2013 m. birželio 26 d.

Grikių keksiukai su aguonomis ir spanguolėmis

Žmonės kalba, kad vienintelis pastovus dalykas gyvenime yra pasikeitimai. O aš įpročių vergė. Man smagu rytais po aštuonių dešimt be žodžių pabaksnoti kolegą, taip duodant ženklą, kad atėjo metas gerti kavą. Smagu penktadieniais pasidaryti šventę ir pietų keliauti į netoliese esančią vegetariško maisto kavinukę, nes tik penktadieniais ten gaminamas daržovių ir panyro pyragas. Jau daugiau nei dešimt metų Jonines visada sutinkam Anykščių šilelyje, duodamės po šlapią žolę (nes per Jonines juk turi lyti), ieškom paparčio žiedo ir upeliuku leidžiam vainikėlius. Kad ir kaip pavadintume -  tradicijos ar įpročiai, bet jie suteikia saugumo jausmą.
Praėjusią savaitę su kolega sutarėm - pokyčiai mums nepatinka. Kad ir kas tai bebūtų: nauja stomatologė, kuri idiotiškai teiraujasi, ar nesi alergiškas nuskausminamiesiems vaistams, bet taip ir nesugeba pasakyti vaistų pavadinimo; nauja kirpėja, kuri kerpa "kažkaip ne taip" ir nepaklausia apie gyvenimą (rimti pokyčiai kolegos gyvenime); pasikeitimai darbo kolektyve ir tuščia kėdė šalia (bei kompanijos rytinei kavai trūkumas)... ne, mums visa tai nepatinka.
Besipiktinant pokyčiais, iš dalies besigailint savęs ir to stabilumo, kuris per pokyčius išnyko kaip paskutinis sausainis lėkštelėje dūmas, nepastebi, kaip atsiranda nauji įpročiai. Nutrūkusią draugystę pakeičia naujos pažintys, susiformuoja naujos tradicijos, atrandi naujų pomėgių ir išbandai dalykus, kurių niekada taip ir nebūtum bandęs. Magic happens outside of your comfort zone, stebuklai vyksta už tavo komforto zonos ribų. Gal ir nejauku, nesmagu, gal net ir liūdna, kad kažkas baigėsi, kažkas nauja prasidėjo, gal nesijauti patogiai, saugiai, tačiau visa tai veda prie naujų potyrių. O nauji potyriai reiškia laimę. Stebuklus. Todėl nebijokim naujų dalykų ir neliūdėkim dėl senųjų pabaigos. Sutariam?
Na, o dabar kai viską jau aptarėm, einam kepti keksiukų, tik šįkart ne su įprastais, kvietiniais, bet grikių miltais. Kaip tai ne? Juk ką tik susitarėm, jog mėginsim kažką naujo :)

Grikių keksiukai su aguonomis ir spanguolėmis
125 g sviesto
100 ml medaus
2 kiaušiniai
40 g aguonų
100 g grikių miltų
40 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
½ citrinos žievelės
1 šaukštas kepimo miltelių (arba 1 arb. šaukštelis sodos)
½ - ¾ puodelio spanguolių

Sviestą ištirpinkite, į jį supilkite grietinėlę ir išplaktus kiaušinius, viską gerai išmaišykite. Nuplikytas aguonas bei medų sumalkite blenderiu ar virtuviniu kombainu ir supilkite į pirmąjį dubenį, įtarkuokite citrinos žievelę. Grikių miltus ir kepimo miltelius persijokite ir maišydami supilkite į bendrą tešlą, suberkite spanguoles, lengvai išmaišykite. Padalinkite tešlą į 12 popierinėmis formelėmis išklotą kepimo skardą ir 180 C temperatūroje kepkite apie 15-20 min. 

10 komentarų:

  1. Kiekvieną žodį nusirašyti noriu į stebuklų knygelę, apie tą komforto zoną, įpročius, naujus dalykus, stebuklus, kurie tikrai bus, turi būti, is A MUST. Nauja - nejauku, dažniausiai ir bijom to, ko nežinom.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip skaniai ir jaukiai viskas atrodo :)) Net kažkiek kvepia Kalėdomis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tiesų, spanguolės, aguonos - Kalėdų produktai. O aš dar pasąmoningai nuotraukose ir kalėdines spalvas pasirinkau :D Aiškiai matyti, jog man vasara pabodo ir Kalėdų laukiu :D

      Panaikinti
  3. prieš miegą skaitau žodžius apie pokyčius, nes taip reikia, taip reikia, nes noris taip noris... kkkauukkti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vita, tu teisi dėl pokyčių - kartais jų taip nesinori, bet kai jie įvyksta, pamatai, kad viskas tik į gerą! Pastovumas - tai sėdėjimas dumblinoje kūdroje. O bent jau man visada norisi kažko šviežio ir naujo. Kai jaučiu, kad užsisėdėjau vienoje vietoje, pati spiriu sau į užpakalį ir stumiu lauk iš komforto zonos, nes, kaip tu ir sakei - tik už jos vyksta stebuklai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O čia jūsų receptas, ar šaltinis yra kitas :)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Suprantama, kad mano. Prie visų receptų, kurie ne mano, ar kurie buvo įkvėpti kitų receptų, tai yra nurodyta.

      Panaikinti
  6. Super keksiukai! O svarbiausia puikiausiai tinka netoleruojantiems glitimo. Kiaušinius aš pakeičiau dviem šaukštais linų sėmenų. Tikrai labai skanu. Tikras atradimas.
    Ir tiesa, kad jie kalėdiški, net gi labai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai smagu, kad patiko :) ir kaip tik tiks artėjančioms šventėms ar priešventiniam laikotarpiui kalėdinei nuotaikai sukurti :)

      Panaikinti