2013 m. sausio 7 d.

Pyragiukas ant pagaliuko

Nežinau kuo sausis mane įkvepia viską mauti ant pagaliuko, bet praėjusiais metais sausį taipogi kepiau nediduką obuolių pyragą ant plono pagaliuko, aprišau raudonu bantuku ir pateikiau Jums. Šiemet, tiesa, visa pyrago ir pagaliuko draugystė prasidėjo kiek anksčiau - gruodį, bet tradicijos dėlei įrašą rašau sausį (ahem, arba tiesiog dėl didelio aptingimo).
Pamenat, šokoladinio tortuko recepte minėjau, kad nuo torto liko gana nemažai atraižų ir biskvito gabalėlių? Taigi, štai šiam reikalui jie puikiai prasivertė. Neabejoju, kad visi ir visos matėte ganėtinai populiariais 2011-2012 tapusius cake pops. Pažodžiui išvertus tai reikštų torto čiulpinukas, bet skamba labai jau nevykusiai. Cake pops gamyba nėra sudėtinga: iškepamas biskvitas, kuris susmulkinamas, įdedama sviestinio torto glajaus, iš tešlos suformuojami rutuliukai, kurie apliejami šokoladu ir štai - pyragas ant pagaliuko jau yra.
Biskvitą galite naudoti kokį tik norite, koks Jums labiausiai patinka, kokį turite, koks užsiliko nuo švenčių. Ta pati taisyklė taikoma ir sviestiniam glajui (ang. frosting), tik čia jau tikriausiai užsilikusio glajaus šaldytuve retai pas ką rastume. Taigi, pirmiausia iškepkite biskvitą. Savajam naudojau tą patį elementarų receptą, kurį naudojau šokoladiniam biskvitui (visgi, kepkite tik iš pusės normos, kadangi man iš visos gavosi nesuskaičiuojamas kiekis tų rutulėlių (40-50). Iškepę, leiskite pyragui visiškai atvėsti. Tuomet sumeskite biskvitą (ar jo gabalėlius) į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki mažulyčių trupiniukų. O dabar jau reiktų traukti iš šaldytuvo ir glajų. Savajam glajui naudojau pusę šokoladinio torto glajaus normos bei įdėjau indelį  šokoladinio Philadelphia kreminio sūrio (tiesiog turėjau ir norėjau sunaudoti, nebūtina jo dėti, tiesiog padidinkite glajaus kiekį). Glajaus dėkite tiek, kad viskas suliptų (na, ir priklausomai nuo skonio, kad nebūtų per saldu), maždaug apie 1-1,5 puodelio. Trupinėlius ir sviestinį glaistą gerai išmaišykite (na,  pasakymas "išminkykite" tikriausiai labiau tiktų) ir iš tešlos formuokite nedidukus rutuliukus, kuriuos išdėliokite ant lėkščių ar kepimo popieriumi išklotų skardų. Skardas ar lėkštes trumpam (10-15 minučių) įkiškite į šaldytuvą (aš, kadangi rutulėlius dariau per didžiuosius šalčius, skardą tiesiog išnešiau kelioms minutėms į balkoną), kad sviestas glajuje šiek tiek sustingdytų burbuliukus. 
Tuo tarpu ištirpinkite šokoladą (dubenėlyje virš verdančio vandens). Saviesiems pyragiukams sunaudojo tris plyteles juodojo šokolado. Jei ištirpęs šokoladas ganėtinai tirštas ir matote, kad bus sunku aplieti juo pyrago rutuliukus, galite įdėti kakavos sviesto ar kokoso aliejaus (aš šiek tiek padauginau kokoso aliejaus, tai po to teko vargti su itin skysta šokolado mase). Parsigabenkite rutuliukus atgal iš šaldymo vietos. Vietoje pagaliukų naudojau paprasčiausius maisto iešmelius (ne iš gero gyvenimo, ne iš gero) ir gavosi pakankamai gerai, tad ir Jūs galite neišlaidauti. Bukąją pagaliuko dalį įmerkite į vis dar virš karšto vandens tebelaikomą šokoladą (na, jį ten laikyti teks per visą gaminimo etapą) ir bakstelėkite į rutuliuką. Rutuliuką grąžinkite atgal į skardą/lėkštę pagaliuku į viršų ir palikite ten ar nuneškite į šaldytuvą iki šokoladas sustings (5-10 minučių). Na, ir galiausiai imkite rutuliukus už pagaliuko (laikykite horizontaliai) ir merkite į tirpintą šokoladą (arba apipilkite šokoladu, šokoladą semdami šaukštu), kad šokoladu pasidengtų visas pyragiukas. Aplietą rutuliuką smeikite į ką nors (pvz. jūros putą ar apverstą kiaurasamtį) arba tiesiog padėkite pagaliuku į viršų atgal į skardą (tačiau tada rutuliukas turės tokį savotišką paduką) ir neškite stingdyti šokolado. Na, ir viskas. Sustingusius galite pakuoti ir dovanoti pvz., Valentino dienos proga. Arba savo gimimo dienos proga :)

10 komentarų:

  1. Man jie atrodo super graziai, ypac dovanoms, bet kazkaip kepimas, paskui trupinimas ir lipdymas atbaido :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai jau tikrai :D sugaišau prie jų visą vakarą :) Specialiai jų tikrai negaminčiau, bet kadangi turėjau likusių biksvito atraižų kalną ir dar indą frosting'o, tai sąžinė neleido išmesti (bjaurybė burbėjo, kad per brangu :D), o valgyti vienų nesinorėjo, tad teko suktis iš padėties :)

      Panaikinti
    2. Atrodo gražiai, bent tokia paguoda po tiek vargo :D

      Panaikinti
  2. Tiek teksto! Akys raibsta. Noretusi trumpo aiskaus recepto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trumpas aiškus receptas: iškepti biskvitą, jį sutrupinti, įdėti puodelį sviestinio glajaus, sumaišyti, formuoti rutuliukus, į juos įbesti pagaliuką ir aplieti šokoladu. Voilà! :)
      Kadangi čia esmė ne kiek ko dėti, bet pati idėja, gaminimas, tai norėjau kuo aiškiau apibūdinti. Pati gamindama susidūriau su neaiškumais (pvz., nešaldžiau kamuoliukų, todėl jie man nuslydo nuo pagaliukų ir teko viską pradėt iš naujo) ir norėjau padėti tiems, kurie planuoja gaminti. Nemėgstu abstrakčių neinformatyvių receptų, todėl tokių ir nerašau.

      Panaikinti
  3. o tas sviestinis glajus kas cia tokio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, sviestinis kremas, tai, kuo sutepam ir aptemam tortus, dekoruojam keksiukus. Paprasčiausias sviestas išsuktas su cukraus pudra, morenginis sviestinis kremas ir kt. Maniškis šiuo atveju buvo sviestas, tirpintas šokoladas ir cukraus pudra.

      Panaikinti
  4. Norėjau pasiteirauti, kokia galimybė, kad tokie popsai išgyvens 3 val. kelionę automobiliu su 2 val. sustojimu nepraradę savo išvaizdos?

    Mona

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Maniškiai keliavo mašina porą valandų ir išgyveno :) Draugės vestuvėms į kitą miestą taip pat vežė moteriškė automobiliu ir viskas jiems okay :) šokoladas sustingsta ir pakankamai kietas būna, išlaiko pyragą viduje, nesutrupės jis. Svarbiausia saulėkaitoje nelaikykit, kad neištirptų ir nesuspauskit :)

      Panaikinti
  5. O jei trečiadieniui reikia, ir biskvitą kepčiau sekmadienį, o lipdyčiau pirmadienį ;) nes antradienį ir taip bus daug darbelio :)

    AtsakytiPanaikinti