2012 m. gegužės 12 d.

Migdolų pienas

Dar dvyliktoje klasėje chemijos mokytoja pasakojo, kad suaugusiems žmonėms nerekomenduojama piktnaudžiauti pienu ir jo produktais. Berods, organizmas nebegamina fermentų, kurie padėtų perdirbti pieną (o ir šiaip, karvės pienas yra skirtas veršiukams ir jo pagrindinė paskirtis - padėti veršiukams priaugti svorio ir užaugti). Be to, beveik penktadalis žmonijos netoleruoja laktozės, o dalis jų yra alergiški pienui. Žodžiu, porai savaičių prie viso sąrašo nevalgomų dalykų nusprendžiau pridėti dar ir laktozę. Tada išsiruošiau į parduotuvę įsigyti įvairių pieno pakaitalų: sojos miltelių, kokoso grietinėlės, migdolų pieno. Ir, omg, už litrą migdolų pieno teko pakloti kiek daugiau nei 15 Lt (mano sveikų produktų parduotuvė kainas pakankamai pasididinusi). Be to, pirktas migdolų pienas sudėtyje dar turėjo cukraus, kvapų ir krakmolo. Visiškai nesuprantama ir nelogiška. Ypač, kai pasigaminti migdolų pieną pačiai itin paprasta ir greita.
Porai dienų užmerkiau puodelį migdolų (~200 g) vandenyje (tiesa, per tą laiką juos porą kartų perploviau, nes vanduo kažkoks purvinai rudas buvo), po to supyliau juos ir 7 puodelius vandens į blenderį ir kelias minutes viską palikau blendintis. Tada skystį perkošiau per sietelį, o vėliau per kelis kartus sulenktą marlę ir viskas. Dabar šaldytuve stovi beveik pusantro litro migdolų pieno (okay, tiek nebestovi, nes pusę litro jau sunaudojau).
Migdolų pienas neturi jokio keisto prieskonio, riešutų skonio beveik nesijaučia, o panaudoti galite bet kur - žaliesiems kokteiliams, kavai, kiaušinienei, kepiniams. Laikyti patartina šaldytuve, o suvartoti - per savaitę. Tiesa, pienas susisluoksniuoja, todėl prieš gerdami suplakite. Beje, nusunktas migdolų šiošes galite išdžiovinti ir panaudoti vietoj migdolų miltų. O pusantro litro migdolų pieno tekainavo 4 Lt (suprantama, jei pirksite ekologiškus migdolus, kainuos kiek brangiau).

8 komentarai:

  1. Koks fantasttinis dalykas! nesu girdejusi apie tokia niekad!! Reiks butinai butinai ismeginti :0 Aciu uz recepta! Ir tikrai skanus gaunai ? Puikus pieno pakaitalas ar tik is bedos?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su migdolų pienu išsiplaks puta kapučinui?? :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemėginau, nes buvo gaila savo kavos aparato, kur pienas per sistemą kaitinamas, kadangi vis gi piene lieka šiokių tokių mažulyčių migdolų dalelių (ir nesinori, kad aparatas užsikištų). Bet manyčiau, kad išsiplaktų puta iš migdolų pienų :) Tik nebus jinai labai tvirta, bet išgerti puodeliui cappuccino turėtų pakakti :)

      Panaikinti
  3. Kaip įdomu! O ir kaina patraukli gaunasi :D Norėsiu būtinai išmėginti!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man šio pieno įpylus į kavą, ją kažkodėl "sutraukia". Gal žinote, kaip to išvengti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tiesų? Kaip keista. Šviežias migdolų pienas sutraukia? Man niekados neteko to patirti. Šiaip jau rūgštis sutraukia, bet iš kur ta rūgštis tame piene. Hm, deja, tikrai nežinau, ką patarti :(

      Panaikinti