2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Sausainiai su šonine ir šokolado gabaliukais

Pagal visas tradicijas dabar turėčiau pasiskųsti nesibaigiančia žiema ir tinginiu pavasariu, pasiguosti, kad visai neturiu laiko, nors nieko labai vertingo ir neveikiu. Bet vakar eidama į paštą džiaugiausi saule ir pagalvojau, kad ai, reikia ir žiemos, kad ir tokios užsitęsusios (nors, kai praėjusią savaitę nuslydau nuo amžinojo šaligatvio ledo ir "atsiklaupiau" gatvėje, žiemą keikiau visomis įmanomomis kalbomis). O ir rytai šviesesni, vakaras ateina lėčiau, taip kad viskas pagal grafiką. Vadinasi, iki vasaros ir pavasaris ateis. Reiktų dar kelias Mores sudeginti - jei ne žiemai išvaryti, tai bent pasišildyti prie ugnies. 
Žiemos šaltos triūsus pargriauti ir niūrias nuotaikas išbaidyti galima pabandyti ir su virtuvės pagalba. Tiesa, saldaus ir sūraus kombinacija tikrai nieko nebenustebinčiau. Net mūsų lietuviška paprastųjų šokoladų gamykla išleido du naujus skonius, kuriuose derinamas sūrumas su šokolado saldumu. Na, kad jau derinam, tai derinam. Šokoladas ir rūkyta šoninė. Sausainiuose. Easy. Aš jau matau, kaip dalis skaitančiųjų netiki, bet rezultatas tikrai patiko. Ir ne man vienai. Net gavau prašymą kitą kartą juos padaryti didesnius (supraskit, torto lėkštės didumo... not happening). 

Jums reikės:
5 juostelių šoninės
1/4 + 1/2 puodelio medaus (ar kito saldiklio, pvz., klevų sirupo) (60 ml + 120 ml)
3 puodelių migdolų miltų (ar smulkiai maltų migdolų)
1 šaukštelio sodos
1 šaukštelio druskos
2 kiaušinių
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
1/2 puodelio kokoso aliejaus
150 g ypač juodo šokolado

Mano dauguma receptų, kuriems reikia miltų, prasideda nuo čielų migdolų, kuriuos blanširuoju karštu vandeniu, nulupu, išdžiovinu, sumalu, persijoju ir jau tada turiu migdolų miltus. Darbo daug, bet užtai pigiau (ir proga rečiau gamintis visus skanėstus) ir smagiau pačiai pasidaryti. Taip pat ir šoninės pirkau turguje visą didelį gabalą, kurį vėliau namie specialiu peiliu/mašina susipjausčiau plonomis juostelėmis. Jūs galite taip nevargti, nes plonų šoninės juostelių rasite bet kurioje didesnėje parduotuvėje. Taigi šoninę sumaišykite su 1/4 puodelio medaus (ar klevų sirupo) ir 20 minučių pakepkite 180 C orkaitėje. Ištraukite, leiskite atvėsti (nesugalvokite padėti jo ant popierinės servetėlės, kaip kad padariau aš, nes po to po trupinėlį teks gramdyti servetėlę nuo šoninės), o atvėsusią šoninę sulaužykite mažais gabalėliais. Vidutiniame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus (miltus, sodą, druską). Atskirai išplakite kiaušinius, likusį medų bei vanilės ekstraktą ir plakinį supilkite į pirmąjį dubenį (kodėl man taip norisi sakyti bliūdą) ir plakite iki masė bus vientisa. Supilkite ištirpdytą kokoso aliejų ir gerai išmaišykite (ar išplakite). Suberkite gabaliukais supjaustytą šokoladą ir šoninės trupinius. Formuokite šaukšto dydžio rutuliukus, juos dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kiek paplokite, o galiausiai skardą kiškite į 190 С orkaitę 15 minučių. Prieš valgydami leiskite atvėsti, kad sausainiai kiek sutvirtėtų. 
Receptas iš Make it Paleo

8 komentarai:

  1. Man šoninė + saldumynai labai amerikoniška. O tai šoninė tiesiog suteikia tokį sūrumo prieskonį? ar traškesį? ar dar kažką? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesiginčysiu, bacon/šoninė iš tiesų amerikiečių mėgstamas dalykas. Bet kai šiom dienom pasaulis toks kosmopolitiškas tampa, tai skoniai, produktai maišosi ir nieko tame blogo nematau. O šoninė, kadangi pati sūri, suteikia sūrumo. Valgai valgai sausainį ir, oplia, kažkas sūru :D Daugiau kaip ir nelabai ką suteikia :) Na, tiesiog sausainis su šokoladu ir mėsyte :)

      Panaikinti
  2. Kaip skanu, kaip noriu, kepinių sąraše tikrai - tik iš LT parsivežti kumpelio reik :))) Pusryčiaudama skaitau ir nagi NORiu sausainių :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tu tikiuos nepamiršai mūsų planų su šonine? :D aš jau taupau vietą ir laukiu tavęs :D

      Panaikinti
  3. Suvalgyciau visus sausainius ir dar ta Lindt sokolada salia palauzyta!
    Nezinau, man tai atrodo, kad labai puikus toks saldu-suru derinys, o ir patys sausainiai atrodo tokie.. tikri sausainiai, kaip ir turi buti :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. perskaičiau pavadinimą, tada pažiūrėjau nuotraukas, dar kartą į pavadinimą, vėl į nuotraukas, dar į nuotraukas, tada perskaičiau tekstą. mmm, man patinka, kai yra ir saldu ir sūru, arba kai aštru ir saldu. tada dar peržiūrėjau nuotraukas. nu norėčiau paragauti :D
    o bliūdas, beje, yra visai vartotinas žodis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš vis žiūriu į šoninės naudojimą saldumynuose, atrodo skaniai, gal ir susigundyčiau, bet tada kažkaip prisimenu Elvį Preslį ir praeina noras :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Medėja - o kas Elviui? :)

    Man atrodo gan įdomiai, bet pirma norėčiau, kad kažkas pavaišintų :D

    AtsakytiPanaikinti