2013 m. birželio 16 d.

Tinklaraštininkų diena

Kaskart naršydama po lietuviškus kulinarinius tinklaraščius, gėrėdamasi tobulomis nuotraukomis ir pavydėdama receptų išradingumo, pagalvoju, koks nerealus daiktas tas internetas, padedantis pašniukštinėti svetimose virtuvėse ir prisirinkti idėjų. Ir nors paveikslėliai kompiuterio ekrane yra puiku, tačiau dar smagiau yra susitikti su tinklaraščių autoriais akis į akį ir gyvai pamatyti kuriamus šedevrus bei pajusti aplink besimaišančius vanilės, mėtų, česnako kvapus. Na, ir dar pasistumdyti prie to paties stalo, pakovoti dėl vienos mandolinos ir papliurpti apie viską ir apie nieką. 
Tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga (kuri švenčiama birželio 14 d.) jau ketvirtąjį kartą žurnalas Virtuvė. Nuo... Iki... ir kompanija Electrolux surengė kulinarijos tinklaraštininkų vakarėlį. Šiemet susitikimo vieta pasikeitė - tinklaraštininkai rinkosi Vilniaus senamiestyje įskūrusiuose Dailės akademijos rūmuose, Maisto ir dizaino laboratorijoje, o prie jų taip pat prisijungė dizainą studijuojančios merginos, kurios gelbėjo tiek maisto gamyboje, tiek ir pateikime, padėjo patiekalus papuošti ir paversti juos mažučiais meno kūriniais. 
Vaizdas iš Dailės akademijos terasos
Vakaro organizatoriai Darius, Eglė ir Laura
Tik atvykusius tinklaraštininkus pasitiko didžiulis dubuo vaisių punšo, Biržų duonos užkandžiai (beje, visiškai ne į temą, bet Biržų duonos rinkodaros ir marketingo skyrius dirba tobulai: naujos gaminių pakuotės ir pasirinkta reklamos strategija žavinga ir viliojanti, taikliai nukreipta į besidominčiuosius naujovėmis), vandens ąsotėliai ir dailiai paruoštas stalas bendrai tinklaraštininkų vakarienės gamybai.  Vakarienę, kurios tema buvo Šiuolaikinė lietuviška virtuvė, sudarė šeši patiekalai: trys užkandžiai, du pagrindiniai patiekalai ir vienas desertas, tad pasiskirstę į grupeles po tris keturis žmones, pasidalinę išspausdintus receptus ir kiek pasipešę dėl ingredientų, kibome į darbus.
Vienas pirmųjų užkandžių - atvėsinta keptų paprikų ir pomidorų sriuba su cinamonu ir skrebučiais (receptas Sandros iš Little World). Net jei mano nuotraukose ir nesimato galutinio rezultato, tačiau patikėkite, sriuba buvo tobula, ypač šiltam vasaros vakarui: aštroka, su vos juntamu cinamono prieskoniu, tačiau lengva ir maloni. 
Antrasis užkandis buvo burokėlių mišrainė kitaip (receptas Astos iš Villa Alps tinklaraščio). Na, kas dabar išdrįs pasakyti, jog burokėlių mišrainė negali būti akį traukiantis patiekalas? Tik pažiūrėkit, kaip gražiai atrodo bulvių griežinėliai, puošti petražolės lapeliu. Tobula!
Trečiasis užkandis buvo morkų suktinukai su varške ir krienais (receptas mano). Labai ačiū Indrei už pagalbą ir nepasimetimą jokioje situacijoje, dėkui dizaino studentei Marijai ir jos kolegei (labai atsiprašau, pamiršau antrosios mergaitės vardą) už papuošimą ir idėjas bei už visados gerą nuotaiką. Buvo tikrai smagu su jumis dirbti :)
Kaip pagrindinį patiekalą ragavome kiaulienos nugarinės bokštelius su karamelizuotais burokėliais ir morkomis bei bulvių košę su aguonomis (receptas Viktorijos iš tinklaraščio Receptų medis). Tiek daržovės, tiek mėsytė buvo labai skani, o aguoninė bulvių košė ne vienam priminė kalėdinį laikotarpį ir puikiai papildė sotų patiekalą.
Taip pat ragavome varškės kukuliukus su vištiena česnakiniame mėtų ir petražolių padaže (receptas tinklaraščio Surfing the world cuisine autorės Jolitos). Kukuliukų viduje pasislėpę žirneliai buvo malonus siurprizas.
Trumpas recepto autorės Astos paaiškinimas, koks desertas mūsų laukia
Na, ir galiausiai, tai, ko laukė saldumo mėgėjai - šakočio, varškės ir braškių desertas (receptas Astos iš Villa Alps tinklaraščio). Tiek braškės, tiek varškės kremas taip pasakiškai kvepėjo visą tą laiką, kol mes kaimynystėje gaminome savo patiekalą, kad net buvo kilusi mintis nieko nelaukus slapta nukniaukti kokį induką ar du.
Na, o pagaminus (ir, be abejo, viską nufotografavus) bei susitvarkus laukė smagiausia dalis - ragavimas.
Metų tinklaraščiu skaitytojai vienbalsiai išrinko Neringos blogą, deja, pati Neringa dalyvauti vakarėlyje negalėjo. Loterijos būdu buvo išrinkti Electrolux prizų - skrudintuvo ir smulkintuvo laimėtojai. Tiksliau laimėtojos, nes skrudintuvas nukeliavo pas dizainą studijuojančią Barborą, o smulkintuvas - pas... mane (po teisybei, net nepatogu, kad man, tokiam mažyčiam snargliukui, dalyvaujančiam pirmąjį kartą, atiteko dovanėlė).
Už labai smagų vakarą dėkui Eglei, Virtuvė. Nuo... Iki..., Electrolux, Biržų duonai ir visiems kitiems, kurie prisidėjo prie to, kad renginys įvyktų.
Tačiau labiausiai dėkui patiems tinklaraštininkams, kurie mielai priėmė naują žmogutį į savo tarpą, noriai bendravo, juokėsi ir dalinosi patirtimi. Su jumis buvo labai gera. 

13 komentarų:

  1. Oho kiek nuotraukų padarei! Ir kur čia tos baisios? Nei vienos nematau.
    Labai smagu buvo pabendrauti ir tikiuosi, jog greit vėl susimatysim. O gal į Kauną sugalvosi kada atlėkt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už nematymą :D aš photoshop'o sharpen funkciją nukankinau, kol nors kiek geriau pasidarė :D
      Aš irgi tikiuosi, jog greitai vėl atsiras proga pasimatyti :) Gal Kaune kokių įdomių renginukų pasitaikys, o ir šiaip Kaune karts nuo karto tenka apsilankyti, nes didžioji giminės dalis ten įsikūrusi :)

      Panaikinti
  2. Ačiū, kad buvot :) Buvo smagu visus (ir vėl) pamatyt, su kai kuo - susipažint :) šitame renginy, bent jau man, svarbiausias yra ne rezultatas, bet pats procesas. O jis šįkart buvo puikiausias iš visų 4. Tai darkart ačiū, kad nepatingėjot, atėjot ir buvot ;)

    P.S. Matau, kad mano mandolina (ir ne tik) buvo rimtai įdarbinta...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, kad pakvietėt ir kad suorganizavot :) Procesas iš tiesų yra svarbiausia dalis. Nes pasieki rezultatą - ir viskas baigiasi. O procesu galima džiaugtis ir mėgautis ilgesnį laiką :)
      O taip, mandolina tikrai gana nemažai atidirbo. Tikiuosi, labai nenudėvėjom ir šeimininkė dar galės ja naudotis :)

      Panaikinti
  3. Smagu buvo susipažinti ir pagelbėti darbuose :) tikiuosi ne paskutinis kartas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi tikiuosi :) Dabar daug įdomiau skaityti blogus, kai teko susipažinti su visais išradingaisiais blogeriais :) Laukiu kitų susitikimų :)

      Panaikinti
  4. Kokios puikios nuotraukos, smagu buvo susipažinti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man taip pat, Violeta :) Neabejoju (ir tikiuosi), kad dar teks pabendrauti :)

      Panaikinti
  5. Oho, kiek daug ir gražių nuotraukų! Tikrai, susipažinus bus dar įdomiau ir smalsiau skaityti tinklaraščius... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai va, su nuotraukių kiekiais pas mane visada problema. Man jos visos tokios gražios, taip gaila trinti būna. O vat vakar stebėjau kaip brolis redagavo savo kelionės nuotraukas: tik šmaukšt šmaukšt ir ištrynė kas antrą, nes tai viena netobula, tai dubliuojasi, tai dar kas. O man jos visos tokios gražios, tokios tobulos :D Ir savąsias taip pat gailiu trinti :D

      Panaikinti
  6. o, koks maloniai susiskaitantis įrašas, man visada labai patinka pamatyti blogerių "get together", ir tuos kitus blogerius pamatyti. Ha, nors manęs ten nebuvo, aš irgi tikiuosi, kad dar tokiuose renginiuose dalyvausi, ir po to parodysi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš tikiuosi, kad ir tu kada nors tokiuose renginiuose sudalyvausi :) Labai smagu susitikti su tais, su kuriais bendrauji tik virtualiai :)

      Panaikinti