2014 m. liepos 25 d.

Trinta pankolio ir saliero šaknies sriuba

Balandžio gale vėsų Lietuvos orą savaitei išmainėm į... vėsų Maltos orą. Ruošdamasi kelionei praleidau tą faktą, kad Maltos orams tikrai nemažai įtakos turi nuo žiemos dar nespėjusi įšilti jūra. Tačiau nepaisant to, jog vakarais nuo vėjo ir šilumos trūkumo gintis neužtekdavo visų atsivežtų rūbų, Malta tikrai paliko puikų įspūdį. Mažutė kompaktiška valstybė, kuri gali nustebinti savo gamta, architektūra, kalba, žmonėmis, nuostabiomis nardymo vietomis, istorija... na, žodžiu, viskuo, jei tik leisitės nustebinami. Galbūt augmenijos kiekis iš nuostabos išsižioti neprivers, nes sausoje saloje, kurioje geriamas vanduo išgaunamas iš jūros vandens šalinant druskas, augalams sunkiai sekasi suvešėti, tačiau išvysite ir neįprastus sausrą ištveriančius augalus. Pavyzdžiui, japoninę lokvą, vedančią geltonus vaisius, kurie primena slyvutes, bet tik savo išvaizda. Taip, vieną vakarą eidama siauru kaimo keliuku ir žaisdama su ką tik nuskintu, krapą primenančiu augalu, susipažinau su pankoliu. 
Pripažinkit, tikrai atrodo kaip krapas. Tačiau anyžiaus kvapas išduoda jį esant pankolį. Pankoliai čia auga tokiais kiekiais kaip piktžolės. 
Žmonės kalba, kad vėjo atnešamas pankolio kvapas yra tarsi Maltą, o ypač Gozo salą, pristatantis kvapas. O ir patį pankolį dažnai sutiksite maltietiškoje virtuvėje: ar tai būtų triušienos kepsnys su troškintu pankolio gumbu, ar saldus, datulėmis įdarytas pyragėlis, pagardintas pankolių sėklomis. 
Sriuba, kurios receptą rasite toliau, nėra maltietiška, tačiau pastaruoju metu ji tapo būtinu patiekalu mano virtuvėje. Nei pankolio, nei saliero šaknies skoniai nėra per daug intensyvūs ir puikiai dera kartu, tačiau jei nesate dideli salierų mėgėjai, saliero šaknį recepte galite pakeisti bulve. 

Trinta pankolio ir saliero šaknies sriuba
3 š. sviesto (ar ghi sviesto, ar kokoso aliejaus)
1 didesnis pankolio gumbas
1 poras
1 arb. š. pankolio sėklų
šlakelis obuolių sidro acto
1 litras sultinio
1 skiltelė česnako
1/2 saliero šaknies (jei labai mažytė, tai visa ar net dvi)
žiupsnelis druskos
Plonais griežinėliais supjaustykite porą ir pankolio gumbą. Sviestą ištirpinkite didesniame puode, suberkite supjaustytus griežinėlius ir kepkite, kol šie suminkštės. Tuomet suberkite pankolio sėklas, šlakelį obuolių sidro acto, pamaišykite, o tada supilkite sultinį. Užvirkite ir suberkite susmulkintą česnako skiltelę bei saliero šaknį. Puodą uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite apie 30 min. Rankiniu trintuvu sutrinkite sriubą, supilstykite į lėkštes, ant viršaus užberkite parmezano sūrio ir smulkintos keptos šonines ir tiekite. 
Receptas pritaikytas pagal I Quit Sugar.

2 komentarai: