2012 m. liepos 3 d.

Socca (avinžirnių miltų) pica

-Brangioji, kas vakarienei?
-Pica.
Taip, pripažinkim, skamba ne itin gerai. Kulinarijos deivė, turgaus ir maximų užkariautoja, visų penkiolikos namų kampų laikytoja neturėtų vakarienei patiekti picos. "Juk tai taip nesveika" šnibžda vidinis balsas. Bet pasirodo kartais net ir vidinis balsas ne visada būna teisus. Po visų Indrės pagiriamųjų žodžių avinžirnių miltams net nekilo klausimas, ką įsimesti į krepšelį apsilankius sveikų produktų parduotuvėje. Na, o visam kitam tereikia fantazijos, arba mano atveju, foodgawker. 
Socca yra paplotėlis gana populiarus Pietų Prancūzijoje kaip gatvės maistas. O iš tiesų, juk patogu. Ir nėra nesveika. Avinžirnių miltai, vanduo, šaukštas alyvuogių aliejaus ir voila, turim socca. O kai jau turim paplotėlį, fantazijai ribų nėra, arba mano atveju, fantazija ribojasi šaldytuvo turiniu. 

Vienam paplotėliui jums reiks:
1,25 puodelio avinžirnių miltų (~300 ml)
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
1 šaukšto nesaldintos obuolių košės (aš sutryniau ketvirtadalį obuolio)
1 puodelio vandens
Įvairiausių prieskonių (druskos, džiovinto česnako miltelių, raudonėlio, baziliko, čiobrelių ir pan.)

Viską sumaišom, 22-24 cm tortinę išklojam kepimo popieriumi, šonus patepam aliejum, supilam tešlą į formą ir kepam 190 С orkaitėje apie 35-40 minučių (iki kol kraštai apskrusta, o pats paplotėlis sutrūkinėja).
Na, o toliau - viskas kaip picai. Galite pasigaminti anakardžių sūrio picos padažą ar šviežių pomidorų padažą (ar sukomponuoti abu). Arba, jei labai tingite, tiesiog prigriebkite pomidorų pastą, kurioje nėra cukraus ar kitų neaišku kokiu būdu į stiklainį patekusių konservantų ar maisto priedų. 
Truputukas anakardžių sūrio padažo, pomidorų pasta, šampinjonai, šiek tiek brokolio šakučių, špinatai. Kelioms minutėms į orkaitę (aš kepu 210 С orkaitėje apie 5-10 min, kad tik vos vos apskrustų) ir - ant stalo.
Ir beje...
O čia desertui - braškės su anakardžių-citrinos sulčių-banano kremu. 

8 komentarai:

  1. Pirmąkart matau lietuviškam bloge iniciatyvą rašyt išsamią maistinę vertę - malonu matyti, kad mūsiškiai blogeriai vietoj nestovi ir naujų naudingų dalykų perima : ))
    tik ar socca neturi būti plonas lietinis blynelis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą pasakius, aš ir nelietuviškuose bloguose nelabai randu maistinės vertės. Praėjo jau kiek ta mada skrupulingai skaičiuoti kalorijas ir macro vertes, dabar labiau gręžiamasi link intuityvaus maitinimosi, kai valgai ką nori, bet sveiką, ekologiškai užaugintą maistą, renkamasi daugiau žalių, neapdorotų produktų. Smagu :) Bet man kartais norisi žinoti, kiek baltymų ar skaidulų turi vienas ar kitas patiekalas, todėl ir pasiskaičiuoju :)
      O dėl socca, tai tikrai taip, tikras originalus socca yra plonesnis (bet ne permatomas crepe) ir toks ganėtinai paskrudęs :) Bet aš kadangi riebalų daug nedėjau nei į tešlą, nei į formą, labai bijojau, kad jis ims lūžinėti ir net iš formos išimti negalėsiu. Šiaip jau socca laužoma, o man taip norėjosi vientiso pado, tad gavosi kiek storiuliukė. (Plius, čia buvo mano didžiausia tortinė forma... kitąkart reikės per dvi formas kepti ir žiūrėti, koks rezultatas bus).
      Na, o jei įdomu, socca receptų (ir nuotraukų) galite rasti čia http://www.pure2raw.com/socca-tribute/

      Panaikinti
  2. Nerealiai atrodo!!! labai apetitnai ;) psio, gaminu :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. super ATRODO :) IR TIKRAI GERIS SOCCA - puiki alternatyva tesliniams pagrindams be naudos organizmui :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pukiai ir skaniai atrodo, net seilės burnoje susikaupė :) Super, teks lankytis dažniau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš nusipirkau žirnių miltų nes avinžirnių negavau, o ieškoti po visą miestą nesinori.Ar nebus blogai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Blogai tikrai nebus, tik skonis bus kitoks. Gali ir konsistencija skirtis, nes žirnių miltai beveik neturi jokių riebalų, yra lengvesni.
      Šiaip, neseniai irgi ieškojau avinžirnių miltų ir net po visą miestą pavažinėjusi, nieko neradau, tad galiausiai kavamale maliau džiovintus avinžirnius. Ir visai gerai gavosi :)

      Panaikinti