2013 m. liepos 7 d.

"Kuskuso" salotos su feta

Mane kaip moterį labai veikia akcijos. Kažkokia smegenų programinės įrangos klaida. Vieną rytą IKI eidama nusipirkti kavos, pamatau viduryje sukrautą krūvą kiaušinių dėžučių, pažymėtų kaina "4.99 Lt". Elementariausių narvuose augintų vištų kiaušinių. Brangu. Kitą rytą vėl susiduriu su ta pačia krūva, tačiau kortelė šalia jau skelbia "Akcija. 2.69 Lt". Ir man iškart kyla noras jų nusipirkti. Kvailystė. 
Visą žiemą ir pavasarį liūdnai stebėjau žiedinių kopūstų pardavimo kainų tendencijas: 7.99 Lt už teniso kamuoliuko didumo žiedinį kopūstą. Ten net valgyti nėra ką. Užtat prieš porą savaičių žiediniai kopūstai atpigo. Man iš to nepritekliaus visai protas pasimaišė ir šiandien pastebėjau, kad jau turiu tris žiedinio kopūsto galvas, o planų joms sunaudoti - jokių. Tačiau kadangi kalafioras tikrai universalus produktas (tinka picai, maltinukams, piemenėlių pyragui gaminti), ilgai galvoti neteko. Šiaip jau šios salotos gaminamos su kuskuso kruopomis, tačiau patikėkit manimi, tikrai jų nepasigesit, o valgantys nesupras, jog valgo ne kruopas, o daržovę. Lengvos, tinkančios įsimesti į darbą pietums ar patiekti kaip užkandį išvykoje į gamtą. 

Žiedinio kopūsto "kuskuso" salotos su feta
1 žiedinis kopūstas
3 šaukštai aliejaus
1 arb. šaukštelis druskos
2 kekiniai pomidorai
2 agurkai
170 g juodųjų alyvuogių
1/2 raudonojo svogūno
75 g fetos sūrio
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 šaukštai balzamiko acto
1 šaukštas baltojo vyno acto
1 arb. šaukštelis druskos
1 arb. šaukštelis juodųjų pipirų
1/2 arb. šaukštelio česnako granulių
1/2 arb. šaukštelio džiovinto raudonėlio
1/2 arb. šaukštelio džiovinto čiobrelio
šviežių petražolių
Žiedinį kopūstą sulaužykite žiedinėliais, suberkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki kopūstas primins mažus ryžių grūdelius (jei neturite virtuvinio kombaino, galite smulkinti ir peiliu). Į keptuvę įpilkite naudojamo aliejaus ar kitokių riebalų, suberkite žiedinį kopūstą, įberkite šaukštelį druskos, išmaišykite. Ant vidutinės ugnies kepkite susmulkintą žiedinį kopūstą apie 8-10 minučių, kol jis gražiai pagels (bet ne suskrus). Išberkite paruoštą "kuskusą" į dubenį ir, kol ruošite daržoves, leiskite atvėsti.
Pomidorus ir agurkus nuplaukite. Pomidorus supjaustykite kubeliais, agurkus nulupkite ir išskobkite sėklytes bei taip pat supjaustykite kubeliais. Nupilkite nuo konservuotų alyvuogių skystį ir alyvuoges supjaustykite. Griežinėliais susmulkinkite raudonojo svogūno puselę. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzamiko ir baltojo vyno actus, suberkite druską, pipirus, česnako granules, čiobrelį ir raudonėlį, viską gerai sumaišykite, suberkite susmulkintą svogūną, uždenkite dubenėlį, ir leiskite padažui pastovėti šaldytuve bent 10 min. 
Į "kuskuso" dubenį suberkite pjaustytus agurkus, pomidorus ir alyvuoges, išmaišykite, supilkite paruoštą padažą, dar kartelį viską išmaišykite, suberkite sutrupintą fetos sūrį. Galiausiai supjaustykite pluoštelį petražolių ir įmaišykite į salotas. Patiekalas keturiems asmenims.
Receptas pritaikytas iš The Candid Appetite

10 komentarų:

  1. ryte geriu kavą ir naujas pasirodo įrašas :) smagiai suskaičiau ir dabar ateičiai deduos į sąrašiuką mišrainės idėją :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. That looks delicious! I can't read the text but I can look at the pictures and figure out what you out into it! I was really thinking that was couscous until I saw it was cauliflower... Lol... Will try it soon!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dankjewel, Simone :) I know, I should really start translating my posts to English but I am even lazy to type the text in Lithuanian, let alone in English :D
      As for cauliflower, it's such a versatile veggie and when cooked, it doesn't have a strong flavour so it's a perfect base for many dishes (where we want to omit rice or other similar grains).

      Panaikinti
  3. Ar tinka paleo? Paskaiciau ir pamaniau, o man riks, bet ziuriu, kad nepriskirtas prie paleo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepriskirtas prie paleo, nes čia primal receptas, kadangi dėta fetos sūrio. Pieno produktai nėra paleo dalis, tačiau jeigu organizmas toleruoja juos, receptas irgi tiks :)

      Panaikinti
    2. Liuks. Taip ir pagalvojau. Tiks. Bus vakarienei. Aciu uz idejas ;)

      Panaikinti
  4. o kuskusa lyg ir yra kitos formos kviečiai, kiek žinau turi glitimo :)? ar aš kažką sumaišiau:)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip, kuskuso kruopos yra gaminamos iš kviečių ir jos tikrai turi gliuteno, tad nieko nesumaišėte. Tačiau kaip manote, kodėl mano recepto pavadinime žodis "kuskusas" yra parašytas tarp kabučių? Pabandykite paskaityti žodžius įraše, ne vien įrašo pavadinimą, gal pasidarys aiškiau :)

      Panaikinti
  5. Ačiū labai, kad pataisėte, ir atsiprašau už skubotą vertinimą :))))

    AtsakytiPanaikinti