2012 m. gruodžio 10 d.

Paprastutis šokoladinis tortas

Paradoksas: pastaruoju metu receptai, kuriuos labai noriu išmėginti, kurių gaminimo procesą kruopščiai įsiamžinu nuotraukose (juk reikės įdėti į blog'ą!), pasirodo besą tokie... nekokie ir neverti jūsų dėmesio, o receptai, kuriuos darau tik dėl savęs, išeina šimtus kartų geriau nei į juos dėtų vilčių kiekis. Taip ir su šiuo šokoladiniu tortuku. Nutiko taip, kad viršininko gimtadienis išpuolė vidury savaitės. Iš tiesų kasdien į darbą einu kaip į šventę, o apsilankymas boso kabinete ne tik kad negąsdina, bet dažniausiai net pradžiugina. Tad būtinai būtinai norėjau kažkaip atsidėkoti. Kadangi dėkoti moku tik vienu būdu - sausainiais, tortais ir pyragais, mano padėka tapo šokoladinis tortas. Kaip jau minėjau, gimtadienis papuolė viduryje savaitės, tad nesinorėjo iki vidurnakčio prastovėti prie puodų ir kaip zombiui kitądien eiti į darbą. Štai todėl receptą išsirinkau tikrai nesudėtingą ir paprastą, bet tai oiiiiii, visai nereiškia, kad jis nuvylė. Priešingai, tortukas sulaukė gana nemažai pagyrų. 
Pridursiu, kad tortukas, deja, turi ir gliuteno, ir pieno produktų, ir rafinuoto cukraus, bet kartą į metus galima ir to :)

Torto papločiams reikės:
3/4 stiklinės kakavos (~185 ml)
2 didelių kiaušinių
1/2 stiklinės grietinės (~125 ml)
1 stiklinės šilto vandens (~250 ml)
3 valg. šaukštų aliejaus (pvz., alyvuogių)
2 arb. šaukštelių vanilės ekstrakto (ar vanilės ankšties miltelių)
1,5 stiklinės miltų (~375 ml)
1,5 stiklinės cukraus (~375 ml)
1,5 arb. šaukštelio sodos
3/4 arb. šaukštelio kepimo miltelių
0,5 arb. šaukštelio druskos

Glaistui reikės:
340 g sviesto (kambario temperatūros)
30 g tirpdyto juodo nesaldinto šokolado (jei nesaldinto nerasite, naudokite tokį, kuriame mažai cukraus, pvz. Lindt 85 proc. juodąjį šokoladą)
0,5 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto (ar miltelių)
2-3 stiklinių cukraus pudros (~500-750 ml, apie 500 g)

Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, grietinę, vandenį, aliejų ir vanilę iki vientisos masės. Miltus, kakavą, cukrų, kepimo miltelius, sodą ir druską supilkite į kitą dubenį ir elektriniu mikseriu gerai išmaišykite. Į sausąjį mišinį iš lėto įmaišykite kiaušinių masę ir mikseriu plakite iki kol tešla taps vientisa (apie dvi minutes). Kepimo formą (maniškė buvo 21 cm skersmens) ištepkite sviestu, išklokite kepimo popieriumi ir popierių ištepkite sviestu (kad tortas tikrai tikrai nesugalvotų prikepti kur nors), supilkite tešlą. Formą įkiškite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 minučių (anot recepto 40 minučių, bet saviškį kepiau 1h 30 minučių... turiu įtarimą, kad mano orkaitė išsiderinusi, gal dėl to, tačiau bet kuriuo atveju, ar biskvitas iškepęs patikrinkite mediniu pagaliuku įbesdami į biskvito vidurį: jei ištraukus jis bus sausas - tortas iškepė ir galit traukti). Išėmę iš orkaitės, palikite 20 minučių pravėsti formoje, o po to išimkite iš formos ir prieš darydami tolimesnius žingsnius leiskite biskvitui visiškai atvėsti (todėl patogiausia būtų biskvitą išsikepti iš vakaro).
Atvėsusį biskvitą perpjaukite į tris dalis (vertikaliai, ne horizontaliai!). Teisybės dėlei reikia paminėti, kad aš saviškį tortą gaminau iš trijų papločių, tačiau jie buvo iš dviejų skirtingų kepimų. T. y. pirmasis biskvitas labai negražiai pakilo (taip sakant, susidarė Everestas vidury torto), tad teko viršų nupjauti ir kepti antrąjį biskvitą, iš kurio panaudojau tik trečdalį (bet nepergyvenkit, visas likusias torto dalis kuo puikiausiai panaudojau kitam receptui, kuris irgi netikėtai labai puikiai pavyko). Taigi, supjaustytą biskvitą atidėkite į šalį ir pereikite prie šokoladinio glaisto gaminimo. Juodajį šokoladą ištirpinkite (jei dar to nepadarėte) ir leiskite šiek atvėsti. Sviestą elektriniu mikseriu išplakite iki purumo (todėl būtų geriausia, kad sviestas nebūtų akmens kietumo). Toliau plakdami, supilkite vanilę ir tirpintą šokoladą, galiausiai po truputėlį įsijokite cukraus pudrą. Plakite iki kol glaistas taps vientisas. 
Na va, dabar jau galite pertepti papločius švelniai šokoladiniu glaistu, tuo pačiu glaistu aptepti viršų, šonus, išlyginti ir papuošti kaip tik fantazija leidžia. Aš saviškio šonus aplipinau skaldytais lazdyno riešutais ir viršų pabarsčiau juodojo šokolado drožlėmis. Sakau, tikrai paprasta :)
Iš kur išsisaugojau šį receptą tiksliai pasakyti nebegaliu... tik žinau, kad tai buvo internetinis žurnalas, kuriame šis tortas buvo papuoštas karpytais gyvūnėliais ir stovyklavimo tema. Gal kas žino, kaip tiksliai tas žurnalas vadinasi? (Redaguota 2013-03-07: Radau! Receptas iš žurnalo Sweet Paul 2011 rudens numerio).

9 komentarai:

  1. Man saldainiukai labai skaniai atrodo-visus nurankiočiau :D Kokie čia?
    Ir iš kur gauta torto dėžutė?

    P.S. "Po teisybei", miela malonu tave atrasti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui dėkui, kaip miela, kad kažkam miela :D Man irgi miela, kad užsukot :)
    O saldainiukai tai čia "Traškiai" :D na, saldainių Rūta firminėje parduotuvėje jie taip vadinasi, ten viduje kukurūzas (man reikėjo lengvų saldainių, kad nenučiuožtų nuo tortuko) :) ir jie trispalviai būna (baltu, pienišku ir juodu šokoladu aplieti), bet aš tik pieniškus išsirankiojau :)
    O dėžutę pirkau plastiko parduotuvėje. Tikiu, kad ir kituose miestuose panašaus pobūdžio parduotuvių yra (o jei ne, tai Cash&Carry tikrai turėtų turėti).

    AtsakytiPanaikinti
  3. issirinko dukra gimtadieniui si torta,,,,kepsim, darysim,,,tik galvoju o biskvito nereikia sudrekinti? nera sis tortas sausas / aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras klausimas :) Šokoladinių biskvitų niekada nedrėkinu ir niekad net neatėjo tokia mintis (nežinau kodėl :D). Na, biskvitas pats drėgnokas, tad tortas tikrai nebuvo sprangus. Bet, hm... jei pabandysite drėkinti, parašykite, kaip gavosi :)

      Panaikinti
  4. Labas.
    Šiandiena jau antrą,kartą kepu biskvitą.Nesigauna jis man kažko.:D Na žiūrėsim po 1h.,kas dabar išeis;D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :)
      kas konkrečiai nesigauna? Gal galėčiau kaip nors pagelbėti? :) Aš kaip tik vakar pati jį dar kartelį kepiau ir viskas kuo puikiausiai.

      Panaikinti
  5. Antrą kartą biskvitą kepiau.:D Irgi taspats - neiškilo ir vidurys neiškepęs.Kažkokia tešla viduryje.Nu nebent taip turėjo būt.:D Prie medinio pagaliuko tešla nelipo,kai tikrinau ,ale iškepęs maniau. Ir kepė tikrai ilgai apie 2h.:/ Nieko nesigavo..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iškepus, reikia palikti visiškai atvėsti, jokiu būdu nepjauti. Pats biskvitas yra drėgnas, bet tikrai neturi būti šlapias. O dar paklausiu, kaip įbedus pagaliuką prie jo niekas neprilipo, bet viduryje pyragas neiškepęs? Tai jei neiškepęs, turėjo prilipti bent kažkas. Aš pati kartą dar šiltą biskvitą perpjoviau ir tikrai buvo savotiška šlapia vieta, tačiau dabar visada palieku visiškai atvėsti ir jokių problemų nekyla.
      Jei pyragas visai neiškilo, galbūt neišmaišėte kepimo miltelių/sodos gerai arba milteliai seni ir dėl to nesuveikė.
      Mhm, na, gaila, nes pyragas tikrai skanus :) Vat šiandien kaip tik padariau mini versiją su braškėmis :)

      Panaikinti
    2. Prie pagaliuko niekas nelipo. Ir biskvitas buvo labai sunkus.Gali būt,kad nekilo jis man.Guminis toks. Bandysiu vėl kada,kai atsigausiu.. :D Šiandien kepiau pagal kitą receptą,nu gavosi.Matyt kažko iki galo nepadariau. Bet panaudojau Jūsų kremuką siūlytą. Bet tai,koks jisai saldus ir riebus;D Ech.Bandysim kitą kart tikiuosi viskas pavyks;) Tikiu,kad skanus,nes nuotraukoje atrodo fantastiškai:)

      Panaikinti