2012 m. gegužės 6 d.

Šokoladiniai keksiukai... su burokėliais

Po trijų dienų bandymų nugalėti gripą sėdėjau virtuvėje su savo špinatų glotnučiu (nes taip pasirodo lietuviškai vadinasi smoothie'is) ir bandžiau prisiminti, kas dar pasak liaudies žinovų, stiprina organizmą. Burokėliai raudoni, todėl neabejotinai sveiki ir naudingi (kas norėtų pasiginčyti su mano geležine logika?), tik negi aš dabar juos vienus valgysiu. Keliolika minučių Pinterest ir Google - ir organizmo stiprinimo idėja atsirado: Šokoladiniai keksiukai su burokėliais. 
Ir galiu drąsiai pasakyti, čia patys skaniausi šokoladiniai keksiukai, kuriuos kada esu ragavusi. Drėgni ir tikrai šokoladiniai. O burokėlių nesijaučia. Visiškai. Tačiau burokėliai kaip slaptasis ingridientas daug prisideda prie keksiukų konsistencijos ir to nerealaus drėgnumo. Jei dar kada prireiks šokoladinių keksiukų ar pyrago, čia mano go to receptas. Ne veltui anksčiau raudonojo velveto keksiukai buvo spalvinami būtent burokėliais, o ne maistiniais dažais, kaip kad daroma šiandien.

Šokolado ir burokėlių keksiukai // Velvet Chocolate and Beetroot Cupcakes
Jums prireiks:
250 g juodojo šokolado (kur kakavos 65-70 proc.)
3 kiaušinių
250 g rudojo cukraus
80 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
0.5 a. š. sodos
25 g kakavos
50 g maltų migdolų
200 g žalio burokėlio
100 ml pasukų
30 ml saulėgrąžų aliejaus

Šokoladą sulaužykite plytelėmis ir ištirpinkite dubenėlyje virš verdančio vandens (jei Jums patogu, galite šokoladą vis pamaišydami ištirpinti mikrobangų krosnelėje) (1). Žalią burokėlį nuplaukite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite (2). Galutinis rezultatas turėtų būti vientisa košė (nesu tikra, kaip vadinasi ši tarka, bet anot mano bendradarbės, tai bulvinė tarka, t. y. ta, kurią naudojate bulvėms cepelinams tarkuoti) (3).
Atskirame dubenėlyje kiaušinius išplakite su cukrumi (4) iki balkšvų putų (5). Į kiaušinių masę supilkite pasukas, saulėgrąžų aliejų, burokėlius ir ištirpintą šokoladą (6) ir viską gerai išmaišykite.
Migdolus smulkiai sumalkite (7). Į pagrindinę kiaušinių-burokėlių-šokolado masę įsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, kakavą ir maltus migdolus (8). Viską gerai išmaišykite (9)
Visą masę padalinkite į 16 keksiukų formelių (10), orkaitę įkaitinkite iki 160 C ir keksiukus kepkite apie 35 minutes (11). Ištraukę, leiskite atvėsti ir... (12) čia mintis nutrūksta, nes aš tuo tarpu labai užsiėmusi keksiukų naikinimu, ehm.. tai yra... vėsinimu.
Receptas iš The British Larder
Pastabos
Kai tarkuosite burokėlį (-ius), pasistenkite atsimatuoti kiek didesnį gabalą nei recepto prašomi 200 g. Taip galėsite palikti nesutarkuotus galiukus ir nereiks vargti bandant visiškai sutarkuoti tuos nelemtus likučius ir nenusitarkuoti manikiūro.
Jei turite, geriau naudokite muscovado cukrų, kadangi dauguma kitų rudųjų cukrų yra paprasčiausias baltas cukrus melasų pagalba nudažytas ruda spalva. Taigi taigi, kokia apgavystė ir jokios naudos organizmui.
Patogiausia migdolus būtų sumalti kavos malūnėliu, bet jei neturite, pasinaudokite blenderiu ar maisto kombainu. Beje, pasistenkite nepermalti, nes galiausiai turėsite migdolų sviesto (kas irgi nėra labai blogai).
Nors tešla ir kepantys keksiukai turėjo rausvą atspalvį, tačiau iškepę jie buvo tik šokoladiniai. Ir nei spalva, nei skoniu neišsidavė slepiantys burokėlius. Beje, nepamirškite iškepusių ir atvėsusių keksiukų uždengti ar įdėti į sandarią dėžutę, kadangi priešingu atveju, jie apdžius (o tai visai neprideda pliusų skoniui).
O maistinę vertę suskaičiavau visai ne siekdama Jus atbaidyti nuo itin kaloringų pagundų, bet tiesiog dažnai prie receptų pasigendu tokios informacijos ir užtrunku, kol susiskaičiuoju. Tiesiog taip sau (visai ne taip sau, bet juk neprisipažinsiu, kad laikausi dietos). Gal ši informacija pravers ir kam nors be manęs.

1 komentaras: