2012 m. lapkričio 1 d., ketvirtadienis

Piemenėlių pyragas... tik sveikiau

(Please scroll down for English version of the post)
Na, gerai jau, maniškis gal ir ne toks gražus, kaip tarkim Mindaugo. Tačiau maniškis pyragas nusprendė nuo grožio konkursų pereiti prie fitneso ir sveikatingumo programų. Kol kas jam puikiai sekasi.
Nusišneku. Bet man galima.
Jei teko girdėti apie anglišką piemenėlių pyragą (ang. Shepherd's Pie ar Cottage Pie - kaimišką pyragą), žinot, jog tai tiesiog tobulas širdį (ir pilvuką) glostantis, tamsiais rudens vakarais guodžiantis patiekalas. Apatiniajame sluoksnyje dažniausiai rasite maltą jautieną, ėrieną ar avieną, sumaišytą su smulkiai pjaustytomis morkytėmis, žirneliais ir grybukais, o ant viršaus storu storu sluoksniu viską kloja bulvių košė. Su daug sviesto, pieno ir dar balažin ko. Jau kelinti metai bulvių valgymas man nebeatneša džiaugsmo, tai jų ir nevalgau. Ir iš sriubos išgraibau (nes na... žinot, jei kavinėj ar restorane užsisakysiu "man kopūstienę... be bulvių", tai matyt padavėjos žvilgsniais nužudys). Bet koks piemenėlių pyragas be bulvių. Maltas faršas ir tiek. 
Nepatikėsit, bet su kolege Indre kasdien giedam ditirambus nepaprastai stebuklingai daržovei. Iš kurios galima gamint viską. Pudingus, sūrpyragius, risotto... viską (okay, šokoladas iš jo išeina ne koks, bet...). Ir ta daržovė yra... ji yra... žiedinis kopūstas! Tris kartus daugiau baltymų nei iš to paties kiekio bulvių, šešis kartus daugiau vitamino C, ir dar papildomai kalafioras organizmą apdovanoja fosforu, kaliu, manganu, vitaminais B6, K ir kt. O ir skoniu beveik nesiskiria nuo vargšių bulvyčių. Taip kad sekmadienio rytą turguj išsirinkusi porą žiedinio kopūsto galvų (oo nee, kodėl jis turguje kainuoja dvigubai brangiau nei maximoj?) užsiėmiau pjaustymu, smulkinimu, kepinimu, o galiausiai ir valgymu. O šiandien liūdnai žiūrėdama į jau bene penktą kartą valgomą ir besibaigiantį piemenėlių pyrago gabalėlį, pradėjau kurti planus, kur čia man to kalafioro nusipirkus pigiau. Nes noriu pyrago vėl.

Piemenėlių pyragas
Jums prireiks:
770 g maltos jautienos (avienos)
1-2 žiedinio kopūsto galvų (priklausomai nuo jų dydžio)
300 g pievagrybių
3 vidutinio dydžio morkų
3 saliero stiebelių
1 svogūno
3 skiltelių česnako
1 puodelio sultinio
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
pipirų, druskos,
1 arb. šaukštelį čiobrelių, raudonėlio
Žiedinį kopūstą sulaužykite mažesniais žiedynėliais, sumeskite į garų puodą (gal tikslesnė frazė būtų "ant garų puodo"... nors irgi nekaip) ir virkite iki kol kopūstas visiškai suminkštės. Tuo tarpu susmulkinkite svogūną, česnaką, pievagrybius, morkas ir salierus.
Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek kokoso aliejaus (ar kitokio jums patinkančio aliejaus), sudėkite supjaustytas daržoves, svogūnus ir česnakus ir kepkite iki kol jos suminkštės (apie 10 minučių). Tuo tarpu, jei žiedinis kopūstas jau minkštutėlis, išgriebkit jį ir perkelkit į virtuvinį kombainą ar blenderį, pridėkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir susmulkinkit kalafiorą iki košytės. Na, galiausiai turėtų atrodyti kaip trinta bulvių košė.
Iškepusias daržoves išgriebkite. Maltą mėsą (arba galit pirkti nemaltos mėsos gabaliuką ir susimalti patys - taip užsitikrinsit, kad nebus primalta nežinia ko ir atsikratysit nereikalingų riebių gabaliukų) sudėkite į įkaitintą su riebalais keptuvę (beje, labai labai rekomenduoju naudoti kokoso aliejų, ir dėl žemo dūmo laipsnio, t.y. aliejus nesioksiduoja kaitinamas, ir dėl to, kad kokoso aliejaus sočiąsias riebalų rūgštis organizmas atpažįsta kaip angliavandenius ir naudoja energijai gaminti) ir kepkite iki mėsytė paruduos (apie 15 minučių). Baigdami kepti įberkite druskos, pipirų, kitų prieskonių. Mėsą sumaišykite su daržovėmis ir supilkite į stiklinį stačiakampį indą ir išlyginkite.
Pasiruoškite puodelį sultinio (jei neturite natūralaus, galite naudoti iš kubelio, tik rinkitės ekologišką be priedų) ir jį užpilkite ant mėsos ir daržovių mišinio. Trintus kalafiorus išdėkite ant viršaus ir išlyginkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C, įdėkite indą ir kepkite 30 minučių.
Receptas iš The Primalist.


SHEPHERD'S PIE... ONLY HEALTHIER
Okay, so my pie might not be as beautiful as Mindaugas' one. However mine's decided to not participate in beauty contests anymore and would rather attend fitness and health competitions. It is doing pretty great at the moment.
I'm talking nonsense. But I am allowed (or am I?).
If you've heard about shepherd's pie before (in English it is called Shepherd's pie or Cottage pie), you know it's a perfect heart (and tummy) pleasing, comforting meal. The lower layer consists of ground beef or lamb, mixed with diced carrots, green peas and mushrooms, while on the top you can find mashed potatoes. With lots of butter, milk and other stuff. It's been several years since eating potatoes stopped bringing me joy so I just don't eat them. I even fish them out of my soups (because you know, ordering a cabbage soup at the restaurant and telling your waitress "could you please bring it without the potatoes" might end up in waitress killing you with her glance). Unfortunately shepherd's pie without the potatoes is not much of a pie. Ground meat and nothing else.
You probably wouldn't believe but I and Indrė glorify one miraculous veggie every single day. And you can make whatever you want out of it. Puddings, cheesecakes, risotto... everything (okay, so chocolate made out if it might not taste that great). And that veggie is... cauliflower. Three times proteins of that the potatoes have, six times more vitamin C, and cauliflower also additionally has phosphorus, potassium, manganese, vitamines B6, K and others. And the taste does not differ that much from poor potatoes. So one Sunday morning after picking up couple heads of cauliflower at the farmers' market (why oh why does the cauliflower cost more at the farmers' market than in the supermarkets) I devoted my time for cutting, dicing, stir-frying, baking and finally, eating. And today sadly looking at the probably fifth and the last piece of the pie and started making plans where to get more cauliflower only cheaper. Because I want more of that pie.

You'll need:
770 g ground beef (lamb)
1-2 heads of cauliflower (depending on the size)
300 g of mushrooms
3 medium sized carrots
3 stalks (ribs) of celery
1 onion
3 cloves of garlic
1 cup of broth
2 tbsp of olive oil
pepper, salt,
1 tsp of oregano, thyme

Break the cauliflower into the florets and put them into the steaming dish/pot and steam them until the cauliflower is really soft. Meanwhile, dice the onion, garlic, mushrooms, carrots and celery.
Heat the pan with some coconut oil (or some other oil you like), put the diced veggies and stir fry them until they soften (about 10 minutes). Check if cauliflower is already soft and if it is, fish it out and transfer it to a blender or food processor, add olive oil and blend it well. In the end it should look like mashed potatoes. 
Transfer the fried veggies from the pan to the bowl. Put the ground meat (or you can buy an unground piece of meat and grinding it yourself - you'll be sure there is no toxic fat ground there) into a pan with some oil (I really really recommend coconut oil because of its low smoke point, i. e. it does not oxidize much, and the saturated fatty acids of coconut oil are recognized by your body as carbs and used for energy) and fry it until it browns (about 15 minutes). While finishing add some salt, pepper and spices. Mix the meat with veggies and transfer the mix into a rectangular glass dish and even it.
Prepare a cup of broth (either natural or a cube of organic one) and pour it onto the meat. On the top of it put mashed cauliflower and smooth the surface. Preheat the oven to 180 С, put the dish into the oven and bake it for 30 minutes. 
Recipe's from The Primalist.

7 komentarai:

  1. Va va aš irgi kaip tik vakar radau žurnale receptą - kalafijorų sriuba bulvių skonio :D Na bulvių tenai nei kvapo, tik kalafijorai. Tai va irgi bandysiu ar tai teisybė :)

    O taviškį receptą išsisaugau - sveikumo priepoliai kai užpuola, kad būtų ką valgyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi, iš kalafioro tai bet ką galima padaryti :) ir tų bulvių net netrūksta. Et, kam jos reikalingos, kai yra kalafioras :D

      Panaikinti
  2. Dariau piure kada vietoj bulvių košės net saviškiui - nė velnio neatskyrė, kad ne bulvės.. įdedi sviestuko (ghee), česnako miltelių, žalumynų ir viskas- grynų gryniausia bulvių košė. O aš kirtau neprifarširuotą prieskonių, nes ir taip beprotiškai skanu. Dabar picos eilė be mocarelos... juk žinai, artinasi Whole30.. naikinu dairy atsargas.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ojei, kaip gerai kaip gerai, kad bus Whole30 pas nekaikuriuos žmones :) Laukiu pasipilant Whole30 receptų nekaikatrame bloge :D Darysi picą iš kalafioro? Aš tai pabaigiau kalafioro atsargas, reiks vėl eiti pirkti :)

      Panaikinti
    2. Išsikepiau paplotį tokį neploną- kad bent folija atliptų... rytoj nulupinėsiu, tegu atvėsta visiškai... Buvo ž.kopūstas, apie pusę puodelio riešutmilčių, kiaušinis ir prieskoniai (ciberžolė, rūkyta paprika, kažkokie aka provanso dobiliukai, pipirai, druska.. česnakas iš tiesų būtinas paploty, bet nedėjau.. sakau neerzinsiu savo gyvatyno , .t.y žarnyno :))

      Taip žiūriu, kad kalafioras ir ropiniai visokie daržovynai eis į trasą, ir iš karto atšalus orams pasijautė- morkos kilogramais pradės eit... salotų nebein valgyt, nors ir norėtųs-tiesiog namie žiauriai šalta - Lietuvoje tai bent už dideles sąskaitas kažkaip vis tik šildo.. o čia... :D )) o kalafiorus perku kai tik dideli pardavime būna ir tai dar peržiūriu visus, kad pasiimt didžiausią-su mažiausiai lapų... o lapų neišmetus, pasidėjus laikau, nes neprisiruošiu sriubą išvirt ar kepsneliams sumalti paprasčiausiai - juk kopūstlapiai/-kočiai! Ekonomiškai reik.. virš 6 litų gaunas galvą nusipirkti.. tai tenka sunaudot iki kruopos :)

      Panaikinti
  3. Dėkui už idėja dėl kalafiorų :) Kaip tik šaldutyve tūno pasislėpęs. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. 3 Studies SHOW How Coconut Oil Kills Waist Fat.

    This means that you actually kill fat by consuming Coconut Fat (including coconut milk, coconut cream and coconut oil).

    These 3 studies from large medical magazines are sure to turn the traditional nutrition world around!

    AtsakytiPanaikinti