2012 m. gegužės 30 d.

Gimtadienio keksiukai

Šitam mažučiui keista šukuosena berniukui šiandien sueina 22-eji. Tiesa, nuo tada kai mes kartu stovėjom prie šito krūmelio, jo ir šukuosena pasikeitė, ir praaugo jis mane kokį tūkstantį kartų (nes aš akivaizdžiai iš nykštukų giminės). Taigi mielas broliuk, su gimimo diena!!! Prisidedu prie visų sveikinimų, kuriuos šiandien jau išgirdai ir dar išgirsi, taip pat linkiu augančio saulės kolektorių populiarumo, negendančių liaudies vežimų, tam tikros Jurbarko rajono dalies perkėlimo į Aukštaitiją ir papildomų 24 h kiekvieną savaitę, kad galėtum ir mane aplankyt bent retkarčiais. Didžiausi sveikinimai tau nuo tavo sesės su dideliu baltu bantu.
O dabar apie keksiukus. Trumpai - jie tobuli! Tikrai! Mano kolegos irgi taip galvoja. Jie lengvučiai ir ganėtinai paprasti. Ir visada tobulai keksiukiškai pakyla. Tai yra, neišsipučia kaip mufinai (t.y. tiek aukštesni keksiukai, kurie turi viršų. Kad lietuviškai jie vadinasi mufinais sužinojau tik Riomerio valgykloj. Tikriausiai lietuvių kalbos komisija ten retai užsuka).

Vaniliniai keksiukai
Receptas iš Monkey Dinner
Jums prireiks:
75g pieno
25g sviesto
75g miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušinių
1/8 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
125g cukraus pudros/smulkaus cukraus
žiupsnelio druskos
Papildomai glajui
25g sviesto
100g grietinėlės sūrio
200g cukraus pudros/smulkaus cukraus 

 Pasverkite pieną (aišku, jei turit maistines svarstykles, priešingu atveju, tai bus apie 75 ml) ir jį pašildykite mikrobangų krosnelėje (ar ant viryklės) iki jis beveik virs ir sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą bei gerai pamaišykite karštame piene, kad sviestas ištirptų (1). Kiaušinius su vanile (vaniliniu cukrumi mano atveju) išplakite iki balkšvumo (2), toliau plakdami po truputį sudėkite smulkų cukrų ar cukraus pudrą (3), toliau įsijokite miltų, kepimo miltelių ir druskos mišinį (aš tiesiog viską atskirai supyliau į masę) (4) ir dar kiek paplakite.
Patogiausia tešlą supilti į mažą ąsotėlį ar matuoklį su snapeliu (5) ir išpilstyti tešlą į dvylika popierinių formelių (6). 200 C laipsnių orkaitėje kepti keksiukus apie 15 minučių arba iki jie gražiai pagels (gal kiek mažiau nei maniškiai) (7). Keksiukus palikti atvėsti, glajui skirtą sviestą ištirpinti. Išplakti grietinėlės sūrį su cukraus pudra, supilti tirpintą sviestą ir viską gerai išplakti (8). Aš gautą masę supyliau į konditerinį maišelį (prieš tai galą užrišusi gumute) ir įstačiau valandai į šaldytuvą. Na, o po to jau galite puošti.

20 komentarų:

  1. Fantastiški keksiukai ir labai gražus baltas bantas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už komplimentą bantui, jis jautėsi niekieno neįvertintas :D

      Panaikinti
  2. O man pikta, kad ir muffins, ir cupcakes Lietuvoj lieka paprasčiausiais keksiukais :) Už tai kartais pateisinu daiktų vadinimą tikraisiais jų vardais, jei nėra lietuviško atitikmens :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi pikta, kad pusei angliškų žodžių nėra tinkamo lietuviško atitimens. Na, kad ir smoothie dažniausiai įvardina kaip kokteilį. Visiška nesąmonė. Bet jį lietuviškai vadinti smūčiu man ir liežuvis nesiverčia. O kalbant apie keksiukus, tai nei cupcakes, nei muffins nėra keksiukai per se (nes cupcakes juk dažniausiai yra puošti glajumi/frosting'u bei pabarstukais, o muffins dažniausiai yra super aukšti ir dideli, tuo tarpu mūsų parduotuvėse keksiukai būna mažulyčiai ir sulig popierinio krepšiuko šonu ir niekuo nepuošti). Tai vat va, baigiu paskaitą apie ne-keksiukų subtilybes :D

      Panaikinti
    2. Tai kad vadinamus 'smūčius' vadina glotnučiais Lietuvoje :D tiesiog ne iki visų šis žodis atkeliavęs... ir nesistebiu :D

      Panaikinti
  3. o kas yra grietinėlės sūris??

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. grietinėlės sūris tai angliškai "cream cheese". Na, pvz., Philadelphia sūrelis :) žodžiu, itin riebus tepamas varškės sūris :)

      Panaikinti
  4. gardūs kąsneliai ;) tiesa, o palaikius puoštus keksiukus šiuo kremu kambario temperatūroje , kremas neišsileidžia , išlaiko savo formą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, priklausomai, kiek laikomi jie bus ir kokia ta temperatūra. Šiaip jau kaip ir visi cukraus pudros pagrindu pagaminti frosting'ai (nežinau, kaip lietuviškai geriau išsireikšti) ir šis sukietėja (na, bet ne iki cukrinių rožių lygio). Jeigu bus laaaabai karšta diena, suprantama, kad išsileis, bet aš saviškius vilkau į darbą, apdalijau kolegas, šie keksiukus parsinešė namo ir vis tiek nieko keksiukams nenutiko. Tai vat. Dėl viso pikto reiktų daugiau cukraus pudros įdėt ir bus ramu ;)

      Panaikinti
  5. tik 75ml pieno ir tik 25g sviesto? tikrai? nes man kažkaip mažai gaunasi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, kiekiai tikrai tokie. Jau keturis kartus juos gaminau ir iš duotos normos išeina 12 keksiukų. Svarbiausias žingsnis yra gerai išplakti kiaušinius, nes būtent jie duoda visą keksiukų tūrį. Blogai išplakus, keksiukai neiškils kepdami, sudegs ir nieko nesigaus.

      Panaikinti
    2. aišku,ačiu reiks bandyti,tikrai atrodo labai skaniai!

      Panaikinti
  6. Labai graziai ir skaniai atrodo keksiukai, tik gaila, kad man neiskilo :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Noriu pasigaminti tokius keksiukus, bet nežinau kaip daryti, parašyta kad piena reikia sumaišyti su sviestu ir kaip supratau ta mišini poto supilti i kiausinių ir vaniles misinį ar kiausinių, vaniles, cukraus, cukraus pudros, miltų, kepimo miltelių, druskos misinį ar kaip?

    AtsakytiPanaikinti
  8. o plakti glaju reikia su mixeriu?

    AtsakytiPanaikinti
  9. o kaip manote ipylus bubble gum esensijos skanus glajus butu ar susigadintu?

    AtsakytiPanaikinti