2012 m. lapkričio 7 d.

Paleo mityba ir knyga It Starts With Food


Prieš gerus metus išgirdau apie naują mitybos ir sveikos gyvensenos judėjimą: žmonės atsisakydavo visų naujųjų laikų pasiekimų maisto srityje ir rinkdavosi maitintis kaip urviniai žmonės. Prietrankos pagalvojau tuomet. Tačiau žingsnis po žingsnio ir pati pasidariau prijaučianti prietrankom.
Pirmiausia susitarkim dėl kelių dalykų: tiek šiame įraše, tiek šiame tinklaraštyje žodis "dieta" reiškia mitybos būdą, o ne vieną iš griežtų "suvalgyk tris agurkus ir numesk dvidešimt kilogramų per dvi dienas" dietų. Jos visiškai beprasmiškos, neveikia ir apie jas kalbėti net neverta. Antras dalykas: visi esam skirtingi, tad kiekvienam patinka ir yra reikalingi kitokie dalykai, tame tarpe ir mityba. Palaikau tiek vegetarus, tiek žaliavalgius, tiek saiko taisykle besivadovaujančius ir valgančius visus maisto produktus, o čia pateikiu tik savo nuomonę apie tai, kas tinka man.

Kas yra Paleo dieta?
Knygos It Starts With Food apžvalga
Kaip Paleo atrodo realybėje?

PALEO DIETA (ang. Paleo diet, Primal diet, Caveman diet).

Jei dar neteko girdėti apie pirmykščių žmonių arba paleo (paleopaleolito trumpinys) dietą, galiu pasakyti, kad patys Paleo šalininkai teigia, jog tai antras didžiausias mitybos judėjimas (po vegetarizmo). Akmens amžiaus mityba jokiu būdu nereiškia, kad tenka graužti šakneles ir ieškoti mamutų. Pagrindinė Paleo taisyklė yra kokybiškas neperdirbtas maistas, t. y. renkamiesi ekologiški produktai, laisvai auginamų ir žole šeriamų gyvulių mėsa, laisvai auginamų vištų kiaušiniai. Tokiu būdu pagarba išreiškiama tiek gyvajai gamtai, tiek žmogaus organizmui, jo neteršiant šimtais genetiškai modifikuotų konservantų ir "maisto priedų", antobiotikų ir beverčių pašarų, kuriais yra šeriami įprastai auginami gyvuliai. 
Paleo mitybos taisyklės neleidžia vartoti jokių grūdinių kultūrų (įskaitant pseudogrūdus - kinvą ir burnotį), ankštinių augalų ir jų vaisių (įskaitant soją bei jos subproduktus), cukraus ir dirbtinių saldiklių (įskaitant ir nerafinuotą cukrų), pieno produktų (nors primal šaka leidžia laisvai augintų karvių pieną ir jo gaminius) bei jokių apdirbtų ir perdirbtų maisto gaminių (na, žinot, traškučiai, kola, McDonald's meniu ir kt.). Tikriausiai kyla klausimas, o tai kas tuomet yra leidžiama leidžia valgyti. Paleo atstovai renkasi mėsą, kiaušinius, žuvį (patariama rinktis ekologiškus produktus), daržoves, vaisius, įvairius aliejus, sėklas, riešutus. 
Paleo maisto piramidė atrodo maždaug taip (paveikslėlis iš čia): 
Nuo apačios į viršų - Mėsa ir žuvis / Daržovės / Vaisiai / Riebalai / Riešutai ir sėklos. Tiesa, čia turima omenyje ne pats maisto kiekis, tačiau gaunamų kalorijų kiekis. Nors, visgi aš labiau vadovaujuosi kiek kitokia paleo mitybos piramide. Tas ir smagiausia, kad  iš leidžiamų maisto grupių kiekvienas gali sau prisitaikyti tinkamiausią meniu. 
Karts nuo karto tenka sulaukti klausimo "O kodėl negalima valgyti šito?" (iš tiesų, tai dažniau būna klausimas "O kodėl tu šito nevalgai?"). Visai neseniai teko skaityti straipsnį apie imunines ligas ir daugumos jų priežastį - organizmo uždegimą. Autorius pažymėjo, kad visas mūsų valgomas maistas, patekęs į organizmą, sukelia šiokį tokį uždegimą, vieni - daugiau, kiti - mažiau. Organizmo imuninė sistema yra pritaikyta gintis nuo svetimkūnių ir praleisti savus, pažįstamus kūnelius (baltymus). Panašiausi į žmogaus kūną sudarančius baltymus yra gyvuliniai baltymai, tuo tarpu į organizmą patekus grūdinių baltymų (tarp jų ir gliutenui), ankštinių baltymų, imuninė sistema tokius baltymus atpažįsta kaip svetimkūnius, nuo kurių reikia gintis, todėl visa organizmo energija yra skiriama apsaugai nuo blogųjų baltymų. Tokiu būdu net ir nesant ryškių išorinių maisto netoleravimo požymių (pvz., egzemos, bėrimų, slogos), žmogus nuolat jaučiasi pavargęs ir neturintis jėgų, kadangi energija yra eikvojama apsaugai nuo ką tik suvartoto maisto. Tiesa, straipsnyje buvo nagrinėjamos autoimuninių ligų (pvz., vilkligės, reumatoidinio artrito) priežastys, tačiau toks aiškinimas tinka ir kitais atvejais. 
Paleo mitybos stilius sparčiai populiarėja pasaulyje, suprantama, labiausiai didžiosiose valstybėse: JAV, Australijoje, Jungtinėje Karalystėje. Glaudžiai su Paleo susiję ir CrossFit užsiėmimai - iki valandos trukmės treniruotės, kuriose didžiausias dėmesys yra skiriamas jėgos pratimams, o pačios treniruotės yra universalios visam pasauliui (t. y. tokiu pat pavadinimu bus tokia pati treniruotė). Berods praėjusio Vilniaus maratono metu ir Vilniuje buvo galima išbandyti CrossFit, bet daugiau Lietuvoje CrossFit bendruomenių ir konteinerių  kol kas nėra (arba apie jas man dar neteko išgirsti). O gaila, gaila...

Dallas&Melissa Hartwig - It Starts With Food knyga


Paleo principus ir taisykles lengvai galima rasti internete, tačiau po įvairiausių straipsnių skaitymo norėjosi daugiau informacijos, platesnių paaiškinimų ar tiesiog visko vienoj vietoj. Peržiūrėjau visus naujesnius Paleo "žinynus" (Practical Paleo, The Paleo Solution, Primal Blueprint) ir vis tiek galiausiai apsistojau ties šių metų birželį išleista It Starts With Food (liet. Viskas Prasideda Mityba). Ir nesigailiu nei trupučio. Tikrai gerai ir smagiai parašyta knyga. Autoriai koncentruojasi ne ties svorio metimu ar geresne išvaizda, tačiau siekiama geresnės gyvenimo kokybės: gilesnio miego, daugiau energijos, mažiau ligų. Pateikta tiek mokslinė informacija, tiek iš autorių patirties surinkti faktai, paaiškinta kiekvienos maisto grupės nauda ir žala organizmui. Bet svarbiausia, knyga neapsiriboja vien tik tuo, ką galima ir ko negalima valgyti. Kaip patys autoriai sako, tokia knyga būtų labai trumpa, o be to, daugelis ir taip žinom, kas mūsų organizmui gerai, o kas  - ne per daugiausiai. Daugelis mūsų turim emocinį ryšį su maistu (na, pakelkit rankas, kas susinervinę einat ieškoti šokoladinio saldainio?), kuris verčia rinktis ne pačius idealiausius maisto variantus. It Starts With Food paaiškins, kodėl jaučiam potraukį saldžiam maistui ir kodėl kartais atrodo, jog numirsim, jei negausim tos bandutės iš kepyklėlės ant kampo, nors prieš dešimt minučių ką tik sau prisiekėm, kad laikysimės dietos. Ir kodėl neveikia ta šiuolaikinė dieta su mažai riebalų ir neva sveikais angliavandeniais bei liesais pieno produktais. Skaičiau knygą ir norėjosi linksėti galvą ties kiekvienu sakiniu, nes viskas buvo tiesiog tobulai įtikinama.
Melissa ir Dallas turi keturias gero maisto taisykles, kurias būtinai turi atitikti mūsų valgomas maistas. Jei koks nors produktas pažeidžia nors vieną iš taisyklių, jo valgyti nerekomenduojama. Taigi, maistas turi 1) skatinti sveiką psichologinį atsaką (pvz., cukrus ir perdirbti angliavandeniai skatina jų norėti dar ir dar, sukelia nesveiką potraukį, taigi pažeidžia pirmąją taisyklę); 2) skatinti sveiką hormonų atsaką (pvz., apdirbtas maistas, kuris greitai paverčiamas gliukoze, skatina pernelyg didelio kiekio hormonų išsiskyrimą, todėl greičiau pasijuntame alkani, todėl gali augti svoris, pasireikšti nuotaikų kaita); 3) palaiko sveiką žarnyno mikroflorą (tam tikras maistas skatina blogųjų bakterijų žarnyne gamybą); ir 4) palaiko imunitetą ir sumažina uždegimą (jau minėjau, kad pvz., tam tikri baltymai - glutenas vienas jų - skatina imuninę sistemą kariauti pačiai su savimi). Tik keturios taisyklės. Paprasta.
"Viskas prasideda nuo mitybos" sako autoriai, tačiau knyga ne tik apie tai. Puikią sveikatą ir gerą gyvenimo kokybę nulemia 9 faktoriai, kuriuos Melissa ir Dallas aptaria knygoje. Na, o pačią knygos idėją puikiai iliustruoja citata: "Because getting healthy doesn't happen just because you're taking a pass on bread" (liet. Nes sveikas netapsi vien dėl to, kad atsisakai duonos). Net jei ir neplanuojate pilnu tempu nertis į Paleo mitybą, ši knyga verta dėmesio dėl elementarių žinių apie baltymų, angliavandenių ir riebalų įtaką savijautai, sotumui, hormonų išsiskyrimui ir dėl tų likusių 8 faktorių, kuriuos dažnai pamirštam, ieškodami sveikesnio gyvenimo.

Tai vis gi kaip atrodo ta Paleo dieta?

Jau kurį laiką stengiuosi rinktis keturias minėtas taisykles atitinkantį maistą, o beveik mėnesį valgau išskirtinai Paleo principus atitinkančius patiekalus. Na, tikra urvinė moteriškė (tetrūksta tik raudonų plaukų ir baltos suknutės - ir galėčiau būti Vilma iš Flinstounų).
Kepti kiaušiniai su saldžiąja bulve // Omletas su rūkyta lašiša ir daržovėmis // Maišyta kiaušinienė su šaldytomis daržovėmis
Maišyta kiaušinienė su vištiena ir vynuogėmis // Pusryčių "keksiukai" // Kiaušinienė su saldžiųjų bulvių kubeliais ir špinatais
Maišyta kiaušinienė su brokoliais // Maišyta kiaušinienė su namine rūkyta dešryte // Maišyta kiaušinienė su saldžiosiomis bulvėmis ir kt.
Štai kaip maždaug atrodo mano pusryčiai (paspaudę ant paveiksliuko, galite pamatyti didesnį). Dažniausiai pusryčiams valgau kiaušinius ar kiaušinienę (bet nebūtinai visada) tiesiog dėl to, kad man kiaušiniai patinka ir nepabosta. Juolab, kad visada galiu sumesti į keptuvę bet ką ir visada gaunasi gerai.
Kiniški žiedinio kopūsto "ryžiai" su kiauliena // Vištienos salotos su alyvuogėmis // Fritata su cukinijomis ir paprika
Kumpio, kiaušinio ir brokolio salotos // Kepinto moliūgo ir vištienos salotos // Piemenėlių pyragas
Žiedinio kopūsto pica // Salotos su vištiena // Avienos kotletukai su spanguolėmis ir cukinijos "makaronais"
Štai taip atrodo mano pietūs ir vakarienės (nes dažniausiai tai, kas liko nuo vakarienės, nešuosi į darbą pietums). Tikrai nieko itin keisto ar nepaprasto. Dažniausiai vyrauja salotos, nes paprasčiausia ir greičiausia pagaminti. O ir skanu :) (paspaudę ant paveiksliuko, galite pamatyti didesnį)
Šalta arbūzo ir pomidorų gaspacho sriuba // Kokoso drožlių blyneliai su mėlynėmis // Trinta moliūgo ir žiedinio kopūsto sriuba
Morkų ir imbiero sriuba // Migdolų miltų ir linų sėmenų keksiukai // Trinti bananai ir razinos su riešutais
Moliūginė migdolų miltų duonelė // Kokosinis žiedinio kopūsto "ryžių" pudingas // Kokoso ir linų sėmenų blyneliai
Na, o čia pavaizduoti visi kiti patiekalai (paspaudę ant paveiksliuko, galite pamatyti didesnį). Kai kurie iš jų valgomi pusryčiams, kiti vakarienei, trečiais pasimėgaujama tik ypatingomis progomis. Na, ir sriubos, nes jos kažkaip iškrenta iš visų kitų kontekstų.

Jei kilo kokių klausimų ar neaiškumų, tiesiog norit pasidomėti kokiu nors vienu Paleo aspektu ar sužinoti kažką daugiau, pasmalsauti, kas ten per neaiškūs ingredientai pas mane lėkštėje, galit rašyti man čia ar elektroniniu paštu vorastinkle@gmail.com, visada mielai atrašysiu :)
Redaguota (2013-11-04): jeigu ieškote receptų, pirma patikrinkite nuorodą puslapio viršuje su prierašu "Receptai". Taip pat apsilankykite tinklaraštyje Keista Paprasta bei Supermamų grupėje Paleo. Kitų paleo receptų lietuvių kalba negaliu pasiūlyti, o anglų kalba paleo receptų pilnas internetas.

60 komentarų:

  1. Nerealiai! Labai faina! o knygą pati skaitau ir kaifuoju - dauguma žinoma, ir iš esmės nieko naujo, tik žymiai giliau užtvirtina tai, ką ir žinau bei tikiu, kad taip yra, nes taip ir yra... Insulino reikalai pavyzdžiui? Jie man aktualūs deja vien nenorint, kad genetika savo padarytų..
    O atidžiau pažiūrėjus, kas žino Paleo, mano net receptai tokie beveik, nes nuo to ir prasidėjo rūpinimasis savo maistu, kad nekraut į save bet ko, plius man tai labai tinka ir vis tyliai esu ne kartą sakius 'ha apėjau ir radau, kas man tinka, o valgau... ha daug įvairiau, riebiau (gerai nuskambėjo?), o tai pasakyti, svoriu besirūpinančiam, bet neapsišvietusiam žmogui, akys ant kaktos iššoktų ... riebiau? daugiau? :D Taip taip :) nesu geresnės formos buvusi, jei jau taip sneket :) Ir savijauta bus dar geresne, nes pati ismeginsiu Whole30 greitu metu - issukio sau reikia, o ir alergenus patraukti is raciono ir save pastebet :) O racionas nerealiai skanus! Foto seiles tampo.. :)))
    Saunuole uz post'a!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinai, aš ir skaitydama ISWF, daugumą dalykų žinojau, bet jie taip gražiai pateikia, išreiškia taip, kaip aš niekad nemokėčiau išreiškti ir viskas tiesiog idealiai sugula į savo vietas :)
      Tai va, kai iš tiesų dabartinė rykštė yra visai ne riebalai, bet perdirbtieji angliavandeniai, o žmonės toliau renkasi liesus ar be riebalų produktus (o po to skundžiasi odos ir plaukų problemomis bei niekad nepraeinančiu alkiu), tai ką gali padaryt. Tik naiviai tikėtis, kad gal pasidomės kas kada. Bet... Paleo police mes nebūsim :D

      Panaikinti
  2. Suintrigavo šis įrašas mane :) Tad nusimuilinau nuo darbo - valandžiukė paieškų ir e-knyga jau mano kompiuteryje :) Už poros dienų pradėsiu skaityti ir pasakoti vyrui :D Nes jis irgi labai panašiai intuityviai vis užsiprašo, kad kažką pagaminčiau. Tik vat jam varškė yra būtina, nes kitaip dantys pradeda klibėti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Och, e-knyga kažkur buvo! O mes su Indre kankinomės belaukdamos mūsų popierinių variantų. Iš tiesų labai labai džiaugiuosi, kad sudomino knyga ir patys principai. O dėl varškės, tai priklauso nuo organizmo toleravimo. Po Whole30 yra introduction, t.y. produktų įvedimas po truputėlį atgal, tad jei įvedus pieno produktus, organizmas nesureaguos neigiamai, labai puiku, reiškias tinka ir galima toliau mėgautis :) Dar galit pasiieškoti The Primal Blueprint knygos (ar tinklalapio), nes Primal leidžia pieno produktus, tai vyrui bus pats tas :)
      Aš tai iš tiesų vis pagalvoju, kad šita dieta tokia vyriška - juk leidžia tiek mėsos valgyti, tad vyrams būtų pats tas. Bet va, kai pasakai, kad reiks ir duonos bei pyragėlių atsisakyti, kažkaip liūdnai pasižiūri ir sunerimsta: "O tai ką aš tada valgysiu?" :D

      Panaikinti
    2. Amazonėje yra Kindle Version, bet tikriausiai ji tiesiai ir siunčiama į KIndle ir jame tik tegalima skaityti.. ir nebrangiai kainuoja ta versija, o kitur elektroninių nesu mačius, nebent per Whole9 puslapį spragtelėjus kažkur.

      Panaikinti
    3. aš be torentų tiesiai, tik pdf formatu neradau, tai pasiėmiau epub, kas irgi tinkama mano tablet'ui (kurio dėka pamėgau skaityti e-knygas). Žinoma ir per paprastą kompą epub'us galima skaityti tik per Mozilla naršyklę.

      Na radau internete ir The Primal Blueprint ir dar netyčia parsisiunčiau Primal Blueprint cookbook. :) Kažkokia sėkminga diena :D tik va darbui tai nesiseka :D

      Jetus dabar bus skaitymo visam mėnesiui :D

      Panaikinti
    4. Gal galetumet pasidalinti epub knygom prasau. Blondinuke1980@gmail.com

      Panaikinti
    5. Anglišką versiją galite parsisiųsti iš Amazon, Barnes and Noble, lietuvišką - iš knygos.lt.

      Panaikinti
  3. Beje, aš tavo piramidei labai pritariu, piramidės pamatams t'sakant :) Aš visada valgau jau n metų tokiu principu: daržovės pagrindinis patiekalas, o visa kita garnyras... atvirkščiai nei įprastai sakoma: kokios daržovės garnyrui? :)) Daržovinė esu labai labai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha, man irgi vien mėsa apsivalgyti neišeina :D ir kiek pamenu, man rods pagal ISWF irgi panaši piramidė kaip manoji, t.y. daržovės pagrindas, po to baltymai, o visa kita not important :D juokauju :)

      Panaikinti
  4. Patiekalai tai labai skaniai atrodo, vien pamačius jau vilioja knygą pavartyt. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėkui, Laurut :) Na, pačioj knygoj receptų ne per daugiausia, bet pats knygos turinys tikrai daug geriau už bet kokią receptų knygą (nors aš, kas nebūtų per maža, kartu nusipirkau dar ir paleo receptų knygą :D).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Antra diena in Whole30 business :) Smegenai neveikia kai kažką pasigaminti- sumetu keptuvėn ką turiu, ir tuom baigias :) kai darban neštis ruoštis reikės kažką išmėginsiu visokias tortilijas :D

    oi blin..atsiminiau, juk picos padai kameroj yra... ot tai va :D bet išgyvenama, gyvenama, gyvenu skaniai :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Knyga tikrai patiko, labai įdomiai paaiškinta (ir svarbiausia, kad paaiškinta apskritai, o ne tik vieni 'nurodymai' ir 'rekomendacijos'). Tiesa, whole30 nežinau ar kada artimiausiu metu (ar apskritai) išbandysiu. O ar Jūs susigundėte išbandyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yay, dar kažkas be mūsų su Indre perskaitė ISWF, labai labai džiugu, kad žmonės domisi sveikesne mityba ir alternatyviomis sveikos gyvensenos teorijomis (nes, na, kaip kitaip pavadinti paleo :D).
      Mano Whole30 buvo labiau Whole44 :D gruodžio pradžioj kaip tik baigiau, db kalėdinis laikotarpis, tai vis medutis ar šokoladas koks aplanko namus, tad nebetaikomos whole30 taisyklės :) O nuo sausio 1-os vėl pabandysiu (jungsiuos prie Whole9, aka Melissos ir Dallas, organizuojamo challenge) :)

      Panaikinti
    2. Va aš pastaruoju metu šiaip stengiuosi taikyti paleo principus (dar tik pati pradžia, taip sakant), ir Kalėdiniu laikotarpiu pabijojau jamti whole30 už ragų (karšto vyno vilionės ir panašiai), tai dabar tiesiog 'pažindinuos', būtų smagu tą Sausio challenge prigriebti, na bet pažiūrėsim, kur nuves mane gruodis :D

      Panaikinti
    3. aš tai jau matau kaip mane gruodis veda prie krūvos sausainių, vynų ir močiutės mišrainių... aš nekalta, čia vis ta aplinka :D Okay, laukiam sausio ir žiūrėsim, gal kažką gero atneš naujieji :)

      Panaikinti
  8. Sudomino :) paskaitysiu ir aš šios knygos epub, kai tik baigsiu griaužt kitas autobuse :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad sudomino :) būtinai perskaityk - įdomiai aprašyta organizmo veikla, kaip tam tikras maistas hormonus veikia ir pan. Net ir bendroms žinioms papildyti įdomu :)

      Panaikinti
  9. O lietuvių kalba knygos šios nėra? Nelabai su anglų kalba draugauju :(

    AtsakytiPanaikinti
  10. jo, o Paleo šalininkai niekur neužsimena, kad gyvuliniai baltymai gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, didina vežinių susirgimų riziką, apkrauna kepenis ir inkstus? a? gražiai pateikta eilinė pasaulio psichozė ne daugiau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O jūs pirma perskaitykit ką nors daugiau nei delfi, tada kritikuoti galėsit. Kol žinios apie mitybą apsiriboja etiketės ant traškučių pakelio perskaitymu, geriau patylėkit, nes labai kvailai atrodo.
      Cholesterolio hipotezė (aka kad riebalai ir gyvuliniai baltymai didina kraujagyslių ligas) buvo paremta tyrimais, kurių dalis informacijos liko nuslėpta, o šiuo metu ši hipotezė paneigta. Bet kadangi delfis nerašė, tai jūs dar to nežinot.

      Panaikinti
  11. O, labai įdomu. Jau žiūriu praėjo metai nuo šio įrašo, tai ar per tą laiką pavyksta išlakyti mitybos režimą? Ar pasijautė skirtumas sveikatai? Kaip supratau prijaučiat bėgimui (Yes!), kaip tokia mityba dera su bėgimu? Ką knygos autorius sako apie fizinę veiklą ir jos intensyvumą? Būtinai paieškosiu pati šios knygos, nes labai sudomino. Nes aš vat tik neseniai atradau tą Paleo idėją po to, kai suprarau, kad tikrai netoleruoju gliuteno (o kad tai būčiau žinojus tai anksčiau..) Paleo mityboje mane labiausiai neramina gyvulinių produktų proporcija. Pačiai idejai, kad geriausiai maitintis taip, kaip maitinosi mūsų protėviai aš vienareikšmiškai pritariu, bet yra nesutarimų kuo iš tiesų tie mūsų protėviai maitinosi. Vieni vis dar tiki kad Neandartaliečiai buvo mūsų tiesioginiai protėviai ir faktas kad jie maitinosi išskirtinai tik mėsa reikštų, kad ir mes turėtume ja misti. Visgi man įtikinamesnė idėja kad mūsų protėviai buvo "liekni bėgikai", kurių raciono pagrindą sudarė augalinis maistas su gana retais mėsos laimikiais. Dar faktas tas, kad kol žmonės nenaudojo ugnies, grūdų maistui vartoti jie negalėjo, nes gruduose esantis krakmolas yra nevirškinamas kol neapdirbtas terminiu būdu. Ir visgi tyrinėjant "užsikoncervavusių" tautų racioną, kurių dar nepaveikė vakarietiška dieta, kaip pvz Tarahumarų indėnai - bėgikai, pagrinde maitinasi kukurūzų patiekalais ir pupelėmis - praktiškai išbrauktais iš Paleo dietos. Tai kur ta tiesa? Pagal dabar man susidariusį vaizdą, geriasia būtų maitintis daržovėmis, daržovėmis, vaisiais, daržovėmis iš tik truputį kitokio Šiobeito (Dar kartą peržiūrėjau patiekalų foto, tai pas Jus praktiškai taip ir yra, ne? :)) Tačiau kolkas man tai neatrodo įmanoma dėl mūsų geografinės padeties, kur tų šviežių daržovių labai ne kažką.. Na ir pniginės storio prie esamos fizinės veiklos intensyvumo su išaugusiu kalorijų poreikiu..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa, kad girdžiu idėjas, aprašytas Born To Run? Mane irgi sužavėjo ši knyga, ypač ta pusė, kad sportiniai bateliai tik gadina bėgimo formą, taip pat, kad buvome sukurti bėgti ilgiems nuotoliams, o neandartaliečiai išnyko dėl to, kad nesugebėdavo tokius krūvius atlaikyti (o ir šiaip McDougall rašymo stilius nepaprastai prikaustantis prie knygos puslapių). Na, čia visokių versijų yra, kodėl ir kaip neandartaliečiai išnyko, bet viena versija yra tokia, kad homo sapiens sapiens turėjo didesnes smegenis, kurios išsivystė dėl riebalų vartojimo, todėl jie buvo sumanesni ir sugebėdavo susigaudyti situacijose ir sugalvodavo, kaip išgyventi ten, kur neandartaliečiai nemokėjo. Tų tautelių, kurių nepaveikė vakarietiškas gyvenimo būdas, yra daugiau nei vien Tarahumara indėnai, ir iš tiesų, vienos tautos labiau minta augaliniu maistu, kitos gyvuliniu (žr. Ethnographic Atlas, tačiau rašoma, jog vien tik augaliniu maistu mintančių aborigenų grupių nėra) ir jos sveikos, nes maitinasi taip, kaip maitinosi protėviai. Na, o aš pati tikiu, kad kiekvienas yra skirtingas, tad ir tinkanti mityba skirsis. Tikriausiai skaitėte ir Scott Jurek Eat&Run knygą ir Scott pažymėjo, jog tapęs veganu galėdavo greičiau atsigauti po krūvių, padidėjo ištvermė. Jam tiko tokia mityba. Man asmeniškai nei vegetarizmas, nei veganizmas, nei žaliavalgystė netinka. Aš išbandžiau, domėjausi, nuoširdžiai skaičiavau maistines medžiagas, kad gaučiau rekomenduojamomis proporcijomis, ir vis tiek jaučiausi prastai, trūkdavo energijos, berdavo ir pūsdavo pilvuką (tmi! :D). Užtat atradus kitokią mitybą (tada dar nežinojau, jog ji vadinasi paleo), labai greitai atgavau ankstesnę energiją, o svarbiausia, kad nebekankindavo tas nuolatinis poreikis valgyti kas dvi valandas (alkio nejausdavau, bet nukritęs cukraus kiekis kraujyje versdavo jaustis pavargusiai, silpnai, mieguistai, suirzusiai), nes galėdavau nevalgyti ilgą laiką, energija neprapuldavo. Tad man paleo tinka, bet aš tikrai nebandau visų įtikinti, jog jie privalo pereiti prie paleo, kadangi tik pats žmogus gali žinoti, kas jam geriausia. Paleo nėra paremta vien tuo, kad mūsų protėviai taip maitinosi, vadinasi, taip maitintis reikia ir mums. Grūdiniai ir ankštiniai produktai turi antimaistinių medžiagų, kurių vienos neleidžia įsisavinti mikroelementų, kitos ardo žarnyno sieneles ir pan., ir tikrai taip, fermentuojam, daiginant šių antimaistinių medžiagų sumažėja, tačiau grūdai ir pupelės vis tiek nėra ideliausi produktai žmogaus organizmui. Dabar skaitau tokią knygutę Paul Jaminet - Perfect Health Diet, kurioje išreiškiama nuomonė, jog žmogus turėtų maitintis 65 proc. augaliniu maistu ir 35 proc. gyvuliniu maistu, tačiau makroelementų proporcijos 50 proc. riebalų, 20-30 proc. angliavandenių ir 10-20 proc. baltymų (knygoje labai moksliškai, skaičiais, tyrimais, pagrindžiama, kodėl turi būti taip, o ne kitaip... pvz., kad nevalgant, darant pertrauką tarp valgių, organizmas energiją ir medžiagas gauna iš savęs ir būtent tokiomis proporcijomis, tad maitinantis taip organizmui paprasta pereiti nuo maisto virškinimo, prie sukauptų medžiagų deginimo, o mes nejaučiam angliavandenių trūkumo ir energijos šuolių).

      Panaikinti
    2. Po teisybei mane itin domina mityba ir sveika gyvensena (na, iš dalies dėl to, kad turiu polinkį į papildomus kilogramus, iš dalies dėl to, kad noriu jaustis kaip tik įmanoma geriau ir gyventi kaip tik įmanoma ilgiau :D), tad skaitau įvairiausias mitybos knygas, tiek veganizmo, vegetarizmo, tiek ir paleo ir kitokias, o jau tada bandau susisteminti, kas man čia labiausiai iš tų visų knygų tiktų. Tarkim man patinka žalios daržovės, tad nors daugumos paleo knygų autorių daržovės nėra nurodomos kaip svarbus elementas, man jų vis tiek racione turi būti ir nemažai :) Žiemą temiu konservuotus agurkus ir kopūstus iš rūsio (na, ir ką randu parduotuvėse), o vasarą turguj aplankau visas močiutes ir jų salotas :D Iš manęs bėgikė tikrai nekokia, bet man patinka tas accomplishment jausmas prabėgus, runner's high, tad bėgu, kaip sugebu :D O paleo didžiausias privalumas yra geresnė savijauta, geresnė nuotaika ir energijos šuolių nebuvimas :)

      Panaikinti
    3. Labai ačiū už tokį išsamų atsakymą! Taip, tiesa, kad mane labai sužavėjo Born to run ir tas pats Scott Jurek su Eat&Run. Tiesą sakant aš nieko per daug nesistengdama, pradėjus daugiau bėgioti po mažu tapau vegetare, o ir vaikystėje mėsa mane maitindavo tik per prievarta. Atrodo vegetarizmas man net labai tinka, ir jau anksčiau pastebėjau, kad labiausiai tinka daržovės. O vat mano sesė nėštumo metu sunkiausiai išgyveno tai, kad nebeleido sau valgyti ŽALIOS mėsos! Ir dabar jos 2m vaikas net nežiūri į saldumynus, bet pamatęs mėsą pats griebia peilį jos pjauti.
      Visgi aš dar neesu radus pilno atsakymo kas man labiausiai tinka ir užtikrintų pilnavertę mitybą ir dabar tai yra vienas svarbesnių intereso objektų.
      Beje, dėl pertraukų tarp valgių tai man 100% pasiteisino. Baigiu valgyti 18 val. tada miegas puikus, o ryte keliuosi prieš 6 lengva ir žvali. Beje, išskyrus paauglystės laikotarpį problemų su antsvoriu niekada neturėjau, bet nuolatos kankino energijos stoka, kurios priežastis po mažu pradedu išlukštenti. Juo toliau tuo įdomiau. Kažin ką dar sužinosiu išaušus rytojui.. :)

      Panaikinti
    4. Iš tiesų, dauguma bėgikų pasirenka vegetarizmą :) Smagu girdėti, jog su miegu problemų nėra ir tikiuosi, kad rasit atsakymą į energijos stokos klausimą :)

      Panaikinti
    5. dar tik atradau Paleo, ir labai susidomėjau. Gal galite pasiūlyti Paleo valgiaraštį, pav savaitei; būčiau labai dėkinga

      Panaikinti
    6. Sveiki, Paleo esmė yra ta, kad galite valgyti viską, ko geidžia širdis, ir tiek kiek norisi, todėl valgiaraščio tikrai negaliu aš jums sudaryti net jei ir labai norėčiau. Tik jūs pati galite žinoti, kiek jums norisi, ko norisi, ką mėgstate, kokie produktai labiau derinasi ir kada norite valgyti. Be to, valgiaraščio ir nereikia, nes viskas paprasta ir aišku. Jei trūksta patiekalų idėjų, pažiūrėkite mano vasario mėn. įrašą apie Whole30 ir įrašą apie tai, ką valgo blogeriai.

      Panaikinti
  12. i urvus gal grizkim gyventi/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašau :) aš tuo tarpu einu patogiai savo minkštoje lovoje įsitaisysiu.

      Panaikinti
  13. O gal galite kokio deserto recepteli parasyti,kaip pvz,pasigamint tuos keksiukus,ar duonele:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Duonelė neverta tiek vargo ir tokios kainos, kuri išeina ją gaminant, nes skonis tikrai neypatingas. O keksiukai iš migdolų ir linų sėmenų miltų, tad jei tik pradėjote maitintis paleo, verčiau jau venkite šių skanėstų.
      Šiaip jau receptų šiame bloge yra, atsidarykite Receptai grafą viršuje ir patraukite žemyn, ten rasite Paleo receptų. TAČIAU jei tik pradėjote jaukintis paleo, desertų venkite. Bent mėnesį laiko. Turite išmokti tinkamai maitintis, nepataikauti nuolatiniams cukraus ir saldumo norėjimams, nes priešingu atveju nieko gero nebus. Vienų saldumynų keitimas kitais nepadės numesti svorio (jei toks jūsų tikslas) ir nepadės sutvarkyti kitų organizmo problemų.

      Panaikinti
    2. aciu,taip as tik pradejus,ir taip norisi nauju receptu:)

      Panaikinti
    3. Naujų receptų - taip. Desertų receptų - ne.

      Panaikinti
  14. Gal vis delto galite kazkas pasufleruoti kaip rasti atsisiusti ta knyga? Kalbu apie kompiuterini varianta. Kazko man nesigauna rast :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, pirmiausia, kaip matyti iš nuotraukos, tai pas mane popierinis knygos variantas. Antra, Amazon (ar Barnes and Noble) visada galite rasti elektronines knygų versijas. Bet kaip suprantu, ieškote "nemokamos" versijos, o ją tikrai galite rasti torrent'uose, tereikia mokėti Google naudotis.

      Panaikinti
  15. Man labai patiko mintis šio straipsnio pradžioje: "dieta" reiškia mitybos būdą, o ne vieną iš griežtų "suvalgyk tris agurkus ir numesk dvidešimt kilogramų per dvi dienas" dietų. Iš tikrųjų, žmonės dažnai klaidingai supranta šį terminą, nes "dieta" dar nereiškia badavimo, kaip įprasta stereotipiškai manyti.
    O kaip atsitiko taip, kad pati įšsitraukėte į šios naujos gyvensenos judėjimą, jei iš pradžių nebuvo kilę itin didelio susidomėjimo? Įdomu sužinot, kas paskatino tai padaryti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtų gerai, kad ir aplinkiniai, pamatę, kaip atsisakau torto gabalėlio ar šokolado, eilinį kartą neklaustų "Tai bene dietos laikaisi?" :D
      Tiesą pasakius, prieš trejus metus vienu laikotarpiu prasidėjo problemos su hipoglikemija. Na, t. y. aš dabar žinau, jog tai buvo hipoglikemija, o tuo metu galvojau, kad mirštu :D Tiesiog po kiekvieno valgio praėjus pusvalandžiui pasijusdavau silpnai, imdavo svaigti galva, išpildavo šaltas prakaitas. Gydytojai sakė, kad su manimi viskas tvarkoje (nepaisant to, kad gliukozės tyrimas po 2 val. rodė reaktyviąją hipoglikemiją), o šeimos gydytoja konstatavo, jog aš turbūt psichologiškai bijau valgyti ir išrašė raminamųjų. Žodžiu, pagalbos iš jų nesulaukiau, tad pradėjau pati ieškoti informacijos apie tai, kaip maistas veikia savijautą, hormonus, energijos kiekį, nuotaikas. Na, ir kuo daugiau skaitant (ir ne tik internetinius straipsnius, knygas apie mitybą, bet ir tyrimus bei studijas), pačiai bandant, pajutau, jog man asmeniškai geriausia yra atsisakyti cukraus, kviečių ir rugių, pupelių. Pirmasis straipsnis, kurį skaičiau apie paleo, buvo berods New York Times ir paleo mitybos šalininkai buvo pavaizduoti kaip šiek tiek trenkti idėjos vergai :D ir pati mityba keistai aprašyta. O vėliau radosi daugiau straipsnių, platesnės informacijos, daugiau asmeninę patirtį aprašančių žmonių, o dėl to kilo noras pačiai pabandyti. Pabandžius jau po mėnesio pajutau, kad turiu tiek energijos, kad nebežinau, ką su ja daryti :D Ir noro viskam :)

      Panaikinti
  16. Trumpas klausimas,
    Ką manote apie tai, arba ar yra užsiminta knygoje, jog žmogaus žarnynas nėra pritaikytas mėsai virškinti? T. y. žarnynas yra per ilgas mėsai virškinti, priešingai negu plėšrūnų (jų žarnynas trumpas). Mūsų žarnynas yra pritaikytas augalinį maistą virškinti. Be to, priešingai negu plėšrūnams, žmogui mėsos įsisavinimas "suvirškinimas", šalina kalcį iš kaulų. Tiesiog klausiu Jūsų nuomonės. Aš nesu vegetaras, bet renkuosi informaciją iš visur, ir jas sulyginu, ir žiūriu kiekvienos teorijos pagrįstumą. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trumpai apie evoliuciją: žmogus išsivystė iš gorilų. Ar kažko, giminingo beždžionėms, gyvenusioms prieš tuos 3-4 milijonus metų. Australopitekai išmoko vaikščioti stati ar bent jau vaikščiojo stačiau ir geriau nei giminaitės gorilos, mito šaknimis, žolėmis ir vaisiais. Ilgas žarnynas buvo paveldėtas iš protėvių gorilų. Tačiau laikui bėgant, po milijono metų ar pan., australopitekai pradėjo maitintis mėsa. Dar po milijono metų homo erectus jau maitinosi pagrinde mėsa bei randamomis žolėmis, šaknimis, vėliau išmoko susikurti ugnį, kuri neabejotinai palengvino virškinimo procesą ir galimybę vartoti dar daugiau sumedžiotų gyvūnų. Jei pažiūrėtumėte į visų šių mūsų pirmtakų kaukoles, pamatytumėte, jog australopitekų kaukolės mažiausios iš visų ir toliau augo. Būtent mityba mums padėjo išsivysti iš vaisiaėdžių beždžionių ir užsiauginti didesnes smegenis, o tiksliau - gebėjimas valgyti mėsą. Jos ir joje esančių riebalų dėka smegenys (kurias sudaro riebalai) vystėsi ir padėdavo daugelyje procesų. Žodžiu, jei ne mėsa, vis dar sėdėtume medyje. Arba keltume gaisrus Grūto parke.
      Mūsų ilgas žarnynas yra protėvių palikimas ir būtent jis mus daro omnivorais - galinčiais maitintis tiek žolėmis, tiek mėsa. Tačiau mūsų žarnynas skiriasi nuo žolėdžių (avys ar karvės energiją gauna iš riebalų rūgščių, kurias jų organizmas gauna specialių bakterijų pagalba, o žmogaus organizmas negamina fermento celiuliozei perdirbti, mes neturim tokių bakterijų organizme) ar vaisiaėdžių. Žmogus turi itin ilgą plonąją žarną (2-3 k. ilgesnę nei beždžionių), kuri atsakinga už maistinių medžiagų įsisavinimą, ir trumpą storąją žarną (3 k. trumpesnę nei beždžionių), kurioje maistinė ląsteliena iš žolių ar vaisių fermentuojasi (pas primatus) ir įsisavinamos medžiagos. Žmogaus trumpa storoji žarna maksimaliai gali suteikti tik ~10 proc. energijos, tuo tarpu primatų storoji žarna atsakinga už 65 proc. energijos suteikimo. Jei atvirai, beždžionė neišgyventų praradusi storąją žarną, o žmonės, dėl įvairių ligų netekę šios žarnos, gyvena toliau, nes už jų organizmo maitinimą ji minimaliai atsakinga.
      Teiginiai, jog mėsos virškinimas mažina kalcį organizme, yra paremti tyrimais, kurių metu žmonėms ar gyvūnams buvo duodami izoliuoti kiaušinių ar pieno baltymai, tai yra atskirti nuo maisto (niekas realiame gyvenime nesimaitina vien kiaušinio baltymų rūgštimis). Tiesą pasakius, naujesniuose tyrimuose buvo kaip tik nustatyta, kad didesnis baltymų kiekis padeda geriau įsisavinti cinką, jei jo su maistu gaunama pakankamai (http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/584S.full.pdf+html <-- jei skaitote anglų kalba, čia taip pat apžvelgiami ir 15 tyrimų bei pažymima, kad skirtumo tarp vegetarų ir omnivorų sveikatos kaulų tankio atžvilgiu nėra, tačiau virš 50 m. vegetarai jau labiau linkę į kaulų retėjimą). Be to, cinkui įsisavinti svarbus ir vitaminas D, kuriam pagaminti organizmas privalo turėti cholesterolio, o šis gaunamas būtent iš gyvūninės kilmės maisto. Na, ir tikriausiai nereikia pridurti, kad valgyti vien mėsą tikrai nėra nei sveika, nei rekomenduotina. Daržovės ir vaisiai turi sudaryti nemažą valgiaraščio dalį, o jie padeda palaikyti balansą organizme.

      Panaikinti
    2. Ačiū už išsamų atsakymą. Dar prie to paties, ar visa tai aprašoma šioje knygoje ką parašėte (taip pačiai išsamiai)?

      Panaikinti
    3. Na, deja, ne. Tai gana nedidelė knyga ir visus mitybos ir evoliucijos klausimus ji vargiai galėtų aptarti, tačiau bent jau su pagrindais susipažinti tikrai padeda. Aš asmeniškai skaičiau ir turiu nemažai mitybos knygos: keletą veganizmą propaguojančių, keletą bendrai mitybą aptariančių ir penkias ar šešias rekomenduojančias grūdų atsisakyną, riebalų vartojimą ar tiesiog paleo mitybą pristatančias. Man It Starts With Food buvo pirmoji knyga paleo mitybos tema (bet ne pirma tiesiog mitybos tema) ir aš tikrai nuoširdžiai ją visiems rekomenduoju. Net jei paleo ir neimponuoja, tiesiog bendroms žinioms pagilinti :)

      Panaikinti
    4. As irgi susidomejau Paleo mityba sergu autoimunine liga hipotiroze jusu tinklalapi nerandu receptu siuo metu kaip tik skaitau knyga "viskas prasideda nuo maisto" .Gal kas zinot ar yra isleista lietuviu kalba knyga Mickey Trescott "autoimune Paleo Cookbook" daug receptu google taip neaiskiai isvercia nesuprast.

      Panaikinti
  17. Sveiki visi :) Susidom4jau Paleo mityba, bet kad būčiau tinkamai pasiruošes norėčiau iš jūsų sužinoti kuo daugiau receptų, jei Jums nesunku pasidalinkit su manim. Būsiu labai dėkingas :)

    P.S Labai skaniai atrodo straipsnio nuotraukų patiekalai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Bet... juk Paleo mityba totaliai totaliai priešinga taip visam pasaulyje išgarsėjusiai mitybos krypčiai, kuri rėkte rėkia su visias naujausiais ir ilgą laiką sektais moksliniais tyrimais, kad mėsos žmogui nereikia. Kad žmogaus organizmas nepritaikytas valgyti mėsą. Kad gyvūninės kilmės baltymai sendina organizmą ir sukelia civilizacijos ligas (vėžį, širdies, kraujagyslių susirgimus, t.t). Kaip gali būti TOKIOS priešingos nuomonės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O nuomonių visada gali būti ir yra priešingų. Tam jos ir nuomonės, o ne objektyvi tiesa. Kiekvienas renkasi pagal save ir savo žinias, kas kam priimtiniau. Dėl tų nuomonių siūlau paskaityti M. Pollan - In Defense of Food knygą arba D. Minger - Death by Food Pyramid. Ten yra nemažai minčių dėl ko tokį ilgą laiką buvo teigiama, kad sveikesnė mityba yra be mėsos ir riebalų. Vien toks argumentas, kad žmonės mėsa ir gyvūniniais baltymais minta jau ilgą laiką (milijonus metų) ir tokių ligų nebuvo, todėl kodėl dabar šiuos produktus kaltinti sukeliant ligas. Juk jei anksčiau nebuvo, vadinasi dabar yra kažkokių kitokių ar papildomų veiksnių. Pavyzdžiui, judėjimo stoka. Ar greitai besioksiduojančių sėklų aliejų perteklinis naudojimas.

      Panaikinti
    2. Tačiau gal tuomet derėtų visvien vartoti neriebią mėsytę? Tarkim, dažniausiai vištienos krūtinėlę. Ar Paelo, kaip tik, rekomenduoja rinktis riebiau?

      Panaikinti
    3. Paleo rekomenduoja rinktis kokybiškus riebalus (kaip ir kokybišką mėsą). Tarkim, įprastu būdu užauginta mėsa (turiu omenyje, gamyklas, kur kiaulės šeriamos cheminiais pašarais, o vištos gyvenime nėra judėjusios) nėra vertinga. Kaip žinia, blogos medžiagos ir toksinai kaupiasi riebaluose, todėl tokiu netinkamu būdu augintų gyvulių mėsos riebalai turės kenksmingų medžiagų. Štai dėl šios priežasties rekomenduojama parduotuvėse perkamą mėsą rinktis liesesnę. Tačiau jeigu yra galimybė įsigyti namie augintos mėsos (na, pažįstamų ūkininkų ar kaime gyvenančių uošvių ir pan.), kur kiaulės ar karvės, vištos auginamos tradiciniu, ne gamykliniu masiniu būdu, tuomet jų riebalai labai rekomenduojami ir labai naudingi.
      Paleo iš tiesų skatina riebalų nevengti. Jei nėra galimybės gauti kokybiškų gyvulinių riebalų, tuomet reiktų rinktis kokoso aliejų, itin tyrą alyvuogių aliejų, avokadus, riešutų sviestus, kokybišką sviestą ir jais gardinti patiekalus. Nes riebalų reikia tiek mūsų smegenims (juk smegenys yra riebalinis darinys), tiek ir energijai bei organizmo sugebėjimui atsikratyti ant šonų įsikūrusiems pertekliniams riebaliukams.
      O vištų krūtinėlę (ir šiaip vištieną) patartina valgyti tik tada, kai vištos augintos ne narvuose (taigi parduotuvinės vištos atkrenta) ir maitintos ne grūdais ir kukurūzais. Ir tik tada, jei krūtinėlę valgytojas tikrai mėgsta, o ne be reikalo kankinasi valgydamas sausą liesą mėsą.

      Panaikinti
    4. Ačiū! Įdomi mitybos kryptis, pasidomėsiu daugiau. Sėkmės ir Jums.

      Panaikinti
  19. Nors bendrai dar vienas klausimėlis, o kokia Jūsų nuomonė apie tai, kad yra sakoma, kad žmogaus žarnynas yra ilgas ir nepritaikytas mėsai (dėl to jis ten pūva),o dantys taip pat skirti kramsnoti tik daržoves ir vaisius:) Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie žarnyno ilgį žvilgtelėkite kiek aukščiau komentaruose - mano atsakymas į 2014 m. rugsėjo 23 d. komentarą. Iš tiesų niekas nepūna mūsų žarnyne, kadangi organizmas gamina reikalingus fermentus ir enzymus, suskaidančius šiuos baltymus. O kad dantys skirti tik vaisiams ir daržovėms, girdžiu pirmą sykį. Tačiau, ar žinote, kaip atskiriami pirmykščių žmonių kaulai pagal laikotarpius? Na, tarkim paleolito ar neolito? Pagal dantis. Mūsų protėviams pradėjus dažniau valgyti vaisius, medų, grūdus, dantis pradėjo pulti kariesas (na, nes išsivalyti dantų jie dar nematė poreikio) ir todėl vėlesniais laikotarpiais gyvenusių žmonių dantys labiau sugedę nei ankstesniais. Žmonės juk tiek milijonų metų valgė mėsą tais pačiais dantimis, o vaisiai ir daržovės, grūdai į mitybą įtraukti tik vėliau. Tiesa, dar kai nebuvo ugnies ir mėsą valgydavo žalią, dantys buvo kitokie, bet vėliau atradus ugnį ir termiškai apdorotą maistą, dantys išsivystė į tokius, kokius turim dabar.

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymus.

      Panaikinti
  20. atrodo tai labai gerai! aš tik šią sav pirmą kartą išgirdau apie tą paleo dieta, bet kilo noras pasidometi daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, bet prašau čia nereklamuoti kitų puslapių. Ir ypač tokių, kuriuose aiškiai atsispindi nesuvokimas, kas yra paleo dieta.

      Panaikinti
  21. cia viskas paremta mitybos piramide ir tuo principu? man tai atrodo, kad is viso tai yra svarbiausia, o ne paleo dieta, grikiu dieta ar pan. dieta. to nereikia, nebent profesionaliai sportuoji.

    AtsakytiPanaikinti