2012 m. vasario 19 d.

Žaliasis Monstriukas

Kai buvau vaikas, mane visada stebindavo Popajus ir jo nesuprantamos skardinės, kuriose tūnodavo slaptas jėgos šaltinis. Na, pasvarstykim, ką daugiau keistas jūreivis galėtų šniaukšti per pypkę, jei ne tabaką. Atsakymas - špinatus. Visiškai nesuprantamas jų vartojimo būdas, bet jei jau Popajui padeda... Ne, nesu veganė ar vegetarė (net jei ir visada pietauju ajurvedinėje kavinėje, kur mėsos nerasite net ir labai norėdami), neturiu didelių problemų su gliutenu ar kitais alergizuojančiais maisto produktais, tačiau visada ieškau atsakymo į gyvenimo klausimą "Kaip neužmigti darbe ir nesijausti kaip maišu trenktai, nors ką tik išgėrei trisdešimt puodukų kavos". Angela iš Oh She Glows pradėjo Žaliojo Monstriuko judėjimą kiek daugiau nei prieš du metus savo tinklaraštyje pasiūliusi paprasčiausią kokteilį iš špinatų, bananų, stiklinės pieno, šaukšto riešutų sviesto ir šaukšto čijos sėklų ar linų sėmenų. Žalieji kokteiliai greitai paplito po visą pasaulį, tikriausiai dėl savo paprastumo ir dėl to, kad atstoja pilnaverčius pusryčius: vitaminai ir geležis iš špinatų, baltymai iš pieno ir riešutų sviesto, ten pat besislepiantys sveikieji riebalai ir angliavandeniai iš bananų, kurie tuoj pat paverčiami į energiją, reikalingą dienos pradžiai. Sveika, skanu ir gražiai atrodo. Na, ar bent jau intriguojančiai.


Žaliasis Monstriukas // Green Monster smoothie

Prireiks: 
2 stiklinių migdolų pieno (ar bet kurio kito, pagal jūsų pasirinkimą) (aš naudojau ryžių pieną)
Kelias saujas špinatų (pagal mano skaičiavimus - 120 g špinatų)
2 bananų (patartina iš vakaro nulupti ir įdėti į šaldiklį)
2 valgomųjų šaukštų riešutų sviesto (ne Nutellos!!!, o paprasto žemės riešutų sviesto)
2 valgomųjų šaukštų maltų lino sėmenų arba čijos sėklų (naudojau linų sėmenis, kadangi Lietuvoje čijos sėklų įsigyti gana sunkoka)
Kelių ledukų

Iš tiesų, tai į šį smūtį (atleisk man, VLKK) galite dėti viską, ką tik norite. Įvairias uogas, įvairiausią pieną, riešutų sviestus, vietoj špinatų naudoti lapinį kopūstą (ang. kale) ar bet kokius kitus žalumynus. Vis gi, Monstriuko pradininkė pataria, kad špinatai mažiausiai jaučiasi kokteilyje bei geriausiai susismulkina. Galite pridėti proteino miltelių ir tokiu kokteiliu pasimėgauti po pasibėgiojimų ar treniruočių sporto klube. Visi iki vieno mano skaitomi bėgiojimo (ang. running) ir sveikos gyvensenos (ang. healthy lifestyle) tinklaraščiai sutaria, kad žaliasis monstriukas - ne tik sveika, bet ir skanu. O ir gamint labai smagu, ypač jei pamirštate uždengti blenderį arba pvz., jūsų blenderis nusprendžia suskilti (o skylimų skaičiui suskaičiuoti net neužtenka rankos pirštų) ir tuomet blenderiui prireikia paturbinimo specialistų pagalbos. 

Pirmiausia susmulkinkite pieną ir šaldytus bananus, tuomet sudėkite nuplautus ir nusausintus špinatus (1), susmulkinkite viską, pridėkite linų sėmenis (2) ir riešutų sviestą (3) ir dar kokią minutę viską gerai sumaišykite, t. y. leiskite tai atlikti blenderiui. Galiausiai sudėkite ledukus (jei norite, kad kokteilis būtų šaltesnis) ir juos susmulkinkite. Tik įsitikinkite, kad turimo blenderio naudojimo instrukcija leidžia smulkinti ledukus. Na, kad paskui nereikėtų blenderio turbinti.

Beje paturbintas jis atrodo taip -->
Pasirodo, kad be kryžminio atsuktuvo ir Moment klijų, aš dar prietaisams taisyti moku pasinaudoti izoliacine juostele. Na, bent jau šitos istorijos pabaiga laiminga.
Už nuotraukas ačiū Vytautui. Už palaikymą ir blenderio turbinimo idėją ačiū Gabrielei.

11 komentarų:

  1. Gabrielei ir Vytautui kokteilis labai patiko! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikiu, kad skanu o ir kaip sveika, na bet ta žalia spalva tikrai truputį monstriška :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, žalia spalva nelabai viliojanti, bet net kažkaip smagu buvo gerti šitą kokteilį. Pasijutau kaip vaikas, kurį vilioja visokios ryškios ir nelabai natūraliai atrodančios spalvos. O geriausia, kad čia viskas natūralu :)

      Panaikinti
  3. Atrodo gražiai bet ne labai viliojančiai, hm? Ar tikrai skanu ir ar tikrai atstoja pusryčius?:) O gal dar ir lieknėt padeda? Tada tikrai pirksiu aparatą šitam žaliajam kiekvieną rytą pasigaminti :)))

    Šį blogą atradau per šituos stylish blogger apdovanojimus, kurie turbūt ne pirmus metus vyksta, tik mane kažkaip aplenkdavo :) Well, bent dabar sužinojau kad tokie yra :) Nuostabus blogas, rašai labai mielai :) Tikrai seksiu ;)


    Sandra
    Kur mano raktai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manęs ir niekad per daug ryškios spalvos maistas nevilioja, pirmiausia dėl to, kad atrodo nenatūralu, kaip pvz., red velvet pyragas ar keksiukai (juk nebūna natūraliai tokio raudono maisto). O vat šis kokteilis kad ir koks žalias bebūtų man iškart krito į širdį. Natūralus, skaniai kvepia ir yra skanus, todėl ir ta žalia spalva visiškai netrikdo :)
      Tikrai skanu, nors man kiek daugoka buvo riešutų sviesto (nes nesu didelė jo mėgėja), todėl kitą kartą dėsiu tik vieną šaukštą. Bet šiaip, mano "monstriukas" man tikrai priminė ledų-pieno kokteilius, nes bananai suteikė saldumo, linų sėmenys pridavė tirštumo, o ledukai atšaldė. Kadangi kokteilis tirštas, jis gana sotus. Na, bent man po jo daugiau nieko pusryčiams nebesinorėjo. Tiesa, iš šio recepto išėjo trys stiklinės smūčio, kurių kiekviena, pasak mano kalorijų skaičiuoklės, buvo verta 245 kcal. Na, nėra mažai kalorijų, bet kai pagalvoji, jog sveika ir sotu (ir skanu!), man visai neskauda širdies, kad "valgau" tokius pusryčius :)
      Labai tau ačiū :) Tavo blog'as taip pat labai mielas ir įžvalgus :)

      Panaikinti
  4. Kaip tik neseniai išgirdau apie tokius kokteilius. Juos geriančiųjų nuomonwe, jie itin skanūs ir sveiki. Reikės gal pabandyti. Kol kas, kol žiema, plakamės sau kokteilius iš bananų, jogurto, pieno ir šaldytų uogų. Irgi labai skanūs bei sotūs. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jei ryški žalia spalva patinka patariu pereiti ant Japoniškos Matte arbatos. Ten tai ryškus žalumas. :) Aš irgi labai mėgstu tokius kokteilius, tik riešutų sviesto nededu. Kadangi daugiau apart kokteilio nežinočiau ką su juo daryt, o dėl vieno šaukšto neapsimoka pirkt. :) O, kad galima įdėt linų sėmenų, net nepagalvojau. Žinosiu ką dabar su jais daryt, o tai spintelėj jau kurį laiką voliojasi. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O japoniškos matė arbatos aš net nesu girdėjusi :) Būtinai reiks paieškoti ir išbandyti, nes spalvos mane kaip papūgą vilioja :D
      Tiesą pasakius, aš tik tą vienintelį kartą riešutų sviesto ir įdėjau. Nepatinka jis man, o ir, tiesą sakai, pirkti dėl šaukšto neapsimoka. Dabar visada gaminu kokteilį tokia formule: migdolų pienas+špinatai+bananas+malti linų sėmenys+ledukai. Laaabai skanu :) Beje, aš tik neseniai susivokiau, kad malti linų sėmenys greitai genda dėl juose esančio aliejaus, todėl pradarius reikia sunaudoti per kelias dienas. Užtai dabar perku mažesniais kiekiais (yra tokios mažučiukės dėžutės) ir suvartoju, kad man jos nenueitų niekais. O geriausia tai būtų nusipirkti "čielų" sėmenų ir juos susimalti pagal reikmes... tik kad va susimalt tai nėra su kuo :D

      Panaikinti