2014 m. rugpjūčio 22 d.

Trečioji Whole30 savaitė

Trečioji mano Whole30 savaitė pasižymėjo viena spalva: apelsinai, morkos, šafranas, dar kartą morkos, pomidorai ir netgi naminių kiaušinių tryniai - visi švytėjo oranžine spalva. Antroji savaitė buvo labiau žalia, o pirmoji - gelsva. Kad ir kaip bebūtų man trečioji savaitė labiausiai patiko iš visų penkių, tiek gaminimo, tiek ir prigamintų patiekalų sudorojimo prasme. Tikiuosi, patiks ir Jums.

Vištienos salotos su slyvų, kalendros ir mėtų padažu
4 salotos lapai
1/2 apelsino
1 viščiuko šlaunelė (ar kita dalis)
1 agurkas
2 š. slyvų, kalendros ir mėtų padažo (žr. receptą toliau)

Daržoves nuplaukite, susmulkinkite, apelsiną nulupkite ir suplėšę skiltelėmis jas taip pat padalinkite į 2-3 dalis, vištieną susmulkinkite, viską sudėkite į lėkštę, apšlakstykite padažu ir ant viršaus sutrupinkite sėklų duoneles. Pakaks vienam asmeniui.


Slyvų, kalendrų ir mėtų padažas

500 g slyvų
ryšulėlis kalendrų
10 mėtos lapelių
2-3 česnako skiltelės
0.5 arb. š. kajeno pipiro
0.5 arb. š. druskos

Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite. Suberkite į puodą, įpilkite 60 ml vandens ir pastatykite ant viryklės bei užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies dar virkite apie 15 min., kol slyvos suminkštės. Leiskite atvėsti. Nuplaukite kalendros ir mėtų lapus, nusausinkite. Perpjaukite česnako skilteles. Žoleles ir česnaką sudėkite į virtas slyvas, įberkite druskos ir kajeno pipiro bei viską sutrinkite rankiniu trintuvu. Tuomet padažą dar pavirkite 3-5 min. Prieš naudodami leiskite atvėsti. Tinka tiek kaip padažas prie sėklų duonelių, tiek prie paukštienos patiekalų, tiek ir į salotas. 

Košės su bananais ir kokoso miltais receptą galite rasti čia.

Keptų baklažanų užtepėlė su sėklų duonelėmis
2 nedideli baklažanai
2 česnako skiltelės
druskos ir pipirų
125 ml kokoso pieno
75 ml šviežių petražolių lapelių
3 š. tahini (sezamų pastos)
4 arb. š. citrinos sulčių
1 arb. š. malto kumino
1 arb. š. druskos
Baklažanus perpjaukite perpus, peiliu galiuku padarykite 5 mm gylio 4 įpjovas. Česnako skilteles supjaustykite ketvirčiais (t. y. į keturias dalis išilgai) ir po vieną ketvirtį įgrūskite į įpjovas. Baklažanus apibarstykite druska ir pipirais ir odelės puse padėkite ant kepimo skardos, kurią pašaukite į iki 230 C įkaitintą orkaitę. Baklažanus kepkite kol jie taps visiškai minkštučiai ir apskrus, 20-30 min. Ištraukę iš orkaitės apverskite odele į viršų ir palikite atvėsti. Tuomet šaukštu išgramdykite baklažaną iš odelės (įskaitant ir česnaką) į dubenį. Virtuviniame kombaine ar rankinio trintuvo inde sumaišykite kokoso pieną, petražoles (pirmoje nuotraukoje petražolių kiekis tik dėl grožio, jų tikrai tiek nereikia), tahini pastą, citrinos sultis, kuminą ir druską. Sutrinkite viską iki vientisos masės. Į kombainą ar trintuvo indą suberkite išskobtą baklažaną bei česnaką ir dar kartelį sutrinkite. Masė neturi būti labai vienalytė, šiokia tokia tekstūra joje turi būti jaučiama. Baklažano užtepėlę išpilkite į dubenėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite čili pipirų dribsniais ar kitokiais prieskoniais. Tiekite su sėklų duonelėmis ir šviežiomis daržovėmis.
Receptas iš Coconut Every Day

Ispaniška paella su žiedinio kopūsto ryžiais
3 š. ghi sviesto
1/2 raud. svogūno
2 skiltelės česnako
1 cukinija
2 morkos
250 g vyšninių pomidoriukų
1 š. paprikos miltelių
čili pipirų dribsnių
druskos
truputis šafrano
1 žiedinio kopūsto galva
160 g šaldytų krevečių
100 g rūkytos lašišos
Morkas, cukiniją ir svogūnus nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais, česnakus sumulkinkite. Į įkaitintą keptuvę su ghi sviestu, suberkite daržoves, svogūną ir česnaką bei apkepkite. Suberkite perpjautus vyšninius pomidoriukus. Žiedinį kopūstą atskirkite į žiedinėlius, juos suberkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki masė ims priminti ryžius. Į keptuvę su daržovėmis suberkite prieskonius bei žiedinį kopūstą ir pakepkite dar 5 min. Tuomet suberkite atšildytas virtas krevetes, suplėšykite rūkytą lašišą mažais gabalėliais, išmaišykite ir tiekite. 

Trinta morkų sriuba su kokoso traškučiais
900 g morkų
1 nedidelis svogūnas
5 česnako skiltelės
nykščio dydžio imbiero gabalėlis
1 l sultinio
1 kriaušė
2 š. citrinos sulčių
druskos, pipirų
sauja nesaldintų kokoso traškučių

Svogūną, imbierą ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite aukštesnėje keptuvėje su kokoso aliejumi, kol svogūno gabalėliai taps permatomi. Morkas nulupkite ir supjaustykite nedidukais gabaliukais (kuo mažesni gabalėliai, tuo greičiau jie išvirs) bei suberkite į keptuvę. Ant morkų supilkite sultinį, suberkite kriaušę, supilkite citrinos sultis ir užvirkite. Kai užvirs, viryklės temperatūrą sumažinkite bei virkite toliau kol morkos gabalėliai suminkštės. Tuomet nukelkite puodą ir rankiniu trintuvu sutrinkite sriubą, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Įpylę sriubą į dubenėlį, papuoškite kokoso traškučiais (kuriuos prieš tai galite pakepinti sausoje keptuvėje... jei netingite). 

3 komentarai:

  1. O ketvirtoji ir penktoji savaites bus? :) Labai laukiam!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bus, tikrai bus. Atsiprašau, kad taip ilgai užtrukau, bet pastarosiomis savaitėmis beveik kompiuterio nejungiau, tai ir parašyt neturėjau progos. Bet pažadu šią savaitę paleisti į eterį :)

      Panaikinti