2014 m. rugpjūčio 18 d.

Antroji Whole30 savaitė

Praėjo visos vasaros šventės, ilgieji savaitgaliai ir atostogos (jei vis dar atostogaujate, leiskite paklausti, ką veikiate prie kompiuterio?), tad galime aptarti ir antrosios Whole30 savaitės receptus. Dabar kai žiūriu į nuotraukas, bandau prisiminti, kuo antroji savaitė skyrėsi nuo pirmosios. Matau tik kad patiekalus fotografavau kitu objektyvu. Na, ką gi.

Cukinijos makaronai su avokado majonezu ir šonine
2 cukinijos 
žiupsnelis druskos
4 juostelės šoninės
1 avokadas
pipirų

Cukinijas supjaustome plonais šiaudeliais. Tam geriausiai tinka spiralinė pjaustyklė ar bulvių skustukas-šiaudelių pjaustyklė (pirmąjį galite įsigyti ebay, antrąjį - turguje ar parduotuvėse). Cukinijų šiaudelius apibarstom druska, išmaišom ir sudedam į virš dubens pakabintą sietelį. Ten jas palikite 15-20 min., o po to lengvai nuspauskite ir išverskite ant popieriniu rankšluostėliu išklotos lėkštės. Pakepinkite šoninę, ją taip pat išverskite ant popierinio rankšluostėlio. Majonezą ir avokadą sutrinkite rankiniu trintuvu, įberkite pipirų. Nusausintus cukinijų šiaudelius padalinkite į dvi lėkštes, šoninę sulaužykite/suplėšykite į mažus gabalėlius, suberkite ant cukinijų, padalinkite avokadinį majonezą.

Saldžiųjų bulvių salotos su mėlynėmis
3 vidutinės saldžiosios bulvės
1/2 raudonojo svogūno
3 saliero stiebukai
1 viščiuko ketvirtis (ar kita viščiuko dalis)
1/2 puodelio mėlynių
5 š. majonezo
1 arb. š. garstyčių
1 arb. š. balzamiko acto
1/8 arb. š. cinamono
druskos ir pipirų
Saldžiąsias bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite 8-10 min., kol bulvės suminkštės. Nusunkite vandenį ir bulves atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų. Atskirame indelyje sumaišykite majonezą, garstyčias, balzamiko actą, cinamoną, druską ir pipirus, gerai išmaišykite. Svogūną, salierus ir vištieną smulkiai supjaustykite, sumaišykite su bulvėmis, įdėkite padažą, sumaišykite, suberkite mėlynes. Pakaks 4 žmonėms.

Saliero šaknies ir žiedinio kopūsto piurė su krevetėmis
1 vidutinė saliero šaknis
1/2 žiedinio kopūsto
1/2 arb. š. druskos
3 š. alyvuogių aliejaus
krevečių

Saliero šaknį nulupkite ir supjaustykite 1 cm dydžio kubeliais, žiedinį kopūstą išskaidykite į nedidelius žiedinėlius. Daržoves suberkite į garų puodą ir garinkite kol jos suminkštės (15 min.). Išvirusias daržoves suberkite į trintuvo indą (ar virtuvinį kombainą), supilkite alyvuogių aliejų, druską ir trinkite iki masė taps vientisa. Jei ji atrodo nepakankamai minkšta, galite įpilti kelis šaukštus vandens iš garų puodo.
Mano krevetės buvo paprasčiausios šaldytos virtos krevetės, kurias atšildžiau karštame vandenyje, bet jūs neabejotinai galite gaminti ir šviežias krevetes ar pasitelkti kokį kitą baltymų šaltinį.

Maišyta kiaušinienė su lašiša
2 kiaušiniai
1 skardinė virtos lašišos
druskos ir pipirų

Kiaušinius lengvai išplakite, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų, supilkite į keptuvę su šiek tiek kokoso aliejaus (ar kito naudojamo aliejaus) ir maišydami kepkite. Kiaušiniams įpusėjus kepti (t. y. dar visiškai neiškepus, bet jau susitraukus), sudėkite susmulkintą virtą lašišą, išmaišykite ir dar kiek pakepę, kad lašiša spėtų sušilti, kiaušininę išverskite į lėkštę. Taip paprasta, kad man net nepatogu tai vadinti receptu.

Azijietiškas aštrus kiaulienos troškinys su kokosu
600 g kiaulienos
2 morkos
1/4 saliero šaknies
1 svogūnas
3 česnako skiltelės
200 ml vandens
300 ml kokoso pieno
1 citrina
1 arb. š. druskos
5 š. kokoso drožlių
1 citrinžolės stiebelis (ar džiovintos citrinžolės)
1/2 čili pipiro
šviežios kalendros
1 laimas

Kiaulieną supjaustykite juostelėmis, nulupkite morkas, saliero šaknį, svogūną ir česnaką supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais (svogūną ir česnaką verčiau smulkiau). Į keptuvę aukštesniais kraštais įpilkite kokoso aliejaus ir sudėkite svogūną, pakepkite kol jis taps skaidrus, suberkite morkas bei salierus, mėsą bei kokoso drožles ir apkepkite kol mėsa apskrus. Supilkite vandenį ir kokoso pieną, įspauskite citriną ir nutarkuokite jos žievelę, sudėkite susmulkintą citrinžolę ir čili pipirą. Virkite ant nedidelės ugnies, kol skysčių kiekis sumažės per pusę, pagal skonį įberkite pipirų ir druskos. Tiekite prieš tai ant viršaus išspaudę 1/4 laimo sultis. Pakaks 4 asmenims.
Receptas pritaikytas pagal Tina Nordstrom's Scandinavian Cooking.

Žaliųjų daržovių sriuba
3 š. kokoso aliejaus ar ghi sviesto
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
6 puodeliai (1,5 litro) stambiai pjaustytų žalių daržovių (cukinijų, brokolio, saliero - ko tik turite)
4 puodeliai (1 litras) sultinio
1 puodelis kalendros, baziliko ar petražolių
žiupsnelis druskos
1 citrinos sultys
Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepkite aukštesnėje keptuvėje (ar puode) su kokoso aliejumi iki svogūnai taps permatomi. Sudėkite daržoves, pamaišykite ir po minutės supilkite sultinį. Užvirkite, o tada sumažinkite ugnį, kad sriuba vos virtų ir palikite 10-15 min. Tuomet suberkite žoleles ir druską. Nukelkite nuo viryklės ir sutrinkite rankiniu trintuvu. Įmaišykite citrinos sultis. Jei norite, galite pagardinti čederio sūriu.
Receptas iš I Quit Sugar.

3 komentarai:

  1. Azijietiškas aštrus kiaulienos troškinys su kokosu - superinis!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egidija, pritariu, patiekalas nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, merginos :) man jis irgi labai patiko :) bet man patinka visi tailandietiško tipo patiekalai, tai gali būti, kad aš šališka :D

      Panaikinti