2012 m. birželio 9 d.

Anakardžių "sūrio" pyragas su avietėmis

Pirmiausia, būtina paminėti, kad šis pyragas yra gyvas/žalias (raw), nekeptas ir nevirtas, be gliuteno, be pieno produktų ir be cukraus. Deja, jei esate alergiška(s) riešutams, geriau gaminkite šį sūrio pyragą.
Apie tai, kad pieną galima išgauti iš riešutų, jau žinom. Bet kad puikus varškės augalinis dubleris gali būtų anakardžių riešutai, visiškai nesitikėjau. Man, kaip priklausomai nuo varškės, tai buvo metų atradimas. O kadangi gimtadienis buvo ant nosies, pagalvojau, kad būtų visai smagu pabandyti, kokia gi ta varškė gaunasi. Ir visai nenusivyliau.

Gyvas anakardžių "sūrio" pyragas // Raw cashew cheesecake

Pagrindui reikės:
150 g datulių (7-8 didelės datulės)
100g migdolų
1/4 a. š. jūros druskos

Įdarui reikės:
240 g anakardžių riešutų (prieš tai pamerkite juos nakčiai)
2 citrinų sultys
1 vanilės ankšties sėklytės
1/3 puodelio tirpinto kokosų aliejaus (5-6 šaukštai)
1/3 puodelio medaus (5-6 šaukštai)
1 puodelis aviečių

Kaip jau minėta, anakardžius pamerkite nakčiai (ar bent kelioms valandoms). Aš taip pat pusvalandžiui pamerkiau ir migdolus (1) bei kelioms minutėms datules (prieš tai iš jų išėmusi kauliukus). Migdolus, datules bei druską sumalkite virtuviniu kombainu (2) iki tokio smulkumo, kokio pageidaujat. Man norėjosi kuo smulkiau, kad primintų tikrojo sūrio pyrago sausaininį pagrindą (3). 18 cm skersmens tortinę (arba jos tik jos apačią) išklokite maistine plėvele. Jei neturite tokio dydžio tortinės su nuimamais kraštais, tortą galite formuoti ir apvaliame dubenyje. Mano mažiausia turėta forma buvo 21 cm dydžio, todėl vietoj torto gavosi žemas pyragas. Kitą kartą sakiau darysiu toje pačioje formoje, tik dvigubai daugiau įdaro, kad būtų tikras tortas. Maltus migdolus-datules sukrėskite į išklotą tortinę ir šaukštu suformuokite pyrago pagrindą (4).
Mažame puodelyje (pvz., kavinuke) ant mažos ugnies ištirpinkite kokosų aliejų bei medų (5). Kokoso aliejus tirpsta gana žemoje temperatūroje, tačiau su medumi teks kiek pasikankinti. Ištirpusius medų bei aliejų sumaišykite (6). Išspauskite citrinas (7), iš vanilės ankšties išskobkite vidurį. Medaus-aliejaus mišinį, citrinos sultis, vanilę bei anakardžius sudėkite į virtuvinį kombainą (8) ir viską sumalkite didžiausiu greičiu. Kuo smulkesnė masė, tuo geriau, todėl malkite bent kelias minutes.
Anakardžių masė turėtų priminti varškytę (9). 2/3 anakardžių masės sukrėskite ant migdolų-datulių pagrindo (10). Į likusią 1/3 anakardžių masės supilkite avietes (jei naudojate šaldytas, jas būtinai atšildykite ir nupilkite skystį) ir vėlgi viską sumalkite (11). Aviečių masę supilkite ant pirmojo sluoksnio (12), išlyginkite, uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį iki pyragas sukietės. Aš palikau formą šaldiklyje per naktį. Pusvalandį prieš patiekdami, pyragą išimkite iš šaldiklio ir leiskite jam atitirpti. Jei kažkiek pyrago liks, likučius sudėkite atgal į šaldiklį (kadangi tiek avietės, tiek datulės/migdolai turi savybę dažyti aplink esančias medžiagas, t.y. baltąją "varškytės" masę, todėl neįdėjus į šaldiklį, viskas "pasileis" ir nebeatrodys taip gražiai).
Receptas iš My New Roots.
Pastabos
Riešutus būtinai išmirkykite - tai padės jūsų skrandžiui lengviau tvarkytis su riešutų virškinimu. Daugiau apie riešutų mirkymą galite rasti internete, pvz., čia (anglų kalba).
Aš nenaudojau vanilės ankšties, kadangi jos neturėjau ir neradau niekur šalia pirkti, bet patarčiau naudoti. Tai suteiks pyragui skonio ir panašumo į įprastinį sūrio pyragą. Taip pat įsitikinkite, jog dviejų citrinų sultys nepadarys pyrago per daug rūgštaus jūsų skoniui (t. y. iš pradžių galite supilti tik pusę sulčių, o vėliau, paragavę gautos masės  - ir likusias).
Pyragą galite ir puošti, ir ne, bet vis gi gyvos žalios avietės suteiks gyvumo tiek papuošimui, tiek skoniui.

17 komentarų:

  1. Uh gražu :) Nusižiūrėjus šį pyragą iš My New Roots. Vis tik reiks nepagailėt kada svarų ir nusipirkti tų anakardžių šiam gėriui :) Beje, sūrius daro iš riešutų, dar tik deda kažkokį fermentą.. nuostabu, ką? tik kad vis tik pobrangis daiktas, kai kieme nuosavo riešutmedžio jokio nėra :)
    Dar panašus receptas yra levandų torto..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš ir pirmiausia My New Roots pamačiau receptą, bet po to kaip po lietaus visur ėmė rastis panašūs receptai :) Kitam kartui galvoju su gervuogėm bandyti, kiek daugiau anakardžių dėti, na ir kt.
      O į sūrius tai deda probiotikus (pvz., pas mus rasim Bifoval tabletes). Bent jau, kiek supratau, paprasčiausia. Dar kartais jogurto fermentus deda, bet kažkaip su jais nepopuliaru :)
      O dėl kainos... Iš tiesų nepigūs pas mus riešutai. Nors, tiesą pasakius, darydama šį pyragiuką, sumokėjau 9,25 Lt už anakardžius, 2,38 Lt už migdolus, 5,98 Lt už datules. Medaus, aviečių ir kokoso aliejaus turėjau namie, bet tarkim dar papildomai būtų prisidėję ~7 Lt. Jei dar būčiau dėjusi vanilės ankštį, dar būtų kokie 5-6 Lt. Žodžiu, iš pradžių apsidžiaugiau, kad nedaug (palyginti su Niujorko sūrio pyragu) kainuoja, bet galutinė kaina kaip ir nemaža :)
      O levandų tortas labai viliojančiai skamba. Man dar ir su rožių žiedlapiais norėtųsi ką nors pagaminti :)

      Panaikinti
  2. Svarais ir gautųsi nemenka sumelė, nes čia viskas pakuota, nieko nėra sveriamo..o už plastiką susimokėt reik...
    Niujorko sūrio pyrago nesu darius, nes man tokie dalykai per riebūs ir nesveiki :))) (maniškiui nebent padovanočiau visą:) Nes persekioja netikėtai New York cheesecake paminėjimai: kolegės apsirijimas, Tu paminėjai jį.. Pasidomėsiu konkrečiau ir gal tikrai maniškis sulauks dovanos :D [kolegė kurią dieną pakraupino savo vakarienės meniu: didelė pica, pusė Niujorko sūrpyragio (aišku normalaus dydžio..po mažai jie tikrai nevalgo), du pokai Doritos traškučių... trūksta žodžių išties.. tai tikrai nėra normalu gyvuliškai ryti..]

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, UK viskas juk tik brangiau nei Lietuvoje. O sveriamų riešutų nebūtų kokiuose farmers markets? Aišku, šalia gyvenamosios vietos gali ir nebūti tokio turgaus, bet jei kada pasitaikytų kokiam apsilankyti, gal ir apsimokėtų :) Nors tiesą pasakius, aš čia visiškai nenusimanau :D
      Aš tą New York Cheesecake vieną kartą pagaminau ir man užteko. Riebumas ir saldumas neapsakyti. Jau vieno kąsnio gana (nors mano šeimyna tai kuo puikiausiai viską suvalgė) :) O dieve, Tavo kolegė tikrai geros dietos laikosi :D Ji gal visą dieną nieko nevalgo, o po to vakare atsiima? Bet tai juk tada ir naktį miegoti sudėtinga ir šiaip...
      O dabar kai paminėjai "normalų dydį", pagalvojau, kad būtų galima juk ir iš trečdalio porcijos tą NY cheesecake pasigaminti ir tokį mažutį pristatyti kaip "normalaus dydžio" ir niekas nesuprastų :D tada ir porcijos iškart mažesnės būtų, ir skrandžiui mažiau vargo su naujo patobulinto dydžio porcija :D

      Panaikinti
  3. Stingsta :) vien cashew ir citrinos sulčių masė kokia skani. neveltui iš cashew sūrį daro :) tik aišku savikaina gerulė :) bet visokiems padažiukams, prie morkų ar kalafiorų, cashew baisiai skanu pagardinti bus visokiais prieskoniais..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jėėė, laukiu nesulaukiu atsiliepimų kaip patiko pyragas :) kaina nemaža, bet, deja, sveikas (=geras ir naudingas) maistas visad kainuoja. Kiek UK tie anakardžiai kaštavo? Oooo, cashew sauce tai tikrai super duper turėtų būti :) Dar nebandžiau, bet kaip tik Oh She Glows bloggerė Raw Taco Salad receptą papostino, kuriame tą padažą naudoja, dar radau Raw Frappuccino receptą, kuris irgi masina jį išbandyti. Taigi, reiks pradėt tuos raw cashews maišais pirkti ir kolekcionuoti (nors ilgai tai jie ir neužsilaikys :D)

      Panaikinti
  4. taip taip gėris gerulis.. skanu, skani mano vakarienė buvo.. storas toks, oh ledai tikri.. ta rūgštelė .. mm pasaka :) sumokėjau už 800 gramų 6 svarus riešutų. Kokosų sviesto ir kakavos sviesto dėjau. Vien net nešaldytą sulaižyt galima :D
    Kelsiu į blogą būtinai, nes skanus dalykėlis :)
    Spintelėse vietos nebeturiu.. vien sėklos, riešutai, truputis slyvų, abrikosų, tai šiokio tai tokio dar priedo... :) visą dieną virtuvėj prasisukau.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va dabar tai užpavydėjau, nes taip skaniai nupasakojai apie saviškį šedevrą. Laukiu nesulaukiu naujojo įrašo blog'e :) O pas jus anakardžiai netgi pigesni nei Lietuvoje. Smagu smagu, kad tiek visko turi, reiškias bus daug įvairių patiekalų ir mums daug naujų idėjų blog'e :)

      Panaikinti
    2. Brangioji, jau parašiau apie šį gėrį blog'e :D Šiandien jo nevalgiau :) šaldymo kameroj gyvena :) ryt gal vakarienė jis man bus :) eh grožis tikrai :)

      Panaikinti
  5. Kazin ar turint po ranka tik mesmale iseitu pasigaminti si gardumyna?...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, bijau, kad nelabai, nes mėsmalė traiško, tuo tarpu čia reiktų riešutus kuo smulkiau sukapoti. Nors išmirkyti riešutai ir bus minkštesni ir tikriausiai pasiduos mėsmalės spaudimui, galutinis rezultatas nebus vienalytė masė :(

      Panaikinti
  6. Super!!! Tik dariau su saldytom vysniom, bet nesitikejau, jog bus sitaip skanu! Nerealus tortas!!!!! Jei ne pati buciau gaminus, net nepasakyciau, is ko jis....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Muahaha <--- piktdžiugiškas juokas, kai ką nors pavaišinus sveiku desertu, jie taip ir lieka nesupratę, ką valgė, bet labai giria :D Na smagumėlis :D
      Džiaugiuosi, kad patiko tortukas :) Su vyšniom, tikiu, irgi laaaabai skanu turėtų būti :)

      Panaikinti
  7. Ties šitu gėriu mes berods ir susipažinom :)))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aciu uz recepta! Dairausi Tavo bloge, daug jau nusiziurejau ka norisi isbandyt :) bet iskilo klausimas: kuo Mali pagrinda, mirkytus riesutus/ vaisius? Megstu darytis dziovintu vaisius batonelius, bet nerandu vis tinkamos technikos. Gal ka patartum? Nusiziurejau blendtec plaktuva, bet kaina didoka, galvojau gal ir kas pigesnio tiktu..kaip supratau tu naudoji kazkoki maisto kombaina? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš naudoju tokį paprastą Philips virtuvinį kombainą, tikrai nieko ypatingo jame nėra. Be to, jis turbūt jau kokių 10 metų amžiaus. Bet būna, kad tingiu traukti didįjį kombainą, tai su rankiniu blenderiu susmulkinu (o jis irgi visiškai nieko ypatingo). Mane šiaip irgi vilioja Blendtec ar Vitamix, bet tikrai kaina didžiulė. Gal kada ateityje :)

      Panaikinti
  9. Mano rankings blenderi visai nepasuka dziovintu mirkytus vaisiu. Su kavamale susimaldavau, bet jau sugedo "netiketai" :)) tai ir ieskau kuo galima tokius dalykus malt. P.s. aciu uz tikrai idomius receptus ir info! :)

    AtsakytiPanaikinti