2013 m. vasario 22 d.

Šokoladinė granola su spanguolėmis

Girdėjot, kad šokoladas suteikia laimės? Tikras juodas šokoladas su daug daug kakavos ir su mažai mažai cukraus. Nes jeigu negirdėjot, tada aš matyt sapnavau kurią nors naktį ir dabar mano vidinė deivė vidinis aš nori tik šokolado. Tikriausiai jau trečias ar ketvirtas receptas, kurį išsirinkau iš daugybės panašių vien tik dėl to, kad jame buvo ŠOKOLADO. Na, iš bėdos tinka ir kakava (tada greitai galima susukti plytelę kokoso šokolado ar ištirpinus kakavos sviesto gabalą, pasidaryti tikro šokolado. Aš jums sakau, man tikrai reikia į anoniminių šokoladoholikų susirinkimą). 
Ryte pasiruošti šiltus pusryčius yra didelis laiko švaistymas (ypač žiemą, kai tamsu ir norisi niekur nesikelti ir meškos miegu miegoti iki vidurdienio). Man tą laiką labiau norisi praleisti jaukiai draugaujant su panele paduškaite. .. akivaizdu, kad mane žiema labai neigiamai veikia. Todėl kartais patogu turėti kažką greito, kas nereikalautų bent dešimties minučių prie viryklės ir dar dešimties plaunant indus. Tokiais atvejais sausi pusryčiai, liaudyje dar vadinami muesliais arba granola visai prasiverčia. Viens du ir ramu. Kita bėda, kad daugumos granolų pagrindas yra avižiniai ir kukurūzų dribsniai. Kukurūzai man iš viso nesuprantamas maistas pusryčiams, o avižas aš noriu išvirti prieš valgydama. Todėl šita granola be kukurūzų ir be avižų. Užtat su šokoladu ir spanguolėmis. Tiesiog kitokia granola. 
Jums reikės:
1 puodelio graikinių riešutų
1 puodelio migdolų riešutų
4 šaukštų medaus (klevų sirupo, agavų sirupo)
3 šaukštų kokoso aliejaus
3 šaukštų kakavos miltelių
1/2 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto (ar vanilės miltelių)
2 šaukštų čijos (ispaniškojo šalavijo) sėklyčių
0,5 puodelio kokoso drožlių
žiupsnelio druskos
60 g šokolado
0,5 puodelio džiovintų spanguolių

Graikinius ir migdolų riešutus nakčiai (ar bent 8 val.) pamerkite į vandenį su žiupsneliu druskos. Išmirkytus riešutus perplaukite ir nusausinkite (ar tiesiog gerai nuvarvinkite) ir supilkite į virtuvinį kombainą. Kombainu sukapokite riešutus (jei kombainas turi pulse funkciją, naudokitės ja) stambesniais gabaliukais. Kokoso aliejų ir medų (jei naudojate klevų ar agavų sirupą, jų kiekiai skirsis, kadangi skiriasi saldumas) ištirpinkite (patogiausia virš verdančio vandens), į skystą masę supilkite kakavą, druską ir vanilę ir išmaišykite iki šokoladinė košytė bus vientisa. Šokoladinį skystį/košytę supilkite ant riešutų ir dar kartą pamalkite, kad viskas gerai susimaišytų. Supilkite kokoso drožles ir čijos sėklas ir visą turinį malkite iki riešutų gabaliukai ims panašėti į avižinius dribsnius (dydžio atžvilgiu). Granolos masę paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kiškite į iki 95 С įkaitintą orkaitę ir tokioje temperatūroje kepkite 4 valandas (arba 175 С orkaitėje apie pusvalandį, bet prižiūrėkite, kad nesudegtų). Iškepusią granolą ištraukite, leiskite atvėsti, supilkite gabaliukais supjaustytą šokoladą ir džiovintas spanguoles (naudojau Lindt 85 proc. juodąjį šokoladą ir tik obuolių sultimis saldintas džiovintas spanguoles) ir išmaišykite. Tuomet pusryčiaukite visą ateinančią savaitę su puodeliu migdolų pieno (ar kokoso, ar karvutės pieno). 
Receptas pritaikytas iš gourmande in the kitchen.

19 komentarų:

  1. O taip šokolado niekada nebus gana :)
    aš tai taip norėjau šokolado, kad praėjusią naktį sapnavau kad išsikepiau kokosinį braunį (su šokoladu) ir valgiau su šokoladiniu padažu :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ooo, aš dar ant to sapnų braunio uždėčiau vyšnių... žodžiu, kitą kartą, kai sapnuosi, prašom ir mane pasikviesti paragauti braunio :D

      Panaikinti
  2. tiesiog tobula granola! Anksčiau gamindavau įprastą, kurią tiesiog dievinau. Dabar ieškojau kažko sveikesnio, paleo tipo ir še tau! Tobula, tobula granola. Gaila, kad brangoka, tai teks gaminti tik ypatingais atvejais..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku 100 proc., kad ji tobula :) Na, dėl kainos, ji šiek tiek brangesnė, bet man penkiems kartams užteko jos (ir aš gana daug valgau :D), tai kai pagalvoji, ne taip ir gaila kiek brangiau sumokėti, bet užtat skaniai ir sveikai pusryčiauti :)

      Panaikinti
  3. As nuo vakar apie ja ir galvoju.Graikinius keisiu saulegrazom (neturiu labai jau kur piekti riesutu pigiau),spanguoles abrikosais... Ir ai gal negaminsiu,nes jauciu kaip greit sunaikinciau :D tobulai atrodo o ir bet taciau visa ligota besanti uzuodziu jos kvapa...

    AtsakytiPanaikinti
  4. MMMMM kur dabar tokiu metu man gaut tokio skanėsto????????????????????

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasigaminti... arba liepti brangiajam pagaminti :D Iš tiesų, labai rekomenduoju visiems nors kartą pabandyti :)

      Panaikinti
  5. Ojj, patikėk, į tokį šokoladoholikų susirinikmą ir man dėrėtų nueiti :D Visuomet apsidžiaugiu, kai randu tokį receptą, kuriame galima aptikti šokolado :D Niam niam niam, štai, ką galiu pasakyti Tavajam ;D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai kviečiu prie mūsų prisijungti, renkamės kasdien artimiausioje šokolado parduotuvėje :D Pirksim šokoladą urmu ir dalinsimės :D

      Panaikinti
  6. noriu noriu noriu... čia ir dabar !!! reikia ir man pasigaminti, o jei dar su kokiu riešutų pienu... skanumėlis.. psio, lekiu į parduotuvę ingredientų rankiotis !!! ;) ir savaitgalio pakramsniojimui bus pasiruošta :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kokia puiki! Ar galiu pasitikslinti, koks kiekis jos ± gaunasi? Ar teisingai supratau, kad septyniems pusryciams? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bandžiau surasti, iš kurių mano žodžių galima daryti išvadą, jog septyniems kartams, bet nieko neradau :) Šiaip jau receptas skirtas 6 porcijoms, o man pakako 5 :) Bet čia matyt dėl to, kad aš daug valgau :D

      Panaikinti
    2. Hehe, bandziau isivaizduoti, koks kieks, tai pabadziau kazka islauzti is sio sakinio "Tuomet pusryčiaukite visą ateinančią savaitę..." :D
      Aciu uz patikslinima ;) Darysiu iskart is dvigubos porcijos, nes zinau kad geris bus :)

      Panaikinti
  8. LAaaaabutis:) as labai noreciau suzinoti tai ar galima paleo dietoj kakava ar ne? ir siaip noreciau daugiau suzinot apie sia mityba :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kakavą tikrai galima naudoti (tik rinkites geros kokybės natūralią kakavą, o ne tą, kur būna su cukrumi).
      O ką būtent daugiau norėtumėte sužinoti? Galite parašyti man el. laišką ar platesnės informacijos ieškoti Supermamų Paleo grupėje ar knygose anglų kalba apie paleo :)

      Panaikinti
  9. Pagaliau padariau :) Labai skanu! :) O kai cia riesutai/ seklos - tai man nepalyginimai sociau, negu kad grudu granola. Beje, su mano orkaite butu pakake 170 orkaitej kepti 15-20min speju. Bet nesudeginau :)
    Tik man klausimas: kaip gaunasi ta granola tokiais sulipusiais gabaliukais? :)))) As kiek esu dariusi, man visad "palaida", niekaip susoka i tuos gabaliukus, o man taip patiktu :))) Gal kazka ne taip darau? Ar veikia X nezinomasis faktorius? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Temperatūra ir kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės (kurių termometrus reiktų kalibruoti kas metai ar dveji, nes netiksliai ima rodyti) ir pasirinkto orkaitės veikimo režimo (tarkim "vėjelio" funkcijai reikia daug trumpesnio laiko ar mažesnės temperatūros). Bet džiugu, kad nesudegė net ir per ilgai kepdami :)
      Na, tas sušokimas į gabaliukus nutinka dėl medaus ir kokoso aliejaus (pirktinėse granolose dedama sirupų, todėl jie dažnai tokie blizgūs būna). Jeigu mažiau šių produktų, tai ir į gabaliukus nelabai lips. Maniškiai irgi buvo ganėtinai trapūs (bet aš ne kepiau, o džiovinau juos), tačiau šiokie tokie gabaliukai gavosi. Tačiau juk tai, kad granola gabaliukais ar palaida, tikrai nekeičia skonio, tiesa? :)

      Panaikinti
    2. Ai, dar pridursiu, kad jei norit gabaliukų, tai prieš kepant tą granolą ne supilti tiesiog reiktų, bet suspausti gabalais ar į vieną gabalą, kad dalelės sukibtų.

      Panaikinti
    3. O, aciu, pabandysiu kita karta suspausti gabaliukais :) Zinoma, kad skonio nekeicia visiskai ;) O skonis - pasakiskas! Cia tiesiog is iprocio, smagu rasti "susokusiu" gabaliuku :) Paleo jau senokai domiuosi, tad sitos receptukas superinis greitiems (taciau retiems) pasmaguriavimams ryte ;)

      Del temperaturos, tai cia tiesiog irasas buvo, gal kam pravers, tisiog norejau atkreipti demesi, kad butina stebeti, nes orkaites pas visus skirtingos (as irgi vejelio funkcija ijungus buvau). Kita karta pabandysiu dziovinti, sikart pritrukau laiko :)

      Ai, ir pritariu bei kitiems patariu: ta pati kakava turi buti geriausios kokybes, kokia galima rasti, spanguoles su sokoladu taip pat, skoni laaabai itakoja :)

      Panaikinti