2012 m. balandžio 7 d.

Šokoladinis pyragas kiaušinio lukšte

Su šv. Velykom! Lai sniegas daugiau netemdo jūsų automobilių stiklų ir negadina naujųjų zomšos batelių, o močiutės gatvėse nemokamai apdalija žibučių puokštelėmis, kadangi pagaliau atėjo pavasaris. 
Jei ir jums margučių dažymas sukelia galvos skausmą (ar bent jau manikiūras, sugadintas medvilnės dažų, išspaudžia ašarą), ir jei šokoladas visada užima pirkinių sąrašo pirmąsias pozicijas, šis šokoladinis kiaušinio formos pyragas kiaušinių paruošimo Velykoms būdas kaip tik jums. 
Šią idėją pamačiau La receta de la felicidad tinklaraštyje (beje, Sandee turi daugybę neįtikėtinų ir niekur nematytų idėjų) ir tiesiog turėjau pabandyti pati. Savaitę kankinausi valgydama kiaušinienę (nes kažkur reikėjo sunaudoti kiaušinių vidų), bet galiausiai turėjau 12 tuščių kiaušinių lukštų (kurių 3 sudužo dėl mano didelio negrabumo).

Pasirinkau L dydžio baltus kiaušinius, kadangi norėjau, kad būtų kontrastas su kepamu šokoladiniu pyragu, bet jei rinksitės kokį kitokį pyrago ar keksiukų receptą (o mačiau, viena mergina kiaušinio lukšte netgi kepė ispaniškąją tortilją), galite naudoti ir rudus kiaušinius ar baltuosius nudažyti norima spalva.
Prieš pradėdami kiaušinius nuplaukite, nusausinkite, viename kiaušinio gale vyno atidarytuvu pradurkite nedidelę skylutę, kurią po to atsargiai praplatinkite. Skylutė turėtų būti tokia, kad pro ją tilptų jūsų konditerinio maišelio ar švirkšto antgalis. Kiaušinio vidų išpilkite į dubenį (tai lengviausia padaryti mediniu pagaliuku pradūrus trynį ir vis pakrapštant, kad baltymas neužsisėdėtų viduje), o tuščius lukštus pamerkite į druskuotą vandenį (anot originalaus recepto, reiktų naudoti 100 g druskos litrui vandens) pusvalandžiui (ar kelioms valandoms, kaip jums patogu). Kiaušinių lukštus išskalaukite ir palikite išdžiūti. Įlašinkite šiek tiek aliejaus į kiaušinių vidų ir pasukiokite, kad pasidengtų visos lukšto sienelės, aliejaus perteklių išvarvinkite lauk. Štai ir viskas, jūsų naujoji nepaprastoji pyrago formelė paruošta. Dabar beliko paruošti pyragą.

Šokoladinis pyragas // Chocolate brownie
Jums prireiks:
200 g juodojo šokolado
125 g sviesto
3 didelių kiaušinių
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės miltų
žiupsnelio druskos
3 šaukštų kakavos
Virš verdančio puodo (ar į verdantį puodą) įstatykite dubenėlį su šokoladu ir sviestu ir vis pamaišydami ištirpinkite (ne dubenėlį, suprantama) (1). Tuo tarpu sumaišykite kiaušinius su cukrumi, galite ir mikseriu, tik neperplakite (2). Ištirpusius sviestą ir šokoladą (3) palikite kiek atvėsti ir po to supilkite į kiaušinių masę.
Miltus, kakavą ir druską sumaišykite ir supilkite į bendrą pyrago masę (4) ir gerai išmaišykite. Štai ir viskas. Masę supilkite į konditerinį maišelį (mano konditerinis švirkštas proceso viduryje sulūžo, kadangi masė ganėtinai tiršta, todėl turėjau susirasti savo konditerinį maišiuką), kiaušinių lukštus įstatykite į mini keksiukų formą arba į įprasto dydžio keksiukų formą, kurią išklokite folija, kad lukštai stovėtų ir lukštą pripildykite pyrago mase (5). Nepamirškite, kad pyragas pasikels, todėl pripildykite tik 3/4 lukšto (6). Orkaitę įkaitinkite iki 180 C ir pašaukite kiaušinius 15-20 minučių.
Jei ištraukę skardą pamatysite tokį vaizdą, neišsigąskite. Nieko čia baisaus. Kol pyragas dar šiltas, atsargiai nuimkite pyrago perteklių ir kiaušinių lukštus nuvalykite šlapiu rankšluostėliu.
O štai ir viskas! Paprasta ir nesunku.
Receptas iš La  receta de la felicidad.
Tiesa, man tos juodos skylutės atrodo kažkokios neužbaigtos, kiek mačiau, dalis tinklaraštininkų su manimi sutinka ir puošia kiaušinius glajumi. O aš nusprendžiau skylutes užpilti baltu šokoladu. Jei įdomu, baltas šokoladas neturėtų būti maišomas su sviestu. Nea. Neveikia. Bandžiau.
Baltas šokoladas+sviestas+spalvoti pabarstukai. Visai nebūtina, bet man norėjosi spalvų. Juk pavasaris.

Pastabos
Iš nurodyto tešlos kiekio išeitų 14-16 kiaušinių, bet jei jums tiek nereikia, iš likusios tešlos iškepkite paprasčiausią šokoladinį pyragą ar šokoladinius keksiukus.
 O žinot, ką gavo mano kolegos Velykų proga?

4 komentarai: