2013 m. kovo 3 d.

Salotos su graikinių riešutų užpilu

Rašydama įrašą apie tai, ką valgau diena iš dienos, bandžiau statistiškai apskaičiuoti, kas dažniausiai atsiduria mano lėkštėse. Ir padariau išvadą, kad jau aštuoneri metai dažniausiai valgau salotas. Tuo tarpu Voras Tinkle receptų sąraše salotų receptų yra lygiai nulis. Ką čia bepridursi, platus pasirinkimas. Dažniausiai mano salotų išradingumas baigiasi ir prasideda mano daržovių lentynėle šaldytuve, o ji nelabai ką nustebintų. Tačiau... praėjusią savaitę interneto platybėse (aka pinterest) radau įdomią idėją salotų užpilui - įprastinėjė taisyklėje aliejus+rūgštis+saldumas aliejų keisti riešutų sviestu. Na, riešutų sviestas ne šokoladas, bet man vis tiek patinka, tad kodėl gi neišbandžius. 

Užpilui reikės:
1 puodelio graikinių riešutų
2 šaukštų medaus
1/4 puodelio obuolių acto
druskos
vandens (pagal skonį)

Salotoms reikės:
Žalių salotos lapų (naudojau romaninę salotą bei špinatų lapus)
1 puodelio ananaso, pjaustyto kubeliais
1 obuolio, nulupto ir pjaustyto kubeliais
2 saliero stiebelių
druskos
alyvuogių aliejaus
1/3 užpilo
džiovintų spanguolių ir graikinių riešutų papuošimui

Užpilui graikinius riešutus supilkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sumalkite iki miltukai taps lipnūs (t. y. pradės skirtis riešutų aliejus). Supilkite obuolių actą, medų, druską ir malkite toliau iki masė taps vientisa. Tuomet įpilkite šiek tiek vandens. Vandens kiekis priklauso nuo pageidaujamos galutinės padažo konsistencijos. Man prireikė apie 80 ml vandens (po truputį pyliau ir visa tikrinau tirštumą - maniškio užpilo konsistencija priminė jogurtą). Tuomet dar kartą  blenderiu ar kombainu išmaišykite viską.
Salotų lapus supaustykite (ar suplėšykite). Jei salotos kietesnės, galite jas įtrinti alyvuogių aliejumi ir druska  (maniškės buvo pakankamai jaunos, todėl tiesiog įbėriau druskos). Suberkite ant viršaus obuolių ir ananaso kubelius (naudojau konservuotą ananasą, prieš tai sirupą numirkiusi vandenyje), supjaustykite saliero stiebus (perpjaukite išilgai ir susmulkinkite), suberkite į salotas, užpilkite trečdalį paruošto padažo ir išmaišykite. Viršų apibarstykite džiovintomis spanguolėmis ir smulkintais graikiniais riešutais. Pasidalinkite su draugu ar drauge, nes salotų užteks dviems personoms (nebūtinai naktinėms). 
Receptas iš betacyanin.

7 komentarai:

  1. Apie dažnumą ir salotų turinį labai pritariu. Ir dabar man vėl sezoninis susimaišymas-automatiškai noris salotų, nors vėsu lauke vis dar, bet nebesusitariu su savim ruošti kažką šilto..
    p.s. salierą salotose mėgsti? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš pernai po to, kai pasidariau tą dviejų dienų juice fasting, tai brrr, salierų nebegaliu pakęsti. Net kvapo. Bet žinok čia kartu su obuoliu ir ananasu nelabai jaučiasi. Tiksliau visai nesijaučia tas salieras :)

      Panaikinti
    2. Vava susirinkom visos ir nutarėm asmeniškai, kad salotų mokytis reikia..o atrodo, kas čia sunkaus... iš to lengvumo net skardinę tuno tyyyngiu atsiradyt, nes sūros greičiau į salotas patenka :D

      Panaikinti
  2. Mano salotos dažnai pasibaigia pomidoru, svogūno laiškais, feta ir šlakeliu aliejaus. Nors sakiau jau šią vasarą,tai tikrai išmoksiu daug daugiau. Na, tikrai išmoksiu. Beje, labai jaukios nuotraukos. Natūralios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) Na, maniškės salotos dažniausiai apsiriboja salotos lapu, pomidoru ir tunu :D Jei netingiu dar kiaušinį išsiverdu ir, jei labai labai netingiu, raudono svogūno įsipjaustau :D Man irgi reikia mokytis ir ieškotis naujų salotų idėjų. Tai va, po truputį ieškausi :)

      Panaikinti
  3. Su nekantrumu laukiu kitų salotų receptų pasirodymų, nes man tavo receptai labai patinka. :D T.y. jei pamatyčiau tą patį receptą kažkur kitur, galvočiau "hm neee, gal geriau neeee", o kai pamatau čia, tai iškart mintis "o, aš irgi noriu" :D like obuolys, ananasas plius salotų lapai, aliejus, salieras? Crazy! Bet gal būtų ir visai nieko? Tuo labiau jau seniai esu prisiekusi sau atrasti daugiau salotų receptų, nes mano irgi apsiriboja agurkas-pomidoras-tunas-iceberg'o salotos, ir daugiau neįsivaizduoju ką galėčiau sugalvoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip miela :) bet tikrai, kaip mane pamaloninai šiuo komentaru :) Jesss, reiškia kažkam patinka, ką darau :) Smagu :)

      Panaikinti