2013 m. birželio 9 d.

Dviejų rūšių morengai

Prisipažinsiu: vakar išmečiau lėkštę ryžių. Ne, ne dėl savo visiškai prastos koordinacijos (nors tą patį vakarą išpyliau šampano taurę draugei į lėkštę, aukštyn kojom apverčiau atidarytą alaus skardinę... ir savo įnirtinga gynyba du prieš du krepšinio žaidime priverčiau draugę šlubuoti likusią vakaro dalį). Tiesiog jie buvo absoliučiai nevalgomi. Taip jau nutinka, kai atsiranda penki virėjai, kurie skirtingai įsivaizduoja, kas yra dešimt minučių. Pasirodo, kitiems jos baigiasi greičiau. Tačiau paprastai maisto negaliu išmesti. Juk vienaip ar kitaip jį galima panaudoti. Kur nors. 
Po atostogų Portugalijoje prieš keletą metų grįžau susižavėjusi pasteis de nata pyragėliais, tačiau plikytam kremui sunaudojami tryniai palieka nemažą kiekį baltymų. Tad dabar namuose pasteis de nata dažniausiai atsiranda kartu su morengais. Ir išmesti nieko nereikia, ir savaitę valgyti beskonę baltymų kiaušinienę (nes juk trynys - pati geriausia kiaušinio dalis) nesu priversta, o ir saldumynų turiu dvigubai daugiau. Taigi šįkart dviejų skirtingų rūšių morengai: vieni įprastiniai, o kiti - su klevų ar agavų sirupu. 

Cinamono morengai su migdolais ir jūros druska
4 didelių kiaušinių baltymai
240 ml klevų ar agavų sirupo
1 arb. š. šviežių citrinų sulčių
1/4 arb. š. jūros druskos
1 arb. š. cinamono
60 g migdolų
jūros druskos papuošimui

Migdolus pakepinkite sausoje keptuvėje, kad jie šiek tiek apskrustų, ir sukapokite didesniais gabalėliais. Į dubenį supilkite kiaušinių baltymus, citrinos sultis, klevų ar agavų sirupą, druską ir įstatykite virš verdančio vandens (t. y. virš puodo su verdančiu vandeniu). Maišydami pakaitinkite mišinį 2-3 minutes. Nukėlę dubenį, mikseriu plakite masę apie 5-7 minutes, iki plakamas mišinys pakankamai sutirštės ir ims išlaikyti savo formą (jei iš mišinio galite formuoti įvairias kopas ir kalnelius ir jie nesubliūkšta, reiškias, išplakėte pakankamai). Mentele atsargiai įmaišykite cinamoną, o tuomet konditeriniu maišeliu ar tiesiog šaukštu formuokite morengus kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Pabarstykite migdolų gabalėliais ir druska (nepersistenkite su druska) ir kepkite/džiovinkite 95 C laipsnių temperatūroje apie 2 val. Orkaitę išjunkite ir leiskite morengams visiškai atvėsti orkaitėje. 
Receptas iš gourmande in the kitchen

Morenginiai sausainiai su citrinos žievele
2 didelių kiaušinių baltymai
žiupsnelis druskos
170 ml cukraus
1 arb. š. citrinos žievelės (+ papildomai papuošimui)
1 arb. š. vanilės ekstrakto

Baltymus plakite iki jie visi suputos (t. y. nebeliks skaidraus skysčio), įberkite druskos ir, šiek tiek padidinę mikserio greitį, iš lėto berdami cukrų plakite iki mišinys sutirštės, ims blizgėti ir išlaikys savo formą (ta pati besilaikančių kalnelių taisyklė). Mentele atsargiai įmaišykite citrinos žievelę ir vanilės ekstraktą, masę sukrėskite į konditerinį maišelį ir formuokite morengus. Puoškite likusia citrinos žievele. Kepkite/džiovinkite 95 C laipsnių temperatūroje apie 2 val. Orkaitę išjunkite ir leiskite morengams visiškai atvėsti orkaitėje. 
Receptas iš Joy the Baker.

6 komentarai:

  1. Oi kokie mieli:) Paragaut norėčiau, nors to saldumo žiauriai bijau - niekad morengų mėgėja dėl to nebuvau.
    Bet pirma mintis (kvaila) šovė į galvą pamačius įrašą - ''kiek laiko kaupti baltymus reik :D''

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neilgai visai :D vieną kartą iškepi pasteis de nata ir turi pakankamai baltymų net dviems trims normoms morengų :D

      Panaikinti
  2. Tiesiog žavu! Jaučiu, kad tai bus antras mano baltyminis skanumas, po įspūdingos pavlovos kurią gaminau motinos dienai. O saldumas yra tikrai man nepriešas :)) Ypač su citrinos gaidele, mmm..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mm, kaip tik ateina pavlovos sezonas, nes tiek visokių uogų pasirodys, tai reiks kaupti baltymus pavlovoms :) O citrinos žievelė tikrai gerai tinka morengams, lengvas kartumas nukenksmina tą saldumą :)

      Panaikinti
  3. O aš savaitgalį kepiau morenginį tortą su migdolais ir braškėmis :) Ups, pasigyriau :D Iš tikrųjų, tai norėjau paklausti, kaip sekėsi baltymus plakti su agavos sirupu? Darydama tortą pagalvojau apie sveikesnę cukraus alternatyvą, bet pabijojau, kad masė tinkamai neišsiplaks :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas tortukas pasakiškai skamba :) O su agavos sirupu pakankamai gerai sekėsi plakti. Na, nors, jie kiek skystesni gavosi nei su cukrumi plakti (formos nelabai išlaikė, nes taipogi žvaigždutės antgaliu spaudžiau), bet šiaip viskas okay :)

      Panaikinti