, galite ir nepersistengti smulkindami). Kalafiorą sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkinkite iki susmulkintas kalafioras primins ryžius.
Į keturgubą marlę (ar švarų virtuvinį rankšluostėlį) įdėkite šiek tiek kalafioro "ryžių" ir gerai gerai nuo jų nusunkite susidariusį skystį. Taip apdorokite visą kalafioro masę. Dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinių baltymus.
Baltymus bei migdolų miltus supilkite į dubenį su kalafioru, pagal skonį įdėkite druskos, česnako granulių, juodųjų pipirų ir kitų pageidaujamų prieskonių. Išmaišykite masę (galit ir rankomis) ir padalinkite į septynias (priklausomai nuo žiedinio kopūsto didumo gali būti ir daugiau/mažiau) formeles. Masę gerai suspauskite, kad neliktų jokių plyšelių. Formelę įkiškite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite 25-30 minučių arba iki kalafioro maltinukų pakraštėliai kiek apskrus.
Receptas pritaikytas iš glutenfreehappytummy.
Maistinė informacija (vieno maltinuko): 142 kcal; 10,1 g riebalų (0,7 g sočiųjų riebalų); 8,9 g angliavandenių (4,2 g ląstelienos); 7,5 g baltymų.

CAULIFLOWER CAKES
Sometimes it happens: you open the fridge and there is absolutely nothing there. Well, apart from the cauliflower head and half red cabbage (or maybe it happens only to me). Then you sit there and try to think something to make out of that cauliflower. But actually I bought the cauliflower with intention to make a gluten-free pizza base. Unfortunately, my wish for pizza left me and never came back. One of my favorite gluten-free recipes blog posted a cauliflower cupcakes' recipe so I decided it was a time for me to make them. Or if not cupcakes then at least cauliflower cakes. A final result didn't disappoint: it tasted more like a chicken burger than a veggies meal. Believe me, if you cook it well, nobody will know the main hero here is the cauliflower.

You'll need:
A medium head of cauliflower
5 tbsp almond flour (75 ml)
3 egg whites
garlic powder, pepper, salt to taste

Divide cauliflower into florets and knife them into little pieces (however if you have a large food processor don't sweat too much). Put the cauliflower parts into food processor and blend it until it reminds you of rice. Put the cauliflower rice into a cheesecloth (or clean kitchen towel) and drain it well. Beat the egg whites lightly in a separate bowl. 
Pour the egg whites and almond flour into the bowl of cauliflower rice, add salt, pepper, garlic powder and any other spices you prefer and mix it well (use your hands if you wish). Divide the mixture into seven (or more depending on the size of cauliflower head) silicone cups and press it down well to eliminate any spaces inside. Put the cakes into 180 C oven and bake for 25-30 minutes or until the cakes brown a bit. 
The recipe's adapted from glutenfreehappytummy.
Nutritional facts (per one cake): 142 kcal, 10,1 g fat (0,7 g saturated fat); 8,9 g carbs (4,2 g fiber); 7,5 g protein.

7 komentarai:

  1. Atrodo kaip is prabangiausio restorano patiekalas! Super, reiks butinai pamegint :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O šaunu! Patikėk kalafiorą perku vis dėl tos picos, o jį sugraužiu kitais būdais :))))))) Galvoju kaip tik, ar virtuvėj dar likęs gabalas kalafioro ar jau teks šiandien pirkti... ir jau sumąsčiau cukinijos-kalafiorų bokštukai-keksiukai :) o gal spurgytės aaa?:)) Like it like it pas tave pasisvečiuot, ir kad laaabaaaiiii panašios esam su maistu :) Hug!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai va, aš jau kokį ketvirtą kartą nusiperku tą žiedinį kopūstą picai gaminti. Ir galiausiai pasigaminu salotas ar šituos va maltinukus. Beje, glutenfreehappytummy tai dar koks šimtas receptų iš kalafioro yra, kaip kad taco ar kuskusas ir pan. Aš beje, vieną naktį sapnavau, kad gaminau va šiuos keksiukus iš kalafioro su burokėliais ir jie labai gražūs gavosi :D Reiks gal pabandyt :D Wooohoo, man ir patinka tavo receptų pasirinkimai!!! Mano blogospheros sesutė :D
      P.S. o.die.ve. Tik dabar supratau, kad neteisingai rašau kalafioro pavadinimą :D pirmą kartą apie jį rašau lietuviškai ir iš karto su klaidom. Ups, tikiuosi mano gimnazijos lietuvių kalba mokytoja apie tai nesužinos :D

      Panaikinti
  3. Kalafioras nevartotinas :) Žiedinis kopūstas - taip :) Taigi, žinau žinau tų receptų su žk, iš vis būna lengviausiai sutrinu į piure ir viskas :) paskaninu kuo tik noriu - trinu ar su žirneliais, ar morkom, įdedi kokoso kremo ar sviesto, ar riešutų ir .... suvalgai visą galvą ant sykio :) taip taip esu daržovinė neribotais kiekiais šiuose reikaluose :) o must do sąrašiukas - nebejuokinga, jis kas dieną pilnėja, ypač prascrolinus pinterest.. :)) Sesutė :)!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal galėtum pasakyti kur rasti tą picos pagrindo receptą? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalafiorinės picos? Na, šiaip tai keistaipaprasta blog'e galima rasti (kiek pamenu, buvo jis ten) arba per google :) O jei palauktumėt, pabaigčiau parašyti savąjį įrašą ir vakare paskelbčiau :)

      Panaikinti