2013 m. vasario 5 d.

Whole30 (2013 m. sausis)

(Please scroll down for the English version of the post)
Nauji metai visada prasideda įkvėpimu ir užsidegimu kažką daryti, tobulėti, stengtis, keistis. Po kalėdinio-naujametinio švenčių laikotarpio susidėliojo planas 30 dienų pailsėti nuo cukraus, saldiklių, apdirbtų angliavandenių, na, tiesiog, nuo prasto maisto. Pradėti naujus metus sveikai maitinantis ir keičiant senus įpročius. Taigi visas sausio mėnuo buvo skirtas Whole30 misijai/iššūkiui. Whole30 yra savotiškas mitybos taisyklių sąrašas, sukurtas It Starts With Food autorių. Taisyklių pagrindinė esmė - valgyti tikrą pilnavertį maistą (angl. whole - pilnas, sveikas) 30 dienų, savotiškas organizmo valymas nuo visokio šlamštelio, kuris patenka vidun per švenčių laikotarpį (na, ar tiesiog taip, įprastomis dienomis). 
Geriausiai Whole30 esmę apibūdina citata iš šio straipsnio: "Mes valgome tikrą maistą - šviežią, natūralų maistą, tokį kaip mėsą, daržoves ir vaisius. Verčiau renkamės tokius produktus, kuriuose daug vertingų medžiagų, daug natūralių vitaminų ir mineralų, nei tokius, kurie turi daug kalorijų bet mažai maistinės vertės... Tai nėra "dieta" - valgome tiek, kiek mums reikia, kad išlaikytume stiprybę, energiją ir sveiką kūno svorį. Siekiame subalansuotos mitybos, tad valgome tiek augalus, tiek gyvūnus... Tokia mityba leidžia mums išsaugoti sveiką medžiagų apykaitą ir palaikyti imuninę sistemą."
Whole30 paremta paleo mitybos gairėmis (jokių grūdų, ankštinių ir pieno produktų, cukraus, jokių pusfabrikačių ir prasto maisto), tačiau papildomai griežtai nurodoma šias trisdešimt dienų nevartoti jokio cukraus ir saldiklių (įskaitant medų, datules, dirbtinius saldiklius, steviją, alkoholio cukrus, tokius kaip ksilitolis ar eritrolis ir kt.), jokio alkoholio. Be mitybos nurodymų pateikimi patarimai ir kitoms gyvenimo sritims (miegoti ne mažiau 7-8 h kasnakt; valgyti tris kartus per dieną, neužkandžiaujant tarp valgymų; stengtis sumažinti streso lygį ir pan.). Whole30 skirta padėti organizmui išsivalyti, o po tų 30 dienų, jei norima, galima grąžinti produktus, kurie per tą mėnesį buvo eliminuoti. Jei svarstote, ar apsimoka tokio dalyko imtis, patikėkite, apsimoka (jei dar kyla abejonių, įrašo apačioje rasite 5 priežastis, kodėl tikrai verta).
Mano trisdešimt dienų prasidėjo 2013 m. sausio 1-ąją ir baigėsi 2013 m. sausio 30-ąją. Paprastai valgydavau tris kartus per dieną: pusryčiams dažniausiai kiaušinių patiekalai su daržovėmis, kartais vaisiais, pietums mėsos ar žuvies gabalėlis su daržovėmis, vakarienė dažnai primindavo pietus. Trys kartai per dieną, jokių desertų ar užkandžiavimų tarp valgių, dieną daug arbatų, iki dviejų puodelių juodos kavos (na, kadangi kava mano silpnybė ir su ja skirtis tiesiog neišpasakytai sunku).
Maišyta kiaušinienė su vištiena ir dž. slyvomis // Omletas su grybais ir špinatais // Kiaušiniai kokoso debesėliuose
Kalakutienos krūtinėlė, įdaryta abrikosais // Burokėlių humusas su saliero šaknies bulvytėmis // Vištiena įdaryta slyvomis ir įvyniota į prosciutto
Nemeluosiu, pirma savaitė dažniausiai būna sunkiausia. Pirmas porą dienų skrandukas dar virškina visas sukauptas kažkokio pseudo-maisto atliekas (ahem, na, po Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpio, tai ten visas asortimentas tokio buvo), naudoja sukauptą energiją. Man jau antrosios dienos pavakarėje pasireiškė "noriu šokoladinės bandelės arba mirsiu" nuotaika. Ištvėriau. Trečiąją dieną atsikėliau su perštinčia gerkle (o negaliu nei medaus, nei saldikliais saldintų pastilių nuo gerklės skausmo), mieguista ir gan silpna. Organizmas nebuvo pratęs negauti reikalaujamos gliukozės dozės, o ją pasiversti iš baltymų ar riebalų. Nes, na, juk versti baltymus į gliukozę, tai darbas, o jis dirbti nepratęs. Užtat streikavo. Nepasidaviau. Aišku, tada prasidėjo emocijų antplūdis. Praverkiau ištisą The Impossible filmą. Visą filmą, nemeluoju. Kino teatre, salė buvo pilnut pilnutėlė. O aš verkiau. Nes buvo labai liūdna. Negaliu pasakyti, ar dėl cukraus trūkumo organizme, ar dėl to, kad filmas tikrai liūdnas buvo. Ketvirtą ir penktą dienas buvau pikta kaip širšė, aprėkiau pardavėją, porą praeivių, kolegas... Vėl gi, negaliu pasakyti, ar čia mano charakterio bruožas, ar čia organizmas man keršijo. Na galiausiai savaitgalį normaliai išsimiegojau, pailsėjau ir pykčiai ant visos žmonijos išnyko.

Kopūsto, cukinijos, morkų ir kiaušinių apkepas // Kiaušiniai su šparaginėmis pupelėmis // Maišyta kiaušinienė su brokoliais
Vištienos, saldžiosios bulvės ir brokolių kubeliai // Jautiena ir daržovėmis įdaryti baklažanai // Tuno ir kalafioro kepsneliai su cukinijos griežinėliais
Antros savaitės pradžioje jaučiausi vis dar šiek tiek silpnai. Tikriausiai įprotis užkandžiauti tarp pagrindinių valgymų (tai riešutuką, tai obuoliuką, tai dar ką nors) nuolatos laikydavo mano cukraus kraujyje kiekį stabiliai, tuo tarpu nebeužkandžiaujant (ir organizmui tingint gliukozę pasiversti iš kitų medžiagų), žemesnis cukraus kiekis kraujyje ir nulėmė silpnumą. Tačiau pastebėjau, jog oda tapo lygesnė, o nudraskyta žaizdelė per naktį beveik sugijo (stebuklas!). Aišku, įpusėjus antrajai savaitei sumąsčiau pasigaminti sezamų pastos (tahini) ir kokoso sviesto. Nei vieno, nei antro per tris keturias dieneles nebeliko. Nors formaliai tiek kokoso sviestą, tiek sezamus (juos mažiau) valgyti leidžiama, tačiau bananas su tahini pusryčiams ir vakarienei, o pietums kokoso sviestas nėra tinkama mityba. Taigi. Ačiū dievui, normalaus maisto valgiaraštyje taip pat buvo.

Kepti kiaušiniai su raugintais kopūstais // Maišyta kiaušinienė su lašiša // Kepti kiaušiniai su tarkuotomis morkomis ir saldžiąja bulve
Sardinės paštetas su daržovėmis // Tuno salotos // Vištienos, saldžiosios bulvės ir brokolių kubeliai (vėl!)
Antros savaitės pabaigoje savo ilgai naudotą magnio oksidą (Magnio ir B vitaminų kompleksą) pakeičiau magnio citrato miltukais, geriamais prieš miegą (magnio oksidą žmogaus organizmui labai sunku įsisavinti). Nežinau, ar dėl šito, ar dėl to, kad tiesiog visas Whole30 baisumas jau buvo praėjęs, trečioji savaitė buvo visai gera. Ir užmigdavau visai gerai, ir energijos buvo daugiau, jokio silpnumo, jokių pykčių. Ir dar atėjo kažkoks nepaaiškinamas troškimas valgyti žuvį (kuris prasitęsė ir į ketvirtąją savaitę). Lašišą, tuną, sardines, menkės kepenėles... Na, aš labai ir nesipriešinau tam troškimui. Jeigu nori, reiškias reikia.

Kepti kiaušiniai su kepta kalafioro piurė // Omletas su gražgarstėmis ir morka // Maišyta kiaušinienė su burokėliais ir raugintais kopūstais
Trintos menkių kepenėlės ant daržovių sausučių // Lašišos kepsneliai su naminiu majonezu // Menkių kepenėlių, gražgarsčių ir morkų salotos
Ketvirtąją savaitę žuvis tebekaraliavo virtuvėje, o aš negalėjau atsistebėti savo nagais. Ar iš balos jie tokie ilgi užaugo. Ypač atsižvelgiant į tai, kad aš daug viriau, kepiau, ploviau indus ir tai be jokių pirštinių. O jie va, ilgi ir gražūs. Ketvirtąją savaitę, nelaimei, pasigavau bacilą ir teko šiek tiek pasirguliuoti. Todėl ketvirtosios savaitės galas ir penktoji (na, tos kelios dienos) tokios labai uninspired buvo. Vis tik žemės trauka daro savo. 
Tai vat tokie mano atsiliepimai apie Whole30. Visko gali būti, kad dėl gripo epidemijos (ir bacilų antplūdžio) pilnai nepatyriau viso Whole30 žavesio, bet ir tas žavesys, kuris buvo, man laaaabai patiko. Juk valgai skanų, sveiką maistą, nereikia badauti ar gerti kokį marmalą (jei kas bandėte klevų sirupo, citrinos sulčių ir kajeno pipiro organizmo "valymą", aka alinimą, jūs žinote, apie ką aš). Visiškai nieko sunkaus. Ir nesutinku, kad negalėtumėte ištverti 30 dienų be to mėgstamo sūrelio ar bandelės. Tikrai galėtumėte :)

5 priežastys, kodėl Whole30 yra verta dėmesio programa:
* Sveikas, skanus maistas, kurio galima valgyti iki soties ir kuris organizmą veikia tik teigiamai. 
* Gilesnis miegas, sveikesnė oda, stipresni nagučiai ir plaukai, greičiau gyjančios žaizdelės ar sportinės traumos, daugiau energijos ir mažiau nuotaikų nepastovumo.
* Eliminavus dažniausiai alergijas sukeliančius produktus, tokius kaip pieno produktai ar grūdai, ir po mėnesio juos vėl įtraukus į dietą, iš organizmo reakcijos galima nustatyti, ar nėra latentinės alergijos (pvz., tik eliminavus, paaiškėja, kad vis tik tas mieguistumas visai ne normali būsena, o organizmo atsakas į gluteną).
* Naujų receptų ir savo sugebėjimų virtuvėje išbandymas. Mano Pinterest lentos prismaigstytos įvairiausių paleo ir whole30 patiekalų idėjų ir man tikrai smagu vis išbandyti kažką naujo, ko kitokiomis aplinkybėmis tikriausiai nei negalvočiau pamėginti (pvz., saliero šaknies bulvyčių fri).
* Ir galiausiai savęs išbandymas. Juk tik 30 dienų. Kartu ir daug, ir nelabai. 30 dienų. Juk galiu 30 dienų pati rinktis, ką valgyti, o ne leisti maistui mane vilioti ir tildyti sąžinės balsą. 

Jei turite klausimų apie paleo, Whole30, receptus ar tiesiog taip neturite ką veikti, rašykite man čia arba elektroniniu paštu (jis nurodytas viršuje dešinėje blogo pusėje po rausvu "@" ženkleliu).

Redaguota 2013-03-20: šio įrašo pabaigoje yra puikiai Whole30 taisykles atspindinčios lentelės.

WHOLE30 (JANUARY, 2013)
New year always starts with at least some inspiration and determination to do something, to improve, to try, to change. After the holidays full of parties I made a plan to take a break from sugar, sweeteners, refined carbs, and well, just from all the poor food. I made a plan to start a new year eating healthy and changing old habits. The entire month of January was devoted to Whole30 challenge. Whole30 is a set of rules, created by the authors of It Starts With Food. The underlying rule of the challenge is to eat real whole food for 30 days, it‘s a way to clean your body from the junk food, that gets eaten during the holidays season (and on the daily basis).
The main idea of Whole30 can be summed up by the quote from this article: “We eat real food—fresh, natural food, like meat, vegetables, and fruit. We choose foods that are nutrient-dense, with lots of naturally occurring vitamins and minerals, over foods that have more calories but less nutrition … This is not a ‘diet’—we eat as much as we need to maintain strength, energy and a healthy body weight. We aim for well-balanced nutrition, so we eat both plants and animals … Eating like this allows us to maintain a healthy metabolism and keeps our immune system in balance.”
Whole30 is based on the principles of the paleo diet (no grains, no legumes, no dairy, no sugar, no junk food) but in addition you cannot eat any sugars or sweeteners (honey, dates, artificial sweeteners, stevia, sugar alcohol such as xylitol or erythrol, etc.), or drink any kind of alcohol. In addition to the dietary guideliness the authors also give advice for the other parts of life (you need at least 7-8 h of sleep every night; you should eat 3 times a day, no snacking in between the meals; you should try to reduce stress levels etc.). Whole30 is supposed to help to clean your body from the inside and if after those 30 days you prefer, you can introduce the eliminated products back into your diet. If you‘re still thinking if you should do Whole30 and if it‘s worth to try it, believe me, it really is (if you still have doubts, at the bottom of the post I‘ve listed 5 reasons explaining why you should do Whole30).
My 30 days started on the 1st of January, 2013 and ended on the 30th of January, 2013. I usually ate three times a day: breakfast was an egg dish with some vegetables, sometimes fruit, lunch was either meat or fish with veggies on the side, dinner usually resembled lunch. Three times a day, no desserts or snacking between the meals. During the day I drank lots of tea, up to two cups of black coffee (coffee is my biggest weakness and I just can‘t give it up yet).
I am not going to lie, the first week usually is the hardest one. During the first couple of days the stomach is still digesting and using all the saved bit of that pseudo-food (well, you know, after Christmas and New Years season there were a lot of savings in there), uses the reserved energy. In the afternoon of the second day I experienced „I want that chocolate bun or I will die“ mood. But I managed not to give up. On the third day I woke up with a sore throat (and I couldn‘t heal it with honey or use any artificially sweetened pills for the pain), sleepy and quite weak. The body was not used to not getting enough of ready-to-be-used glucose but instead having to make it from proteins and fats. Well, I mean, having to convert proteins to glucose is a hard work and my body was not used to working at all. Hence the declaration of strike. But I didn‘t give up. Then a wave of emotions came by. I cried throughout the entire The Impossible movie. The entire movie, I am not lying. In the movie theater, where the entire room was full of people. And I still cried. Because it was sad. Though I can‘t tell if that was because due to the lack of sugar or because the movie was really that sad. On the fourth and fifth days I was really angry: shouted at the salesperson, my colleagues, couple of passers-by... Again, I don‘t know if that‘s just the quality of my character or that was the body taking revenge. Finally it was weekend, I slept in, got the rest I needed and the anger disappeared.
In the beginning of the second week I still felt weak. I guess the habit to always snack between the main meals (some nuts there, an apple here, then something else as a dessert) kept my blood sugar up, then now without the snacks (and body still being lazy to convert glucose), the lower blood sugar level presented as the fatigue. However I noticed that my skin was smoother and the little zit wound healed during the night (a miracle!). Of course, in the middle of the second week I decided to make some tahini and coconut butter. Both of them were finished in 3-4 days. While technically it is allowed to eat coconut butter and sesames (not so much), but banana with tahini for breakfast and dinner and coconut butter for lunch cannot be called as a good diet. Yup. Thank god, there was some normal food on the menu too.
In the end of the second week I have replaced the old magnesium oxide (it was magnesium and vitamin B complex) with magnesium citrate powder that I started taking it just before going to the bed (magnesium oxide is less bioavailable). I am not sure if because of that or maybe because all the terribleness of Whole30 had simply ended, the third week was quite good. My sleep was more peaceful, I had more energy, no more weakness, no more anger. And there was the strange craving for fish (which lasted till the end of the fourth week) – salmon, sardines, cod liver... Well, I didn’t fight that craving much. If you crave, then you have to eat it (am I right? :D).
During the fourth week the fish still reigned in my kitchen and I couldn’t believe how strong and long my nails had gotten. Especially considering that I had cooked, baked, done the dishes a lot and not wearing any gloves. And yet, my nails were long and pretty. Unfortunately, I got sick during the fourth week so I ended up resting more than expected. That’s why the end of the fourth week and the fifth one (the couple of days) were really uninspired. I mean, the gravity does it job, you know.
So that’s my short review of Whole30 month. It might be that due to the flu (and the wave of evil bacilli) I didn’t experienced all the awesomeness of Whole30, but I still was amazed by all the good things that happened. You eat delicious, healthy food, you don’t have to starve or drink some yucky liquid (those who tried the maple cleanse diet, aka starving the body, you know what I mean). There is nothing too difficult. And I don’t believe you couldn’t survive for 30 days without that favorite curd dessert or sugary roll. You sure could.

5 reasons why Whole30 is worth to give it a try:
*Healthy, delicious food, of which you can eat as much as you want and which affects your body only positively.
*Deeper sleep, healthier skin, stronger nails and hair, wounds or sports injuries heal quicker, you have more energy and less unstable moods.
*Eliminating the most common food allergens, such as dairy or grains, and then after that month again introducing them into your diet, you can notice how your body reacts to certain foods and see if you are allergic or intolerant to any of them (e. g. only after elimination you notice that constant sleepiness is absolutely not the norm but the body’s reaction to gluten).
*You can try a lot of new recipes and test your skills in the kitchen. My Pinterest boards are full of various paleo and whole30 meals ideas and I love trying something new, which I usually wouldn’t dare to try (e. g. celery root fries).
*Finally, it’s the test of yourself. It’s only 30 days. Both lots and not so much. 30 days. I mean, for 30 days I can choose what to eat myself and not let the food and cravings rule me instead.

If you have any questions about paleo or whole30 or you just wanna chat, please leave me questions or comments here or email them to me (the email is hiding under the pink-ish @ sign on the top right of the blog).

Edited on 20-03-2013: at the end of this post there are couple of tables which explain Whole30 rules quite well.

51 komentaras:

  1. Taip oficialiai parasei (atsiprasau uz neLT rasmenis).
    Oh super gaires, norintiems pakeisti poziri i savo organizma, organizmo reakcijas. Pati dariau whole30 metu gale ir sausio menesi, tesiu visa tai, nes labai priimtina, savijauta gera, gereja, netgi anksciau 'sveiki desertai, skanestai' buve sveiki dabar baisiai isbalansuoja, tad ju nebereikia tiek, kiek anksciau. Labai padeda psichologiskai pasverti save, savo lekste, uzmirsti nuolatini alki, cukraus suolius organizme po pietu, kai nori-drebi-negali-o reikia kazka uzvalgyt, nes darais piktas, neisgyvensi, prapulsi, nesusikoncentruosi... Fat-burning masina tapti super dalykas, nes esi visavertis zmogus, ir produktyvesnis, nei kas dvi valandas sokinedamas pavalgyt ir laukdamas, kol praeis dvi valandos.
    Saldytuvo kamera pravalysiu nuo pieno produktu(kurie manes nebemyli pasirodo, nes pabandzius po pertraukos juos itraukti, pasirode, kad galejau ir neitraukti..), vel supaprastinsiu poziuri i skanu tikra maista, kad nereik tu mandrysciu, nes is paprastu produktu gali maisto biblija sukurti...
    Oh nuotraukos nerealiai skaniai atrodo. Beje, as nealkana, tad nesusigundysiu jokiu kasniu :) (o valgiau pries 4 valandas ;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kodėl oficialiai, Indre? Parašiau paprastai, nekišau nereikalingos informacijos apie hormonus ir organizmo reakcijas, apie tai, kaip veikia organizmas ar kaip jį veikia tam tikras maistas. Parašiau, kaip jaučiausi, ką patyriau. Netiesos apie tobulą savijautą nerašiau, nes juk sakau, apsirgau, tad tobulai tobulai, kai viskas pasaka, kaip kad tau, nebuvo. Iš patirties žinau, kad tokia mityba yra tinkamiausia norintiems tiek numesti svorio, tiek susigrąžinti energiją, tiek pagerinti sporto rezultatus, todėl toliau stengiuosi maitintis būtent taip, tik tas bjaurybė juodas šokoladas vis įsiprašo į svečius. Tikrai, aplinka kalta :D

      Panaikinti
    2. ne ne ne ta prasme oficialiai. Jau dariusi buvau w30, tad šis nuskambėjo lyg naujai tau būtų buvęs, bet čia jau advanced lygis šis kartas buvo :) tik tiek :) dėl savijautos žinau, kūne adaptacijų net man buvo, kuri ale mažai grūdinių ir ankštinių valgė..pasirodo ne taip jau ir mažai, kad organizmas pajustų ir tektų jam persiorientuoti.. Bet organizmas nuo daržovių gausos yra be galo laimingas :)) Nagai pastebėjau ir man.. velnioniškai sustiprėję, kiek sutrenkiu..nė velnio neskyla, net nukirpus..o visą gyvenimą buvau benagė...su nusilupusiais sluoksniais. Miegas tikrai tapo malonus dalykas, tik paskui su tom kavom ir išoriniais faktoriais vėl susidirba tas geras ritmas. Va va aplinka :) kas kad ta aplinka kokosinio šokolado pavidalu, vis tiek ji kalta :D

      Panaikinti
  2. Šaunuolė! :) Tikrai nuoširdžiai sveikinu už tokį bandymą. Būtų labai smagu manau ir kitiems išbandyti, tačiau ką daryti kai namuose esi pagrindinė maisto gamintoja, ir namiškiai nori ir pieno produktų ir miltų gaminių? Ir mitybos keisti kaip ir nenori... Galvoju, kad tokiu atveju pražūtis laukia Whole30, nes gaminti ir nevalgyti visas 30 dienų klausimas ar įmanoma :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, tikrai sunkiau, kai šeima išsižiojusi laukia visokių blynelių ir varškyčių :) Aš per šį mėnesį gal tik kokius keturis penkis kartus kepiau su whole30 nesuderinamus dalykėlius ir pati nevalgiau, bet va, turėjau, kas paragauja ir pasako, ar receptas pavykęs :) Žinau, kad Indrė taip pat namie turi naminuką, kuriam reikia daryti valgyti atskirai, nes jam whole30 ir visokia sveika mityba nesuprantama, tai ji kažkaip išsiverčia :) Na, sau pasidaro vieną, jam kažko prideda papildomai. Aišku, jei šeima diena iš dienos pageidauja tai varškės apkepų, tai bulvinių ragelių, tai cepelinų, tuomet gyventi tikrai sunkiau pasidaro :D

      Panaikinti
  3. Puikus , infomatyvus išsamūs straipsniukas! Mielai daugiau ta tema paskaitinėčiau ;))) Tikrai labai gundausi, nes visi tie pieno produktai, ir cukrūs ir miltai -visai nepakeiliui ir tik užteršia organizmą.

    Dėl tų užkandžiavimų, tai čia turima omenyje atsisakyti 5-6 valgymų per dieną ( t.y. likti be priešpiečių ir pavakarių) , taip ? ar tiesiog kramsnojimo nuolatinio ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes su Indre tikrai tau labai rekomenduojam It Starts With Food :) Tikrai lengvai bet informatyviai parašyta knygutė (bet tu lygtais prancūziškai skaitai, o angliškai mažiau... arba aš čia maišau :D)
      Užkandžiavimų tai šiaip jau turiu omeny tą nuolatinį kramsnojimą.. bent jau man savaitgaliais, jei aš namie, tai toks vienas didelis valgis visą dieną išeina :D Va, bet šiaip jau paleo labiau linkusi į mažiau valgių per dieną. Laisvai išversiu citatą iš ISWF:
      "Gairės: Valgyti tris patiekalus per dieną. Pradėti nuo pusryčių. Neužkandžiauti, jeigu išeina. Nebevalgyti kelias valandas iki ėjimo miegoti.
      Pirmiausia, nėra jokio stebuklingo paaiškinimo trims valgiams per dieną, tačiau toks principas yra geras tiek iš hormoninės, tiek iš socialinės perspektyvos. Keturių-penkių valandų pertraukos tarp valgių leidžia glukagonui atlikti savo darbą ir mobilizuoti energiją bei palaiko normalų leptino lygį. Be to, dauguma žmonių savo darbą ir gyvenimą planuojasi taip, kad galėtų pavalgyti tris kartus. Be abejo, jeigu dirbate ypač ilgai ar jūsų labai greita medžiagų apykaita, galite valgyti ir keturis kartus per dieną. Nieko baisaus, tik užtikrinkite, kad tarp valgių bus pakankamas laiko tarpas optimaliam hormonų atsakui."
      Taigi jie kaip ir siūlo atsisakyti priešpiečių ir pavakarių :) Jie knygoje plačiau paaiškina apie hormonus (na, nuolatos valgomas maistas palaiko aukštesnį insulino lygį, todėl kepenyse sukauptas glikogenas glukagono pagalba nėra verčiamas į gliukozę, be to nuolatinis insulino pakilimas gali lemti organizmo atsparumą insulinui... daug ten visokių bėdų su tais hormonais :D).

      Panaikinti
    2. ačiū už patikslinimą ;) Bet čia daugiau tinka organizmuo išvalymui, taip ? ar gyvenimo būdui ? mat jei ilgiau nei 30 dienų maitintis pagal Paleo principus, ar vėliau organizmui nepritrūks medžiagų, kurių nėra mėsos, vaisiuose ir daržovėse?

      Panaikinti
    3. Whole30 yra skirtas organizmo atstatymui, išvalymui. Susinormalizuoja mityba, įpročiai, cukrus kraujyje. Na, o toliau, jau kaip kas pageidauja. Dauguma toliau maitinasi pagal paleo principus, tik ne taip griežtai, karts nuo karto suvalgo kokių rudųjų ryžių ar kynvos, šokolado. Na, kokius 80-20 principu.
      O dėl medžiagų trūkumo organizmui, tai aš tiesą pasakius nežinau tokių medžiagų, kurių organizmui neužtektų iš mėsos, žuvies, vaisių, daržovių, riešutų ir sėklų. Na, va, kad ir pasakius, jog nevartoju pieno produktų, kyla panika "o kaip kalcis???". O pvz skardinė sardinių kalcio turi daugiau nei stiklinė pieno. Ir ramu :)
      Viena iš It Starts With Food autorių šiuo metu aštuntą mėnesį (jei neklystu) nėščia ir maitinasi tik pagal šiuos principus ir viskas puikiai jai einasi. Tai man visada toks rodiklis, kad jei jau žmogutį su tokia mityba galima užauginti be jokių problemų, reiškias ji tinka :)

      Panaikinti
    4. supratau, kad ir riešutų nelabai galima? kaip iš teisų ? šioje dietoje riešutai leidžiami, taip ? ooo, tada labai gerai, nes nėštumo laikotarpiu visikių niuasų yra, ir medžiagų trūkumas būtų nekas

      Panaikinti
    5. o kaip dėl grūdinių , tai turima omenyje viską (visos kruopos ir miltai) ar tik gliuteno turintys grūdiniai negalimi ? bei ankštiniai ( čia būtų pupos, avinžirniai, žirniai, sojos produktai ir pan.) ?

      Panaikinti
    6. Tame ir esmė, kad užsiciklinę esam ant grūdinių, o moksliškai įrodyta, gyvenimiška patirtim įrodyta, kad ne tokis ir gėris jie yra... ypač giliau pasidomėjus, išbandžius.. vien net tariamai sveiki žmonės, atsisakę kuriam laikui grūdinių kultūrų (ir daugiau nieko nekeitę) pastebi netgi radikalius pokyčius savijautoje.. amazing tiesiog :)

      Panaikinti
    7. riešutus galima, bet su saiku :) na, nes atsiranda tokių, kurie ima iš riešutų kepti blynus pusryčiams, duoną pietums ir pyragus vakarienei, tai tokie kiekiai per dideli, nes bet kuriuo atveju mėsa, žuvis, daržovės turėtų būti pagrindas, o riešutais, sėklomis pasimėgauti retkarčiais :)
      Grūdų jokių negalima, ir gliuteno turinčių, ir neturinčių, ir pseudo grūdų (na, kynvos, burnočio). Taip pat negalima ir jokių ankštinių (ypač sojos, bet taip pat ir pupelių, avinžirnių, žirnių). Išimtis šparaginėms pupelėms ir jaunučiams žirniukams :) Na, bet pirmiausia pabandai pagyventi pagal griežtas taisykles, tarkim whole30 mėnesį, o po to jau bandai įtraukti po truputį tai kokius begliutenius grūdus, ir žiūri, kaip organizmas reaguoja, tai pieno produktus, ir pažiūri, kaip sureaguos. Na, nes būna, kad išgėrus pieno vienus išberia, o suvalgius duonos gabalėlį ima skaudėti galva. Tokie simptomai reiškia, kad netinka tie produktui organizmui ir geriau jų iš viso nevartoti, jei norisi jaustis gerai :)

      Panaikinti
    8. puiku ! būtinai išbandysiu šį organizmo išvalymo principą. Esu vienu emtu atsisakiusi ir pien oproduktų ir miltinių ir cukraus- tai tik galiu patvirtinti, kad tai iš ties veikia ir matosi bei jaučiasi ;) Ačiū, kad daliniesi savo žiniomis - tai labai praverčia ;)

      Panaikinti
    9. baik tu, ačiū tau, kad domiesi :) visada smagu atrasti bendraminčių :)

      Panaikinti
  4. okey, man būtinai reikia žinoti daugiau apie tuos kiaušinius kokoso dubenėliuose! I mean seriously, man varva seilė :D
    Iš viso įrašo mane labiausiai sužavėjo, kad atsigauna oda ir nagai, būtų puikumėlis :D Pati gi kažkada bandžiau 30 dienų gyventi grynai ekologiškai, ta prasme ir valgyti tik organic, ir visokias priemones naudoti organic, taupyti vandenį ir ten visą kitą, bet nepasakyčiau kad pastebėjau kokius nors rezultatus, gal tik porą kilogramų pamečiau per pirmas savaites, nes nerasdavau nieko valgomo organic maisto parduotuvėse. :))
    žodžiu geras įrašas, informacija naudinga, verčia šiek tiek susimąstyti, kas yra l. gerai. :)
    Dabar prašom plačiau apie tuos kokoso dubenėlius. ačiū :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) Žinai, organic dar ir kainuoja kiek viskas... man jau vien nuo sąskaitų ima negera darytis :D O šiaip tai, net jei ir viskas ekologiška, bet netinka kažkas organizmui, tai ir neišnyks problema (na, tarkim bėrimai, egzemos, autoimuninės ligos) kol nepasišalins, kas netinka.
      O kokoso dubenėliai, tai čia tiesiog du kiaušinius atskiri, baltymus išplaki iki standumo, įmaišai ketvirtadalį puoduko kokoso drožlių, ant kepimo popieriaus/skardos formuoji debesėlius, apibarstai šiek tiek kokoso drožlėmis, uždedi trynius ant debesėlių ir kepi orkaitėje 180 C orkaitėj 10 minučių, o iškepusius pabarstai druska ir kokiais prieskoniais. Nieko labai sudėtingo, bet įdomiai atrodo :)

      Panaikinti
  5. Gaila, mano visi planai ir bandymai kazkaip kitaip maitintis baigiasi po 3 dienu.. :) Be uzkandziavimu nezinau kaip isvis istverciau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yra toks posakis "Why fix if it's not broken" :) Tai jeigu mityba, savijauta, sveikata tenkina, tuomet nereikia nieko ir keisti :)
      Manęs mano nuolatiniai mieguistumai ir įkvėpimo trūkumas visai netenkina ir nepatinka, tad aš vis bandau atrasti, kaip čia patobulėjus ir patobulinus viską :D
      Pirmos kelios dienos tikrai būna sunkios. Na, pagrinde psichologiškai. Bet po truputį viskas susidėlioja į vietas ir tas mėnuo prabėga greičiau nei gali įsivaizduoti :)

      Panaikinti
    2. Keista, bet nieko sunkaus nebuvo, tuo labiau neįprasto.. Žinoma, gal čia kažkas radikalaus atrodo tiems, kurie daug miltinių gaminių valgo, o juk visa kita, ypač vyrų racione ypač tokie produktai varijuoja.. na kuris vyras būtų labai jau nemėsiaėdis, retai tokių būna.. prigimtis medžiotojų šaukia :)
      Aš ir be jokių 'nusiskundimų' ėmiau pažaisti programą.. ha pasirodo mieguistumas, kas atrodė natūralu po pietų, nėra normalu, kad vis tik nagus galiu turėti, kad vis tik moteriški subtilūs dalykėliai kas mėnesį gali būti normalūs (taip taip šie dalykai yra susiję su maistu), ryte atsikėlus būti pailsėjusiai, kad ir naktį prabudus porą sykių, o anksčiau kaip zombė iki virtuvės šliauži į duris trankydamasi, kavos darytis...

      Atrodo niekis, bet tai kokybę pakeičia net nepastebint ir ne kažką daug pakeitus racione... o organizmui atrodo daug, ir jo neina apgauti. Hormonai per jautrus dalykas, kad būtų apmulkinti bandele :))

      Panaikinti
  6. Ačiū už pasidalijimą patirtimi. Šiandien įkalbėjau vyrą abiems pasilaikyti 21 day sugar detox programos. Manau, bus taip pat sunku kaip ir whole30. Vartoju žiauriai daug angliavandenių miltinių ir saldainių pavidalu, dažnai užkandžiauju, nuolat esu alkana, tad laikytis valymo procedūros bus itin sunku, bet, tikiuosi, ištversiu. Motyvuoja noras turėti daugiau energijos, gražius nagus ir odą, būti geresnės nuotaikos. Jūsų sėkmė įkvepia. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi, kaip miela, ačiū Jums už gražius žodžius :) Džiugu (ir pavydu), kad turėsite partnerį šiaip programai, nes dviese visada lengviau: kai vienas jau nori pasiduoti, kitas ištempia ir atvirkščiai :) Svarbiausia yra tinkamai nusiteikti ir net negalvoti, kad gali nepasisekti ar neištversit. Aišku, kad ištversit :) Lauksiu atsiliepimų apie tai, kaip sekasi su 21DSD! Sėkmės!

      Panaikinti
  7. Aš tai irgi nuo metų pradžios buvau nusprendusi maitintis sveikai, vegetariškai ir namie gaminti maistą. Netgi taip pat buvau nusižiūrėjus burokėlių humusą (reikės būtinai pasigaminti). Bet vis po darbo kažkur einu, ką nors veikiu ir grįžtu nusikalus, kad ką nors gaminčiau, tai suvalgau makaronų su brokoliais (vis daržovė). Arba valgau mieste. Kadangi keliauju dėl darbo nemažai, viešbučiuose su maistu išvis katastrofa. Kol išsirenku ką nors daug maž sveikesnio, amžinybė praeina.
    Vis dar stengsiuosi pažado laikytis ir dažniau gaminti namuose. O pusryčius visada valgau darbe, nes neprisiversčiau anksti atsikelti ir kepti kiaušinius. :)
    Bet kai pamatau tokius įrašus, kaip pas tave ir dar su tokiom nuotraukom, noras sveikiau maitintis išauga kaip ant mielių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Laura :) Žinok puikiai suprantu, tą lėkimą, skubėjimą ir amžiną laiko trūkumą. Aš dažniausiai savaitei pasigaminu maistą sekmadienį, bet jau ketvirtadienį man jo pritrūksta ir tuomet per pietus keliauju iki artimiausios parduotuvės kažko nusipirkti. O ir pirkti kažko nelabai yra, nes kas vietoj valgoma, tas nelabai sveika (ir nelabai skanu), o gamintis darbe neišeina. Užtat bandau surasti tą aukso viduriuką tarp sveikesnės mitybos ir laiko trūkumo... kažką randu, prisimetu daržovę ir apsimetu, kad sveikiau :D Bet juk sveikiau :D Brokolis - superinė daržovė, o burokėlių humusą būtinai pabandyk, nes man tai labai patiko ir tiko su daug kuo (aš jį vietoj padažo valgiau kelias dienas :D).
      Iš manęs draugės juokiasi, kaip man neatsibosta kas rytą valgyti kiaušinius. Bet darbo dienomis rytais galva man visiškai neveikia ir fantazijos trūksta, todėl kol lyginuosi sijoną, sumetu kiaušinius į keptuvę ir jie iškepa. Nei galvodama, nei svarstydama :D Užtat dažniausiai valgau kiaušinius :D

      Panaikinti
    2. Va as irgi vis galvojau, kad reikia susiplanuot maista savaitei i prieki ir pasigamint ka nors ka galima laikyt saldytuve. Nes buna dalyku kuriu skonis tik gereja po keliu dienu. :)
      P.S. Labai megstu brokolius ir kaip ir tu ziedinius kopustus (cauliflower).

      Panaikinti
  8. oho, cia tai lobi siandien radau, super irasas, nerealus blogas, akys jau merkiasi nuo miego, bet negaliu eiti, turiu dar perskaityti... na, dar savaitgali bais noriu iskepti Niujorko surpyragi is sio puslapio, o paskui jau rimtai gilinsiuos i paleo, nes skamba artimai... nesutariu paskutiniu metu su savo kunu, nesijauciu jame puikiai, miltai, cukrus daro savo, bet ziauriai norisi... reik pasidomet is pagrindu. Dekui, kad dalinates!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ačiū, kaip miela, kad perskaitėt (ar "perskaitei", jei galima tujinti :D nes aname komentare jau patujinau :D ups :D) ir kad atsirado, kas patiko :) Jei kils kokių klausimų, aš mielai visada atsakysiu. Indrė iš keistaipaprasta irgi paleo ir whole30 domisi ir mums trūksta besidominčiųjų, tad visus bandom užverbuoti :D Ir visada mielai pasidalinsim žiniom ir atsakysim į klausimus, jei tik galėsim :)
      Ir aš puikiai žinau tą jausmą, kai kūnas, atrodo, tyčia keršija už nedamiegotą valandėlę ar suvalgytą keksiuką. Ot bjaurybė :D

      Panaikinti
  9. Sveiki, o teigiamą poveikį figūrai pajutote? moteriškai smalsu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pajutau :) Viena iš Whole30 taisyklių yra nesisverti visą mėnesį, nes priklausomybė nuo svarstyklių irgi nieko gero. Bet taip, tikrai pajutau. Nors ir nežymiai, bet čia daugiau mano organizmo ypatumai nei kad bendra taisyklė, nes su whole30 paprastai figūrai pokyčiai būna tikrai pastebimesni (aišku tik jei sąžiningai buvo laikomasi plano, o ne slapčia dar prie tų trijų kartų penkioliką kartų pavalgant). Šiaip jau svoris man yra gana jautri tema, tad neužsiminiau apie tai įraše, nes šiuo metu mieliau susikoncentruočiau ties puikia sveikata nei ties mažesniu skaičiuku svarstyklių langelyje :) Gal kažkada ir plačiau parašysiu apie paleo mitybą ir svorio metimą (nes paleo iš tiesų yra vienas iš tinkamiausių būdų tam).

      Panaikinti
    2. Bet šiaip apie baltymines dietas ir apskritai tokią gausybę baltymų yra tokia daugybė neigiamų nuomonių, o kiaušinius išvis patartina valgyt ne dažniau kaip porą kartų per savaitę ar jūs su tuo visiškai nesutinkate?

      Panaikinti
    3. Na, neigiamų nuomonių apie viską galima rasti. Kaip ir teigiamų. Apie baltymines dietas neigiamų nuomonių kolkas neteko matyti, nebent turite omenyje, kad Atkinso dieta kritikuota, tačiau Atkinso dieta yra mažai angliavandenių turinti dieta (daržovių ir vaisių kiekis minimalus arba visai nėra), tuo tarpu paleo dieta nėra mažai angliavandenių turinti, tačiau rekomenduoja valgyti natūralų maistą. Aš manau, kad daržovių (angliavandeningų taip pat) suvalgydavau daugiau nei kai kurie vegetarai ir veganai suvalgo.
      O dėl kiaušinių, tai kiek pasenusi informacija. Netgi USDA, pagal kurios dietines rekomendacijas formuojamos pasaulinės rekomendacijos, jau kiaušinių nebesmerkia. Iš esmės visas šitas pamišimas dėl kiaušinių kaip blogio šaltinio prasidėjo dėl to, kad rusų mokslininkas atlikinėjo cholesterolio bandymus su triušiais, juos maitindamas kiaušiniais. Na ir ką, triušiai susirgo ateroskleroze, tad buvo paskelbta, jog kiaušiniai kenkia organizmui. Tačiau problema tame, kad triušiai yra žolėdžiai, todėl jų organizmas nepritaikytas gyvulinių riebalų perdirbimui. Panašiai būtų jei mes imtume valgyti žvyrą - organizmas nepritaikytas tam, todėl tikrai išsivystytų koks nors sutrikimas.
      Tikrai nuoširdžiai sakau, jei patinka kiaušiniai, drąsiai juos valgykite (geriausia kaimiškus, laisvai auginamų vištų) ir būsite sveiki :)

      Panaikinti
  10. O pilno grūdo produktai (makaronai, ryžiai, kruopų košės) tą pati kynvą ar burnotis jūsų nuomone irgi nieko gero? Nes kaip suprantu Paleo nėra už juos, bet juk baltų miltų ir pilno grūdo produktai gerokai ne tas pats.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, balti miltai yra beverčiai tuo, kad juose maistinių medžiagų nėra, todėl jie beverčiai organizmui (su tuo dauguma dietologų sutinka). Pilno grūdo produktai yra vertingesni, nes juose paliktos luobelės, gemalas ir kt. grūdo dalys, kuriose yra vitaminų ir kt. žmogaus organizmui vertingų medžiagų, todėl jos naudingesnės, be to lėčiau įsisavinamos, ne taip pakelia cukraus kiekį kraujyje.
      Tuo tarpu paleo principas, neleidžiantis grūdinių kultūrų, paremtas tuo, kad tam tikros grūdų dalys (baltymai, esantys grūduose, tokie kaip gliadinas, gliuteninas) netinkamai veikia organizmą, organizmą priverčia kariauti su tokiais patenkančiais baltymais, iššaukia netinkamą imuninę reakciją. Anot kai kurių autorių nemažai pasaulio žmonių netoleruoja gluteno, tik patys to nežino. Kuo man patiko Whole30 ir ISWF knyga, buvo tai, kad jie primygtinai neliepė atsisakyti visko visam laikui. Tik 30 dienų, o po jų sugrąžinami ir grūdų produktai, ir pieno produktai. O tuomet žmogus gali pastebėti, ar geriau jautėsi per tą mėnesį grūdų nevalgydamas, ar geriau jaučiasi juos įtraukęs atgal į valgiaraštį. Ir jei jie tinka, tuomet viskas labai puiku :)

      Panaikinti
  11. Kaip džiaugiuos, kad akis užkliuvo už languotos prijuostės projekto ir už komentarų. Tik dabar ir perskaitysiu ką ištiesų valgot, nes pirmiausia įlindau 'pasicekavint' čia. Nežinau dar, ką aptiksiu vėliau, bet vien šiuo tekstu jau esat mėnesio atradimas. Būtinai pabandysiu iškart po to, kai ryt užbaigsiu savo avinžirnių humus'ą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O man džiugu, kad kažką sudomino ir kad kažkam aktualu :)

      Panaikinti
  12. Sveiki, gal pasidalinsite burokėlių humuso receptuku ? Kaip gaminot kokosų sviestą ir thaini?:) Ir pakomentuokit, prašau, saldžiųjų bulvių vartojimą, kodėl jos galimos, jose nėra krakmolo kaip paprastose?

    AtsakytiPanaikinti
  13. na,manau ir aš bandysiu įveikt save.nors skaniausias valgis-visokie blynyčiai.ir pieno produktai...bet antsvoris,nagai-plaukai,hipertonija,mieguistumas,tiesiog jėgų nebuvimas,depresija ir tt.,būtų stebuklas visą tai susireguliuoti.ir dar vyras sutinka maitintis taip.dviese bus lengviau.svarbiausia,kad neatsibostų tas pats maistas,reikia rasti receptų.(kai ką jau radau skaitydama,ačiū).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, kad skaniausias, tai galbūt dėl to, kad kaseinas ir glutenas patekę į organizmą formuoja morfiną primenančius junginius, kurie smegenis veikia panašiai kaip narkotikai ir suteikia malonumą, tad priprantam prie to maisto ir nebegalim be jo.
      Tikrai, pabandykit bent mėnesį su paleo, pažadu, jog pamatysit, kad ir nuotaika pagerės ir savijauta pasikeis :) O dviese tai iš viso smagu, džiugu, kad vyras neprieštarauja mitybos pokyčiams :)

      Panaikinti
    2. ačiū už padrąsinimą.bandysim mokytis valgyti. :-)

      Panaikinti
  14. matyt,praleidau skaitydama apie Paleo mitybą,svarbų dalyką.sakykit,prašau,o kaip su sportu?ar būtinas kažkoks papildomas sportas,mankšta ir tt.,kaip prie kitų dietų? nenorėčiau... :-(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, sportas niekada nemaišo :) Tik paleo besimaitinantys linkę į kiek kitokį sportą - labiau jėgos pratimai, HIIT (high intensity interval training - didelio intensyvumo intervalinės treniruotės, kai trumpais intervalais pakaitomis daromas itin daug pastangų reikalaujantis pratimas ir mažiau intensyvus pratimas), Crossfit (crosstraining, kur pratimai susideda iš kasdieninių judesių ir labiau orientuoti į jėgą ir taisyklingą formą nei į kiekį). Geriau vengti itin intensyvių cardio treniruočių, nes jos tik sukelia stresą organizmui ir išvargina antinksčius.
      Bendrai paėmus, kol tik pradėjote paleo ir nesijaučiate pakankamai energinga, galite sporto ir nesiimti, o vėliau atsiras daugiau jėgų ir norėsis pačiai sportuoti :) Man patinka 30 Day Shred ar Focus T25 pratimų DVD, nes čia tereikia tik 25 minučių per dieną (tiek vienam, tiek kitam), tad galite pabandyti, kai jau turėsite daugiau noro. Tinka bet koks pajudėjimas: tenisas, badmintonas, važinėjimasis dviračiu, kiemo šlavimas :) Kas tik jums patinka. O vėliau pridėkit ir darbą su svoriais, jei tik bus noro (jei labai itin susidomėsite paleo, neabejoju, kad norėsis visas sritis išbandyti) :)

      Panaikinti
    2. Voriuk,man 52 metai,močiutė jau,kur čia dar svarmenys,jėgos pratimai. :-). pagrindiniai svarmenys-3 anūkėliai,bet ne taip dažnai atvažiuoja...(na jėgos pratimams gal priskirkim tvarto valymą,paukščių šėrimą,pjovimą,dorojimą.)
      bet ačiū už atsakymą.o jei bus didelis jėgų antplūdis,tada gal ir reikės kažko imtis.

      Panaikinti
    3. Amžius tikrai nėra aplinkybė, neleidžianti užsiimti kažkokiu konkrečiu sportu :) Mano mamos draugės už jus vyresnės, bet keliauja į sporto klubus, turi trenerius, kurie jas ne tik su cardio, bet ir su svarmenimis pakankina :) Tačiau bet koks judėjimas yra sveikintinas, o jei dar ir gyvuliai prie to pačio naudos gauna, tai net geriau :)

      Panaikinti
    4. Sveiki, dziaugiuosi uzmates sita tema. bandau gerinti mityba, nes skundziuosi virskinimo sutrikimais, gal tai padės. Aciu :)

      Panaikinti
  15. Norėčiau pagirti už išsamaus mitybos programos paaiškinimą! :) Man tik tas vienas programos privalumas gal kiek užstrigo - "organizmą veikia tik teigiamai". Galbūt galima būtų pasiginčyti dėl šito, nes kaip ir pačios minėta, iš pradžių tai turėjo įtakos nuotaikų svyravimams - tas apsiverkimas kino teatre, ar pardavėjo apšaukimas.. :))
    P.S. nuotaukose esantis maistas atrodo ypatingai patraukliai, todėl pasižiūrėjus į jį tokios dietos tik dar labiau užsimanai, ir jis visai neatrodo gąsdinanti. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, jei jau čia reklamuojate savo dietologijos paslaugas, tai neabejotinai žinote, kaip cukraus perteklius ir vėliau jo trūkumas veikia organizmą. Kol organizmas dažnai gauna lengvai įsisavinamus angliavandenius, tol jis patenkintas (tik nelabai patenkintos svarstyklės ir šeimos gydytojas). Tikriausiai žinote tą "nevalgusio žmogaus sindromą", tai nepavalgiusi persona jaučiasi pikta ir suirzusi. Taip yra dėl to, kad organizmui trūksta tų lengvai įsisavinamų angliavandenių, bet vargti ir naudoti susikaupusius riebaliukus nuo šonų jam sunkoka ir neįprasta. Kai organizmas negauna lengvųjų angliavandenių, nukrenta cukraus kiekis kraujyje, o jam pakelti organizmas turi naudoti sukauptas glikogeno atsargas. Glikogenui paversti į gliukozę reikalingas gliukagonas, kurį stimuliuoja adrenalinas. Tai štai kai trūksta angliavandenių, organizmas išleidžia streso hormonus (tam, kad būtų galima perdirbti sukaupas glikogeno atsargas), todėl jaučiamės labiau įsitempę, todėl greičiau suirztame, susinerviname, supykstame. Pradėjus maitintis sveikiau (t. y. mažiau valgant visokius lengvai įsisavinamus angliavandenius ir cukrų) organizmui prireikia savaitės ar dviejų, kad priprastų prie naujo energijos šaltinio (riebaliukų, esančių ant šonų ar mityboje), tad adrenalino ar kortizolio gali išsiskirti daugiau, štai ir suirzimas gali pasireikšti, tačiau tikrai nebūtinai visiems ir tai tik laikinai. O organizmui pripratus energiją pasiimti iš sukauptų riebalų atsargų ar iš suvalgyto ir riebalų, baltymų turinčio maisto, suirzimas tikrai praeina, o jo vietą pakeičia geresnė nuotaika ir nebekamuoja siaubingas "mirsiu, noriu, negaliu" alkis :)

      Panaikinti
  16. Apie kiekvieną dietą gali rasti tiek teigiamų, tiek neigiamų nuomonių, natūralu. Man patiko pateikimas pačio straipsnio: tekstas, paaiškinimai, nuotraukos. Pati kaip tik noriu suplonėti (kas prieš šventes sunku), tad ieškau naujos dietos. Esu išmėginusi Atkinsono dietą: http://www.dietoscentras.lt/lt/naujienos-ir-informacija/atkinsono-dieta ir buvo sudėtinga, nes reikėjo gerti daug juodos kavos ir be cukraus. Bet kiekvienam yra skirtingi metodai, kuriuos gali prisitaikyti tik bėgant laikui.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Saunus straipsnis,tik va per mobilia versija nerandu jusu el.pasto.norejau receptuku daugiau uzklaust.Na ir komentarus atgaivint :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Receptai, kuriuos turiu lietuvių kalba, visi yra tinklaraštyje skiltyje RECEPTAI. O anglų kalba rasite pinterest ar tiesiog google.

      Panaikinti
  18. Kefyro dieta skirta vyrams ir moterims, norintiems pagražinti savo kūno linijas, numesti nereikalingus kilogramus bei įtilpti į mažesnio dydžio rūbus.

    AtsakytiPanaikinti
  19. gal galit įmesti burokėlių humuso receptą? kiek skaitau,visur deda avinžirnius. ar galima,laikantis Whole30?

    AtsakytiPanaikinti