2013 m. gegužės 11 d.

Sicilietiški migdolų sausainiai

Maršrutas, miestų aprašai, lankytinos vietos, mafijos istorija, vairavimo ypatumai... sėdžiu, galvoju, ką dar pamiršau pasidomėti apie Siciliją. O gi, maistas! Dar prieš kelionę susirinkau informaciją, ko ieškoti, ko vengti, kaip prašyti ir kur nueiti. Pasižymėjau, ką paragauti: arancini (ryžių kamuoliukai su mėsos įdaru - ), pane con la milza (bandelė su blužnimi), pasta alla norma (makaronai su baklažanais ir rikota - ), genovesi (kepinukai su saldžiu plikytu kremu, dar vadinami vienuolės krūtimis - ) ir t. t. Pasticcini di pasta di mandorle arba trumpiau - pasticcini di mandorla taip pat yra vienas Sicilijai būdingesnių desertų. Sicilija garsėja savo migdolais ir iš jų gaminamu marcipanu. Tiesą pasakius, senais laikais vienuolės maldavo migdolus ir gamindavo marcipaninius gardumynus, tarp jų ir pasticcini di mandorla (liet. migdolo sausainiai) sausainius, papuoštus cukruota vyšnia ar migdolu bei apibarstytus miltiniu cukrumi. Iš išorės jie atrodo trapūs, tačiau iš tiesų yra minkštučiai ir drėgni. 
Migdolų sausainiai Sirakūzų kepyklėlės vitrinoje
Marcipaniniai saldumynai Erice esančioje garsioje Pasticceria di Maria Grammatico
Migdolų sausainiai // Pasticcini di mandorla
300 g migdolų
300 g cukraus
2 didelių kiaušinių baltymai
keli lašeliai migdolų ekstrakto
sveikų migdolų arba sirupe mirkytų vyšnių papuošimui

Nuplikykite migdolų riešutus karštu vandeniu, nusausinkite ir nulupkite odelę. Migdolus bei cukrų supilkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sumalkite. Iš lėto supilkite baltymus bei migdolų ekstraktą ir išmaišykite tešlą iki ji taps formuojama (t.y. minkštoka, bet paspaudus, įspaudas liktų). Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su antgaliu ir išspauskite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos (galite išdėti ir šaukštu ar rankomis suformuoti rutuliukus), papuoškite migdolais ar vyšniomis ir palikite apdžiūti bent 4 valandoms, o geriausia - per naktį (arba galite kelioms valandoms į dėti į šaldytuvą). Kepkite sausainius 200 С temperatūroje iki jie vos vos paruduos (8-10 min.). Leiskite atvėsti, apibarstykite miltiniu cukrumi ir štai - Sicilijos skonis namuose.
Receptas iš Z Tasty Life

Migdolinis sausainis ir taurė balto sicilietiško vyno - savaitgaliui pasiruošta. 

3 komentarai:

  1. Oh beveik makaronai, nea? Sudėtis tai panaši, bet šie mažiukai lengviau iškepami tikriausiai :) Gundo... rimtai seilės susikaupė. Matyt, kad kavos pasidarius žiūrinėju..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tik ingredientai tokie patys, tačiau kiekiai skiriasi, paruošimas skiriasi, žodžiu visai visai kitokie nei les macarons. Šitie marcipaniniai. Faini tokie :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Eina sau kokie skanėstai :) vien per tas foto visos dietos gali nueit perniek :D

    AtsakytiPanaikinti