2014 m. rugpjūčio 1 d.

Sėklų duonelės su rozmarinais

Vakar perpiet keliaudama ieškoti geltonos kario pastos, girdėjau vaikiną sakant savo draugei: "Ačiū Dievui, bent oras nenormalus, o tai nebūtų apie ką su mažiau pažįstamais šnekėti." Na, tiesa, dar yra atostogų tema: kada eisi, kur važiuosi (į kaimą), kur iš tiesų norėtum važiuoti (į Maljorką), kiek ilgai ten būsi (kaip žinia, kelialapis į kaimą neribotas), tačiau, kai paaiškėja, jog pašnekovas atostogų nepripažįsta ir net nežada atostogauti, oro tema visada išgelbėja. Taigi oras. Eidama ieškoti minėtos kario pastos, nepatenkinta burbėjau (tyliai, mintyse, kad negąsdinčiau žmonių), jog atsibodo ta saulė. Po dešimties minučių išėjus iš parduotuvės jau teko gailėtis, kad nepasiėmiau skėčio. Išvada? Kad ir koks oras būtų Lietuvoje, jis vis tiek bus blogas. O blogu oru geriausiai nuotaiką pataiso draugų kompanija ir piknikas (blogu saulėtu oru - gamtoje, blogu lietingu oru - po stogu). O žinot, kas geriausiai tinka piknikui? Užtepėlės, kaip kad baklažanų baba ganoush ar avokadų guacamole. Ir nors jas kabinti galima daržovėmis: mažomis morkytėmis, brokolio žiedinėliais, marinuotais agurkėliais ir pan., tačiau kartais paįvairinimui puiku turėti mažų krekeriukų. Tad štai ir krekeriukų receptas, kuriuos aš vadinu duonelėmis, kadangi nesu tikra, ar krekeriukas yra lietuviškas žodis (anot mano žalio Lietuvių kalbos žodyno, krekenos ir krekesas tokie yra, o krekeris - ne, o anot interneto, krekeris reiškia programišių... o aš visą gyvenimą maniau, kad tai hakeris). Bet kuriuo atveju, linkiu gero pikniko, skanių duonelių ir blogo oro (kad būtų apie ką diskutuoti). 

Sėklų duonelės su rozmarinais
0,5 puodelio (80 g) ispaniškojo šalavijo sėklų (t. y. chia sėklų)
0,5 puodelio (80 g) saulėgrąžų sėklų
0,5 puodelio (80 g) sezamo sėklų
70 g migdolų (arba migdolų miltų)
2 skiltelės česnako
2 arb. š. smulkiai pjaustytų šviežių rozmarinų (ar kitų jums patinkančių žolelių)
0,25 arb. š. druskos
Kavos malūnėliu ar trintuvu smulkiai sumalkite migdolus. Dubenėlyje sumaišykite visas sėklas bei šviežiai maltus migdolus. Į rankinio trintuvo indą įpilkite vieną puodelį vandens, sudėkite druską, rozmarinus bei česnako skilteles ir sutrinkite (jei trintuvo neturite, tuomet česnakus ir rozmarinus smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su vandeniu bei druska). Skystį supilkite ant sėklų mišinio ir gerai išmaišykite. Gautą košę tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (masė turėtų būti maždaug 0,5 cm storio) ir pašaukite į iki 165 C laipsnių įkaitintą orkaitę 30 minučių. Praėjus šiam laikui, skardą ištraukite, duoneles supjaustykite ir apverskite apatine puse į viršų bei leiskite dar 25 minutes pakepti. Iškepusioms duonelėms leiskite atvėsti ant skardos, na, o po to skambinkit draugams ir renkitės į pikniką. 
Receptas pritaikytas pagal I Quit Sugar

6 komentarai:

  1. Kepiau šitą duonelę, bet kadangi Chia sėklos man labai patinka, tai įdėjau visą stiklinę, gavosi labai labai skanu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš taip pat išbandžiau. Pusę chia sėklų pakeičiau spragintomis burnočių sėklomis. Labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokia puiki mintis! Aš parduotuvėje vis pakilnoju spragintų burnočių sėklų pakutį ir nesugalvoju, ką su jomis veikti (na, šiaip kažkada 500 g sėklų susispraginau ir su pienu suvalgiau kaip sausus pusryčius). O jūsų tikrai gera idėja :)

      Panaikinti
  3. O tai kaip dėl chia kaina? Ar labai jos brangios yra?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Isbandziau, ir nesigavo :( o kaip norejau tokio skanesto kaip nuotraukose. Kas turi seklas suristi ? Vanduo tokiu savybiu neturi it visi kiti ingredientai... ? Bet trupinuku skonis geras :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad nepavyko :( šiaip jau chia sėklytės turėtų surišti šiame mišinuke, o ir migdolų miltai riša. Gal nepakankamai suspaudėte visą masę? Ar gal dar šiltas duoneles bandėte nuimti nuo kepimo popieriaus? Nes šiltos jos pakankamai trapios, bet atvėsta ir tikrai puikūs krekeriai gaunasi :)

      Panaikinti